V pasti pohlaví: O politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku

V pasti pohlaví: O politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509773/bmid_v-pasti-pohlavi-o-politice-peci-sex-xyn-509773.jpeg 5 133 24

Být ženou v Česku není jednoduché. Ale mohlo by! Přes sto let hledá česká i celá západní společnost odpověď na takzvanou ženskou otázku. Těch otázek je ve skutečnosti celá řada. Některé už řešení mají, jiné stále vzbuzují kontroverze. Přijali jsme za samozřejmé, že ženy mohou volit, v politice jsou však stále podezřelé — kdo se asi doma stará o jejich děti? Mužů se na takové věci neptáme. Podobně ženám nikdo nebrání zastávat jakoukoli pracovní pozici — pokud se do ní ovšem ve složitém období návratu po mateřské dostanou. Jsou tu přece hlavně od maminkování. A jestliže žena děti nemá, nebo je dokonce nechce, pak s ní musí být něco špatně. A co teprve, když chce měnit zažité pořádky — vždyť je to proti přirozenosti! Novinářka Silvie Lauder v knize V pasti pohlaví popisuje, na čem se ženská emancipace v Česku zadrhla a jaké to má následky. Nejen pro společnost, ale především pro ženy samotné, ať už jako strukturální znevýhodnění, nebo téměř všudypřítomné násilí — symbolické, slovní, sexuální. Zkrátka přišel čas na pádné odpovědi.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Fejetony, eseje
Vydáno: , Host
Originální název:

Bad Debts , 1996


více info...

Přidat komentář

Adris
09.04.2024 audiokniha 5 z 5

Kniha se jmenuje V pasti pohlaví, v níž autorka (novinářka) popisuje, proč ve světě stále není rovnost mezi mužem a ženou. Čerpá z různých vědeckých studií i z odborných knih autorů, zabývajících se historií, a sama jako novinářka měla možnost nahlédnout i jak to funguje v jiných zemích. Kniha je psána srozumitelně, jsou zde uvedené příklady ze života a celkově se jedná o opravdu zajímavé čtení. Překvapily mě názory různých historických osobností, například autorka cituje Kosmase, Havla, Beneše, Aristotela, Masaryka a samozřejmě různé kněze, kteří, dle mého názoru, hodně ovlivnili pohled mužů na ženy. Celkově má náboženství na lecco velký vliv a stále přesah do současnosti.
Masaryk mě zaujal v tom smyslu, že jako jeden z mála, ještě ve své době, byl přesvědčen o rovnosti mezi mužem a ženou a říkal to nahlas. Ráda bych si přečetla otisk jeho přednášky Moderní názor na ženu.

Ráda bych knihu doporučila jako zajímavý titul pro obecný rozhled všem, kteří si chtějí zachovávat objektivitu.

Ivka14
05.04.2024 4 z 5

Dobře zpracované a pečlivě ozdrojované, mírně depresivní čtení. Doporučuju každému, kdo si chce udělat nějak ucelenější představu o tom, proč je u nás feminismus sprosté slovo a jak na tom ženy opravdu jsou.

Mírný problém vidím v tom, že by si knihu měli přečíst hlavně ti, co si ji nikdy dobrovolně nekoupí ani nepůjčí, což je škoda.


Chesterton
28.03.2024 audiokniha 3 z 5

Rozhodně výborný souhrn negativ vztahu části mužského světa k ženám.
Výborné vyhodnocení toho, kam jsme dospěli za šedesát let od sexuální revoluce.
Velká škoda, že autorka nezkusí ubrat na lehce agresivním stylu, který se výborně promítnul i do audiopodoby knihy v hlase Terezy Hofové

Škoda, že nezkusí trochu víc budovat dialog mezi pohlavími, co jsou podle ní v pasti.
Škoda, že malinko nedokáže každou kapitolu doplnit o pohled z druhé strany.
O pohled těch žen, které se necítí žít v pasti své vagíny a stárnoucích vaječníků (jak nás ženy nedávno ztrapnila jedna umělkyně, co svůj projev jistě myslela dobře!).

Kniha obsahuje mnoho témat k přemýšlení a z něho plynoucích úhlů pohledů na "ženskou otázku".
Zde je bohužel zmíněna jen ta bojovnější polovina z nich a vůbec není divu, že po světě vznikají hnutí typu 'incels'.
Zcela chybí zdravý a rozumný dialog mezi mužským a ženským světem, ze kterého vzejde nejen důraz na výkon v ekonomice a prosazení ženy v pracovním prostředí.

Však každý muž, co ženám upírá volební, finanční a jiná práva vyšel z nějaké rodiny.
Funkční, rozbité, toxické?
Velkou část mužů, kteří nemají respekt a úctu k ženskému světu vychovala přece matka a paní učitelky ne???
________________
"Na druhé straně zejména důraz na plnou zaměstnanost však české ženy neosvobodil, ale naopak ještě více svázal.
Eva Kantůrková: Feminismus byl z naší společnosti vymýcen jeho bezohledným převrácením v novou podobu ženy, její vnucenou zaměstnanost."

Zcela jinou kapitolou je sexuální, sexualizované a vůbec násilí na ženách (ale i dětech z toxických rodin). A zase. Je to plod rozbitých rodinných vazeb a nefunkčních vztahů. A asi taky sexuální revoluce ?
Přemýšlejme a budujme zdravé vztahy mezi pohlavími v toleranci a úctě.
3/4

Alma-Nacida
27.03.2024 audiokniha 4 z 5

Protože jsem v naší zemi ženou už přes půl století, mohu potvrdit, že má osobní zkušenost s výzkumy zcela koreluje. A teď lidsky, je to tak, jsme tu v ženském hnutí trochu zap.děný státeček. Ale bez obav, volební právo přiznalo ženám až v roce 1984 třeba i takové krásné evropské Lichtenštejnsko, takže možná mají naše dcery ještě naději, že se věci změní k lepšímu.

elenai
27.03.2024 5 z 5

Pro mě velmi zásadní kniha, která umně zpracovává informace z knih jiných, propojuje je a dodává jim zcela nový rozměr. Velmi se mi líbilo zabruslení do historie, postava Františky Plamínkové už mě dlouho fascinuje, naopak mě totálně vyděsila kapitola o zneužívání žen (a dětí), tu jsem velmi těžko rozdýchávala. Taky jsem si nejspíš zkazila ideální obraz velkých mužů jako jsou Jan Hus a Emil Zátopek, na straně druhé, pan prezident Masaryk u mě stoupl v ceně. V kapitole o Hnutí Mee Too jsem pocítila snad největší bezmocnost z toho, že jsem žena. Ve výsledku je složité se zavděčit dnešní společnosti, a to i když jste v roli muže feministy, který je právě touto společností považován za slabocha. Jak z toho ven? Chce to snad o trochu více pochopení a empatie, a o něco méně egoismu. Z obou stran. 85%

Limonadovyjoe
18.03.2024 audiokniha 5 z 5

“Za každým úspěšným mužem stojí jeho žena ... Stojí za ním, proto nejde vidět.

O důležitosti této knihy není třeba polemizovat. Jen je obrovská škoda, že ti co by ji měli mít na nočním stolku ji s cynickým úsměvem odmítnou.
Silvie Lauder nám nahromadila veškeré ústrky, nedostatky, ponížení a útlak, které se ženám dostávají v běžném životě a místo “feministického žvanění se opřela pěkně o statistiky a studie, případně citacemi názorů mužů i žen samých tak, že z toho vznikla jedna velká deprese, protože i když všichni víme, že nižší platy a status, sexuální obtěžování nebo odskakování od domácnosti k práci a naopak není v pohodě, tady to všechno v jedné knize přímo bije do očí.
Kniha je důležitá a zaslouží si pozornost - je přesným zrcadlem volebního plakátu Lidovců - ano toho s maminkou v kostýmku u plotny a s dítětem. Dokud tohle bude vznikat, je třeba o tom psát.

Nejvíc mě stejně naštval pan Zátopek, kterému nebylo stydno rozdat manželčiny medaile z olympiád a její vítězný oštěp použít jako násadu od smetáku.

Čteno jako audiokniha, ač na poslech skvělá, myslím, že mi mnoho věcí uniklo, a že v knižní formě bych se naštvala ještě víc :)

Kopta
18.03.2024 5 z 5

Audio ČRo: S autorkou naštěstí nesouhlasím jen v minimu věcí. Většinou jde o nuance a naopak mnoha věcem v šoku přitakávám.

anmaride
19.02.2024 5 z 5

Jasně, tady není o čem! Doporučuji!
Je to opravdu velmi čtivé, Silvie Lauder zaujme hned na prvních stránkách.

Verpax
09.02.2024 5 z 5

Výborná kniha!

lencin
07.02.2024 5 z 5

Doporučuji přečíst každému člověku v Česku.

Maevie
06.02.2024 5 z 5

Jediná nevýhoda této knihy je, že si ji nepřečtou ti, co by potřebovali nejvíce otevřít oči. O tom, že být dívkou/ženou v naší společnosti je náročnější než být chlapcem/mužem, nemůže být pochyb. Většinou se ale mluví jen o několika málo tématech. Silvie Lauder vzala téma zeširoka a dotkla se snad všech životních témat, podívala se do historie, hledala souvislosti a původ dnešních problémů. Všechna témata jsem přelouskala jedním dechem a musím smeknout nad tím, jak čtivě je kniha napsaná, přestože je podepřena mnoha zdroji a odkazy na výzkumy i odbornou literaturu.

V pasti doporučuji všemi deseti, a to přesto, že mě knížka popisovanými skutečnostmi několikrát pěkně namíchla.

SlamLenka
29.01.2024 5 z 5

S každou přečtenou non-fiction knihou jsem na sebe vždycky trochu pyšnější, a kdybych patřila k těm, kdo si dávají předsevzetí, určitě bych tam měla i „číst více (populárně)naučné literatury“.
Silvii Lauder znám jako novinářku z Respektu, a knihu jsem nadšeně vyhlížela. Pár měsíců po vydání jsem se do V pasti pohlaví konečně pustila a musím říct, že to je bezpečně nejčtivější nebeletristické dílo, které jsem kdy četla – dlouho jsem nic podobného nehltala po desítkách stran a s takovým zaujetím!
Předpokládám, že kniha zavítá hlavně na noční stolky žen, což je škoda. Stereotypní vnímání genderu totiž negativně ovlivňuje celou společnost a bylo by skvělé, kdyby se v tom směru více informovali i muži. Ten můj si knihu taky plánuje přečíst (ne, nenutila jsem ho, zájem projevil sám!) a já doufám, že takových bude více.
Rozsah témat, kterými se Lauder zabývá, je takový, že by to klidně vystačilo na násobně více stran. Politika, kariéra, péče, rodina, násilí Najdete tu plnohodnotný exkurz do problematiky a k tomu navíc tolik odkazů na další literaturu, že není problém si vše dostudovat jinde. Já si cením především věcnosti, která tu vůbec není v rozporu s jasným autorčiným názorem na věc, a taky toho množství výzkumů, kterými vše ilustruje. Výborně je to doplněno i odkazy na emancipaci ženy v historii, obzvlášť zjištění, jaký by TGM feminista, bylo pro mě zásadní. A mezitím o sto let později
číst knihu v době, kdy se v senátu jednalo o ratifikaci Istanbulské úmluvy, bylo asi ještě bolavější, než jindy, a teď když víme, jak to dopadlo, je to doslova peklo.
A víte, jak se pozná, že mě tahle kniha o postavení žen ve společnosti fakt hodně oslovila? Podala jsem si přihlášku na gender studies – je snad třeba většího důkazu? =D

Warty
29.01.2024 5 z 5

Velmi dobře napsaná a vystihující společenské nastavení u nás. Kvituji, že kniha je založená na studiích a průzkumech, takže nejde jen o nějaké dojmy, ale doložené fenomény. Měl by si ji přečíst každý.

tereza0319
22.01.2024 3 z 5

Bylo pro mě překvapením, nakolik nás ovlivňují zažité představy a stereotypy, jak je bez přemýšlení bereme jako danosti. Jestli jsem si z knížky něco vzala, tak určitě to, že přemýšlet je nutné nad vším a pořád. Šokovala mě „neviditelnost" mnohých žen, které se o něco zasloužily, a taky incels - jestli je toto rozšířený společenský jev, tak něco děláme hodně, hodně špatně. Kniha je protkaná výroky rozhořčených „boomerů", ale mě by zajímaly i náhledy dnešních mladých Čechů, jak oni věci vnímají a cítí, například na hnutí #MeToo. Ty tam vlastně úplně chyběly. Ocenila bych vyšší toleranci k jinému názoru, méně ironie a víc objektivity, autorka často uvádí, že ne všechny ženy mají s nějakým konkrétním jevem špatnou zkušenost, ale to ji pro účely její knihy nezajímá, tak to zmíní jen tak mimochodem. Každopádně je moc dobře, že vyšla kniha upozorňující na aktuální negativní společenské jevy.

Luteka
29.12.2023 5 z 5

Krásně zpracovaná a na datech založená kniha o feminismu v ČR (a i ve světě) i pro lidi, které toto téma zajímá jen okrajově. Za mě povinné čtení pro všechny, už jí půjčuji všem co znám :)

Booka
13.11.2023 5 z 5

Doporucuji.

Crimble
07.11.2023 4 z 5

Populárně naučná publikace, jak má být. Občas moc hezky vyvrácená klišé. Občas bych uvítal, kdyby autorka ubrala na zapálenosti a volila více neutrální vyjádření. Určitě jsem se hodně poučil i pobavil. A to se počítá.

Petra21
26.10.2023 5 z 5

Jedno velké, obrovské AMEN! Stále ve společnosti chybí zvučné hlasy zástupců silných žen, neboť neviditelné hrdinky všedních dnů potřebují nazřít odvahu, aby se i ony samy staly odvážnými. Kvituji především upřímnost novinářky, jež kdysi opakovala všechna protifeministická klišé, jež zde důsledně vyvrací. Vzhledem k snadné čtivosti věřím, že se tento titul dostane do širšího povědomí žen i mužů (protože to není antimaskulinní pamflet mužatek!!!) a vyvolá nejednu diskuzi, byť by zůstaly "pouze" na poli rodinném.

V_M
05.10.2023 5 z 5

Skvělá, srozumitelně a poutavě napsaná kniha o zásadních otázkách problematiky rovnosti pohlaví, feminismu, genderu a samozřejmě i všeho toho, co nese ve svém podtitulu (politika, péče, sex, násilí a společenská pozice žen). Autorka shromažďuje precizní a přesvědčivou argumentaci, proč jsou výše uvedená témata důležitá, proč máme v ČR stále k rovnému a férovému přístupu k lidem stále ještě daleko a proč je potřeba o takový přístup usilovat. Měla by to být bez nadsázky povinná četba všech našich politiků od komunální až po celostátní úroveň, pedagogů, manažerů a ředitelů. A samozřejmě nejen jich. Kniha totiž má potenciál otevírat oči v oblastech, kde je řada z nás (zpravidla neúmyslně a ne vlastní vinou) stále ještě limitována omezující perspektivou, která nám znemožňuje uvažovat a jednat spravedlivěji. Líbilo by se mi, kdyby časem vznikla nějaká zestručněná a přehlednější verze této publikace pro studenty a žáky škol. Nikoli proto, aby došlo k nějaké "převýchově", nýbrž k myšlenkovému obohacení, rozšíření obzorů a prohloubení empatického přístupu k druhým (zdaleka ne jenom ženám).

Gimli
13.09.2023 5 z 5

Tahle kniha na mě má podobný účinek jako Bez loga od Naomi Kleinové. Člověk o nerovném postavení žen něco ví z vlastní zkušenosti, od blízkých či přátel, a dost toho tak nějak tuší. Ale když to dostanete v uceleném balíku a pečlivě zasazené do dobových a společenských kontextů, tak je to docela náklad, který jednoho donutí zamyslet se i sám nad sebou a přehodnotit svůj postoj k této problematice.

Štítky knihy

sexuální násilí české ženy feminismus diskriminace misogynie psychologie pohlaví

Autorovy knížky

2023  91%V pasti pohlaví: O politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku

Kniha V pasti pohlaví: O politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku je v

Právě čtených29x
Přečtených170x
Čtenářské výzvě34x
Doporučených13x
Knihotéce45x
Chystám se číst205x
Chci si koupit56x
dalších seznamech6x