Tušení stínu přehled

Tušení stínu https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348433/bmid_tuseni-stinu-8jy-348433.jpeg 4 248 248

V dávné minulosti lidstva nacházíme jisté pozoruhodné skutečnosti naznačující existenci ztracených civilizací, podivných a nám vzdálených. Znamená to tedy, že vývoj lidstva je delší a složitější, než jsme se dosud domnívali, nebo došlo ke kontaktu s obyvateli jiných světů? Ludvík Souček vychází ve své knize z vědeckých objevů nejrůznějších disciplín (astronomie, biologie, geologie, archeologie aj.), učiněných zejména v posledních letech, seřazuje je osobitým systémem, přesvědčujícím čtenáře o existenci "bílých míst" čili tušení stínu. Vysvětluje zároveň tzv. indicie, ať jsou to hmotné nálezy nebo nepochopitelné znalosti dávných civilizací, v jejichž hodnocení je však kritický a obezřelý, sám věnuje kapitolu vyvracení mýtů a vysvětlování záhad, jež záhadami nejsou. - jedná se o II. nezkrácené vydání... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tušení stínu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

renefer
13.05.2024 4 z 5

Člověk musí smeknout před všeobecným rozhledem pana Součka, ať už na poli historie, astronomie, biologie nebo chemie. Postupné skládání podoby mimozemské formy života ze všech možných pohledů bylo opravdu zajímavé a bylo probráno do nejmenších podrobností, pro mě občas až nesrozumitelných. Už když se podíváte na lektory jednotlivých kapitol, je jasné, že kniha je nabitá vědomostmi všeho druhu - dr. Zamarovský, Stingl, Grygar atd.
Zajímalo by mě, k čemu nakonec dospěl v Tušení světla a jestli ztráta tohoto rukopisu byla opravdu jen náhoda.

Birlibán
04.03.2024 4 z 5

Vzhledem k tomu, že jsem četla poprvé až nyní, rok 2004, nemůžu dát více než 4 hvězdy. Ve své době to ale určitě byla bomba.
Víc se mi líbila první polovina soustředěná na pradávné civilizace. Kapitoly popisující vývoj života a vesmíru už zabředávají do těžko stravitelných detailů.
Závěrem: Jsou věci mezi nebem a zemí, které nejsme schopni logicky vysvětlit (např. megalitické mnoha tunové stavby, ale třeba i pyramidy či namátkou Pumapunku).


work
02.12.2023 4 z 5

Bylo těžké přetěžké podobnou knihu dostat na pulty tehdejšího Československa. Věřím tomu, že kdyby ji Souček vydal o deset patnáct let později (čímž by na čtivosti nijak neztratila), mohl by z ní v klidu vypustit veškeré odkazy na Marxe a Lenina, které v ní evidentně sloužily jen jako zastírací manévr pro stranickou cenzuru. Jak je trefně napsáno o tři recenze pode mnou, Souček dští síru na Danikenovu záhadologii a naoko ji ubíjí citacemi sovětských vědců, aby poté, co je cenzor již upokojen a dává do formuláře vytoužené schvalovací razítko, rozjel danikenovskou jízdu v plné parádě. V kontextu podobné literatury vůbec nejde o špatnou kompilaci, právě naopak. Uvědomme si, že v době vzniku této knihy neexistoval internet a zahraniční literatura byla obtižně dostupná a zdroje težko ověřitelné. Přejímání některých nepravd nebo spekulací je tedy pochopitelné, stejně jako víra v rychlý pokrok lidstva, který nás dostane už v 80.letech na Mars. To byla prostě atmosféra doby a dnes je to nejinak (viz. nesmyslné kampaně Muska a podobných). Lidé prostě chtějí snít a stejně tak chtějí věřit, že některé události v lidské civilizaci nelze vysvětlit jinak, než působením tajemna či zásahem shůry.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Nové eknihy zdarma (únor)

04.02.2020


Citáty z knihy (1)

Někdy je domněnka hodně důležitá - například nalezneme-li v mléce pstruha. -- Henry Thoreau, deník


Kniha Tušení stínu v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených378x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených21x
v Knihotéce245x
v Chystám se číst65x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech3x