Tintin v Americe přehled

Tintin v Americe https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479767/bmid_tintin-v-americe-Q7R-479767.jpg 4 102 102

Tintinova dobrodružství série

< 3. díl >

Třetí sešit Tintinových dobrodružství. Tintin je odvážný reportér, který se svým psem Filutou zažívá ta nejbláznivější a nejneuvěřitelnější dobrodružství na všech světadílech. Belgický kreslíř Hergé, který si postavu Tintina vymyslel, je dnes uznávaným klasikem evropského komiksu. V příběhu z Ameriky Tintin během prohibice ve 30. Letech minulého století sám zatočí s bandou gangsterů a bojuje s nepřátelsky naladěnými indiány.... celý text

Literatura světová Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Tintin en Amérigue , 1931


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tintin v Americe. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Ristridin
30.04.2024 3 z 5

Oproti prvním dvěma (strašným) dílům se jedná o výjimečný posun jak z ilustrační, tak příběhové stránky. Stále je to ale takový pelmel, Hergé je pořád tak trochu rasista a Tintinova bezskrupulózní a silně nadsazená cesta za zločincem, kdy je sám schopen krást a ničit, mi přijde dost zvláštní. Ale tak byla 30. léta a o tohle asi úplně nešlo. Na svou dobu to byl určitě komiksový zjev.
Další díly se ale neustále zlepšovaly, takže lepší 3/5.
Gangster: “Zanedlouho bude provozování našeho řemesla stejně nebezpečné jako být řádným občanem.

instageek_cz
18.09.2023 3 z 5

V první řadě bych předpokládal, že když už se jedná o 3. vydání stejného alba, mohlo by být bez chybějících nebo naopak přebývajících slov v bublinách. Stane se to sice jen výjimečně (konkrétně 2x, co si tak vybavuju), ale i tak mi to přijde hloupé.

Jinak je Tintinovo americké dobrodružství moc pěkně nakreslené (zbožňuju panel, kde Tintin leze v obrovské výšce po římse mrakodrapu) a potěší, že belgický reportér si tentokrát nepředsevzal vyvraždění veškeré zvěře daného kontinentu. Akorát Filuta se nám vyprofiluje v poněkud rasistického psíka:)) Přece nechceš jet k rudokožcům, říká Tintinovi před odjezdem k indiánům, a na místě pak pohrdavě ignoruje zdejší psy se slovy Snad si nemyslí, že se budu bavit s nějakými psími rudochy. Yikes! Celkově to tu ale s rasismem není ani zdaleka tak zlé, jak jsem se po Kongu obával. Jen u jednoho fórku člověka zamrazí když se hovoří o vraždě, vyhlášení poplachu, a jak potom okamžitě pověsili 7 černochů... Jakože preventivně... Tak to je postřeh, bez kterého bych se klidně obešel, milý Hergé.

Jinak tenhle díl hodně připomíná první album ze Sovětského svazu. Tintina chce neustále někdo zabít, vězní ho, pronásledují, zatímco on díky shodám všelijakých šílených náhod a štěstí uniká. A tak to jede pořád dokola. Oficiálně jde Tintin v Americe po stopě zločinného syndikátu chicagských banditů, ale veškeré zběsilosti to natolik překrývají, že bych si na hlavní dějovou linku už málem nevzpomněl. Průměr a příště snad konečně nějaká Tintinova hvězdnější chvíle!:)


Criosphinxx
03.03.2023 3 z 5

Na to jak Kongo bylo špatný, tak tohle bylo celkem dobrý. Tady jsem se i bavil a příběh dával víceméně smysl.

Trochu jsem bál, když jsem viděl ty indiány, ale když pomineme jejich typický vzhled, který by dnes už neprošel, tak si myslím, že to není dehonestace této etniky. Neříkám, že zde není nějaký ten rasismus, ale zas musíme chápat dobu kdy je to odehrávané, že to tak prostě bylo.

Příběh se odehrává v době prohibice a Tintin jede do Chicaga zamávat s místními gangstery. Mimochodem ti gangsteři jsou asi ti nejhorší v celé historii. Nemyslím hrozný jako třeba Al Capone, ale spíše hrozný svou totální neschopností zabít jednoho reportéra a jeho psa:D Sice ano, Tintin zde měl několikrát štěstí (až otravně mockrát) ale i tak.

Jinak jako jsou tam kolikrát celkem dobrý fórky a kresba je prostě super. Věřím, že další díly budou jen lepší a lepší a třeba se vybrousí i ty příběhy. Zatím slabší tři, ale furt už tři:)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tintin v Americe v seznamech

v Přečtených138x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených8x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

Amerika komiksy pro děti Tintin

Autorovy další knížky

Hergé (p)
belgická, 1907 - 1983
2011  66%Tintin v zemi Sovětů
2010  92%Tintin v Tibetu
2004  81%Tintin v Americe
2011  68%Tintin v Kongu
2004  86%Faraonovy doutníky