Tahle země není pro starý přehled

Tahle země není pro starý
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538272/bmid_tahle-zeme-neni-pro-stary-6640ae5fe0aa2.jpg 4 797 797

Krimi thriller jednoho z nejtemnějších žalobců současného stavu americké společnosti o absolutní ztrátě hodnot. Filmová adaptace vyhrála čtyři Oscary. „Na něco se tě zeptám. Jestli tě tvý pravidla dovedly až sem, k čemu ty pravidla byly?“ Llewelyn Moss vyrazí na lov a během něj objeví místo, kde se zvrtla předávka drog. Najde několik mrtvých mužů a v kabele pohádkovou hotovost. Od této chvíle ho i s jeho manželkou Carlou Jean, která se odjede skrýt ke své matce, začne pronásledovat ten, jemuž peníze patřily, zločinec Anton Chigurh. Všem třem je pak na stopě celkem stoicky uvažující šerif Ed Tom Bell – těm dvěma chce život zachránit, třetího dopadnout… Podle knihy vznikl v roce 2007 stejnojmenný americký film v režii bratří Coenů, který získal čtyři Oscary.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: audiokniha , Tympanum
Originální název:

No Country for Old Men , 2005


Interpreti: Jan Vlasák
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tahle země není pro starý. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (117)

heavy66
včera 5 z 5

Víte, co sou dva centimetry? ….. Jo, je to míra.
O takovej kousek vám kulka minula játra. …. To vám řek doktor?
Jo. Víte k čemu sloužej játra? …. Ne.
Udržujou vás naživu. Víte, co je zač ten chlap, co vás postřelil? ......
Slova a věty románu jsou drsné a suché, skřípou mezi zuby jak zrnka písku vyprahlého pomezí Texasu a Mexika. Díky nedostatku interpunkce musí vážený čtenář dávat pozor, která postava právě hovoří. Film je o něco přehlednější, dobroděje a padouchy poznáte podle ksichtu, ale Antona Chigurha si pamatovat budete, ve filmu jako v knize!

ArkAngel
06.06.2024 4 z 5

McCarthy ve svém moderním westernu opět ukazuje, jak je svět prohnilé místo. Mírou násilí bych se jej nebál přirovnat ke knižnímu Tarantinovi, který s radostí prohlašuje, jaká je to ještě zábava. Stejně jako u Cesty je zde znatelný již jeho úsečnější jazyk, na který najel (čímž je zase přirovnáván k Hemingwayovi). Ve srovnání se zmíněnou Cestou nebo Krvavým poledníkem je to ale malinko slabší.


Crozz
04.05.2024 4 z 5

Čtivé, sice trochu zvláštní styl než je obvyklé, ale pěkně to odsejpala a happyend se skoro nekonal, hodně mrtvých.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (12. týden)

16.03.2020


Citáty z knihy (3)

Myslíš si, že se zejtra ráno někde probudíš a včerejšek se nepočítá. Jenže včerejšek se vždycky počítá. Co jinýho máš? Tvůj život se skládá z těch dnů, ze kterejch se skládá. Z ničeho jinýho. Možná si myslíš, že můžeš utýct jinam a změnit si jméno a já nevím, co ještě. Začít novej život. A pak se jednou ráno probudíš a podíváš se do stropu a hele kdo tam leží.


Nejde o to, jestli víš, kde jsi. Jde o to, že si myslíš, že už tam jsi a že sis nepřinesla nic s sebou. O ty tvoje plány na novej život. Nebo něčí jiný, to je fuk. Nikdy nemůžeš začít novej život. O to jde. Každej krok se, kterej uděláš, už je napořád. Nemůžeš ho vzít zpátky. Ani kousek z něj. Chápeš, jak to myslím?


Jestli jsem ohledně toho, jak to na světě chodí trochu zmoudřel, tak to nebylo zadarmo.


Kniha Tahle země není pro starý v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených1 041x
ve Čtenářské výzvě88x
v Doporučených65x
v Knihotéce312x
v Chystám se číst308x
v Chci si koupit80x
v dalších seznamech6x