Tisíce metrů ode dna přehled

Tisíce metrů ode dna
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462462/bmid_tisice-metru-ode-dna-IBc-462462.jpg 4 316 316

Paula toho k životu moc nepotřebuje: domov, trochu peněz na jídlo a malého bratra Tima, kterého miluje nade vše na světě. Pak ale dojde k hrozné nehodě, která ji uvrhne do hluboké deprese. Z beznadějného stavu ji dostane teprve Helmut, starý mrzout, který jí paradoxně vlije do žil novou chuť do života. Nakonec se Paula a Helmut společně vydávají na dobrodružnou cestu, která je oba vede k sebepoznání…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Marianengraben , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tisíce metrů ode dna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (94)

Malýmedvěd
04.07.2024 4 z 5

Smutek, ztráta blízké osoby, paralýza žalem, vyrovnání se situací, hledání smyslu, hledání sama sebe, strach z minulosti, strach z budoucnosti, naděje z budoucnosti. Připadá vám to jako banální osa příběhu, možná ano, ale za mne je to dobrý, moderní a lehce bláznivý příběh, který může ve správnou chvíli mnoha lidem pomci. Hodnotím to jako kvalitní YA a nebo starý dobrý bildungsroman. Spokojenost a pochvala.

Evaho73
23.06.2024 4 z 5

Roman, ktorý odo mňa získava veľké uznanie za svoj pútavý príbeh a hlboké posolstvo o smútku, strate a uzdravení.
Dej je postavený na náhodnom stretnutí dvoch ľudí, ktorí sú si blízky práve svojím smútkom. Autorka tu zdôrazňuje význam ľudských vzťahov a podporu, ktorú si môžeme navzájom poskytnúť. Príbeh je napísaný s veľkou empatiou a citlivosťou s využitím krásnych metafor a prirovnaní ktoré dodávajú textu literárnu kvalitu. Ukazuje nám, že aj v najtemnejších momentoch života môže nádej a nové začiatky prísť z nečakaných miest.
Jasmin Schreiber ponúka čitateľom príbeh, ktorý je autentický a hlboko ľudský. Tento debut je dôkazom jej talentu ako rozprávačky a určite zanechá silný dojem na každého, kto ho prečíta. Ak hľadáte knihu, ktorá vás dojme a prinúti zamyslieť sa nad životom a stratou, táto je výbornou voľbou.


laura
07.06.2024 3 z 5

Knížka v ruce může být opravdovou záchrannou kotvou - když je moře života příliš nevlídné, můžeš se upnout na příběhy a nechat se jimi přenést do bezpečí...

Příběh o vině, smutku, ztrátě, osamění i o bolesti. O tom, jak jít dál, když už vám na nic nezbývají síly...

S bolestí se to má tak: nejprve jde vždycky jen o její intenzitu, spouštěč není podstatný. Zesiluje, dokud nedosáhne sta procent, a pak ji zkrátka musíš nějak přežít, ať je příčina jakákoli. Jak hluboko do tebe bolest pronikne, jak dlouho tam setrvá a co všechno zničí, závisí právě na spouštěči. Některé věci jsou horší než jiné. Když nás ale někdo kopne do ledvin, je v první chvíli jedno, proč to udělal, všichni nejdřív ležíme zkroucení na zemi a pokoušíme se dýchat.

O nových začátcích, jednom setkání, dívce, starci, psu, slepici a urně. O spoustě tajemstvích, které v sobě ukrýváme a o kterých se neodvažujeme mluvit.

Skutečně osamělí jste jen tehdy, když jste opuštění, když na světě zbydete...

Příběh o vyrovnávání se se smrtí, o strachu žít a touze zapomenout. O odpuštění, naději a síle lásky.

Na smutku je hloupé to, že se svět kolem nás prostě točí dál. Člověk se cítí příšerně, ale všichni ostatní chodí do práce, do kina, dívají se na komedie a smějou se, úplně normálně spí a zkrátka... žijí svůj život. Najednou jsme úplně sami, protože ze sebe máme úplně jiný pocit než lidé kolem - svět se hroutí. Ale ne, realita je jiná: nehroutí se. V běhu věcí nejsme důležitější než kdokoli jiný...

Chvílemi dojemný, křehký a něžný příběh o jednom nečekaném shledání. Příběh plný životních pravd, bolesti a křehkosti lidských citů.

V nás všech tiká časovaná bomba, my lidé jsme v zásadě nekonečné množství časovaných bomb se zcela rozdílnou dobou i důvody detonace, explodují ale nakonec všechny, to je jisté. Předtím prosviští krevním oběhem a nechají nás žít naše životy a dávat zvířatům nová jména a jíst preclíky až do chvíle, kdy to zkrátka přestaneme dělat.

Milé, úsměvné, bolavé a opravdové. Přesto mi něco do konečného wow chybělo.

Život se nedá zastavit, nejde to. A smrt se zase nedá kontrolovat, protože je chtě nechtě součástí té bláznivé jízdy jménem život...

všechny komentáře

Související novinky (2)

Dívka, stařík, pes a jejich nevšední road movie

27.01.2022


Knižní novinky (3. týden)

16.01.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Tisíce metrů ode dna v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených398x
ve Čtenářské výzvě101x
v Doporučených30x
v Knihotéce194x
v Chystám se číst297x
v Chci si koupit66x
v dalších seznamech2x