Temný soumrak přehled

Temný soumrak https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45571/temny-soumrak-45571.jpg 4 74 74

Prožijeme mučivou úzkost člověka, který náhle ztratí oba rodiče, když se probírá pozůstalostí, najde potvrzení o adopci datované dnem jeho narození, pátrá dále, ale všechny oficiální dokumenty se záhadně ztratily, biologická matka snad nikdy neexistovala... Rodičům, zdrceným žalem nad hrobem svých dětí, nabídne záhadné a tajemné místo ztracenou naději - nebo věčné šílenství... Temný soumrak dává nahlédnout do tvůrčí dílny kritikou i veřejností ceněného spisovatele. Ze srdce Ameriky až na samý okraj pekla, tak lze stručně charakterizovat průřez dvacetiletím Morrellova života a literární tvorby, psychologickou sondu do hlubin (nejen autorovy) duše, kde na vás čeká mrazivý dotek smrtelné hrůzy, se kterou se čas od času všichni bez rozdílu setkáváme...... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Black evening , 1994


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temný soumrak. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Meda77
20.01.2022 4 z 5

Morrell je oblíbenec, takže těžko být objektivní. Autor je těžký profesionál, takže vždy se dá očekávat kniha nad průměrem. Sbírka povídek je celkem fajn, ale román je román. Pro fandy asi povinná jednohubka.

čef
15.02.2021 5 z 5

Soubor povídek napsaných v různých životních etapách autora. V ději a vyznění se tedy odráží jeh životní zážitky, výhry i prohry. Většina z nich je mysteriózních, což mi příliš nesedí, ale není to z mého pohledu na povídky příliš přehnané. Předmluv k textům by mohlo být možná méně.


Knišíl
16.07.2019 3 z 5

David Morrell stvořil kultovní akční postavu Ramba, kterou moc dobře znám z filmového zpracování. Vynikající film, přesto knihu jsem bohužel nečetl. Tato povídková sbírka představuje výřez Morrellovy přibližně dvacetileté tvorby, a na rozdíl od První krve se žánrově jedná spíše o horor či mystéria. Povídky jsou opatřeny předmluvou, kde autor píše, jak povídka vznikala, a zde se dozvíme spoustu informací z jeho osobního života. Tyto předmluvy dotvářejí celistvost sbírky, a kniha se tak stává komplexnější výpovědí autora. I přes to, že mě povídky či novely bavily (hlavně Kapky, Ale já pořád slyším tvůj hlas, Psací stroj, Oranžová znamená úzkost, modrá šílenství), jedná se o oddechovou literaturu, což docent Morrell sám přiznává, což ale neznamená, že příběhy nejsou emočně napjaté a trýznivé. Shrnuto podtrženo, sbírku doporučuji těm, kteří mají rádi mysteriózní žánr, ale zároveň se spokojí s odpočinkovou literaturou (jazykově a formálně nenáročnou). Knihu jsem četl především během noční směny, když jsem měl čas, a účel zabavit, aby čas utíkal, kniha splnila, nic víc ale ne.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Temný soumrak v seznamech

v Přečtených125x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených8x
v Knihotéce94x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit3x