V pasti pohlaví: O politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku přehled

V pasti pohlaví: O politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509773/bmid_v-pasti-pohlavi-o-politice-peci-sex-xyn-509773.jpeg 5 165 165

Být ženou v Česku není jednoduché. Ale mohlo by! Přes sto let hledá česká i celá západní společnost odpověď na takzvanou ženskou otázku. Těch otázek je ve skutečnosti celá řada. Některé už řešení mají, jiné stále vzbuzují kontroverze. Přijali jsme za samozřejmé, že ženy mohou volit, v politice jsou však stále podezřelé — kdo se asi doma stará o jejich děti? Mužů se na takové věci neptáme. Podobně ženám nikdo nebrání zastávat jakoukoli pracovní pozici — pokud se do ní ovšem ve složitém období návratu po mateřské dostanou. Jsou tu přece hlavně od maminkování. A jestliže žena děti nemá, nebo je dokonce nechce, pak s ní musí být něco špatně. A co teprve, když chce měnit zažité pořádky — vždyť je to proti přirozenosti! Novinářka Silvie Lauder v knize V pasti pohlaví popisuje, na čem se ženská emancipace v Česku zadrhla a jaké to má následky. Nejen pro společnost, ale především pro ženy samotné, ať už jako strukturální znevýhodnění, nebo téměř všudypřítomné násilí — symbolické, slovní, sexuální. Zkrátka přišel čas na pádné odpovědi.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V pasti pohlaví: O politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (30)

painthers
06.07.2024 audiokniha 4 z 5

Moje první knižní setkání s feministickou tématikou, a musím říct, že dobré - knihu bych doporučila oběma pohlavím. Líbí se mi na ní zejména to (a nejvíce v první části knihy), jak je v některých částech velice pokorná a vysvětluje i specifické problémy mužů, které by rovněž měly být v společnosti artikulovány. Kniha je místy příjemně a lidsky ironická, ale není ublížená. Myslím, že je důležité o podobných tématech ve společnosti primárně mluvit, aby se o jejich existenci vědělo a člověk se sám mohl nad projevy a dopady mnohých variant diskriminace sám zamyslet.

adellza
28.06.2024 audiokniha

Knihu rozhodně doporučuju (nejen v tomto komentáři, ale i v realitě) všem. Kniha není ubrečené vykreslení ženy jako chudinky. V knize jsou informace, data, argumenty a příklady. Tato vyváženost je jeden z hlavních důvodů, proč mě tato kniha zaujala a poutala. Opravdu doporučuji!


Snílek1980
15.06.2024 5 z 5

Knížku určitě doporučuji všem. Je psána srozumitelně a čtivě. Přesto se mi nečetla lehce. Často jsem cítila velký vztek. Ne na autorku, ale na to, jak se věci v naší společnosti ještě pořád mají. Že se toho ohledně žen změnilo méně, než si myslíme. O dané téma se zajímám, přesto mě spousta informací překvapila. Nemile. Nezbývá než věřit, že třeba právě tahle knížka otevře některým lidem oči. Každopádně jsem ráda, že jsem se přiměla ji přečíst. Autorka odvedla skvělou práci.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knihomolové a další knižní novinky (24. týden)

08.06.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha V pasti pohlaví: O politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku v seznamech

v Právě čtených25x
v Přečtených210x
ve Čtenářské výzvě41x
v Doporučených18x
v Knihotéce48x
v Chystám se číst215x
v Chci si koupit57x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

sexuální násilí české ženy feminismus diskriminace misogynie psychologie pohlaví

Autorovy knížky

2023  91%V pasti pohlaví: O politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku