Supertajný seznam věcí přehled

Theodoric F. Addair

Luka je šestnáctiletý kluk, který rád chodí na slackline, poflakuje se s kamarády a dobírá si svoje dvojče Naďu. Aspoň tomu tak bylo donedávna, než se Naďa vážně zranila na skateboardu. Teď je upoutaná na lůžko a na bráchovy blbé vtípky nemá ani trochu náladu. Luka ví, že se Naďa trápí. Kvůli zraněné ruce už nemůže hrát na klavír, který pro ni znamenal všechno. Moc rád by sestře nějak pomohl, ale pravdou je, že v poslední době se trochu odcizili. Zvlášť po tom, co začal Luka před pár lety procházet tranzicí. Jak Luku trápí výčitky, vzpomene si na hru, kterou s Naďou hráli jako malí. Sepsali si tehdy seznam věcí, kterých by rádi docílili v příštích deseti letech. Něco jako „bucket list“, tedy jeho dětinštější a praštěnější verzi. Přidali k němu i dětskou kletbu – pokud ho nesplní, něco zlého se stane. Jenže Luka se tehdy s Naďou hloupě pohádal, a tak tu kletbu na poslední chvíli změnil. Napsal tam, že se něco zlého stane Nadě. Seznam pak zakopali na zahradě a Luka by si na něj býval dávno nevzpomněl. Ve světle nedávných události si však vezme do hlavy, že Nadina nehoda je jeho vina, a rozhodne se seznam splnit. S malou pomocí několika věrných kamarádů, Daniela, Kita a jejich roztomilého štěněte Lumpa...... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Supertajný seznam věcí. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Kate3003
07.10.2025 audiokniha

Měli jste jako malí seznam věcí, které jste si chtěli splnit? Hlavní hrdina Luka jeden takový sepsal a ke své smůle k němu připsal i hloupou dětskou kletbu týkající se jeho sestry. Díky shodě okolností má pocit, že se kletba naplnila, a tím začíná jeho snaha celou situaci napravit. Jenže to nebude jen tak.

Příběh jsem poslouchala v audio verzi interpretované Lukášem Králem. Jeho hlas se mi poslouchal příjemně, tempo knihy bylo dobré a projev byl příjemný. Co za mě nemuselo být, jsou delší hudební výplně mezi jednotlivými kapitolami. Jenže já celkově nejsem fanda těchto přechodů v audioknihách.
Bylo příjemné se vrátit ke známým postavám a na známá místa ze série Muffin a čaj, i když jen okrajově. Mě osobně tento příběh nezaujal tolik jako příběh právě Kita a Daniela, ale pořád měl něco do sebe. Už na začátku knihy je upozornění, že jsou zde zmíněna určitá témata, ale nemusí odrážet to, jak k těmto tématům přistupuje někdo jiný. Autor se tu totiž velmi okrajově zabývá tématem tranzice, ale hlavní prim tu hraje spíše sourozenecké pouto a pokus napravit ho.

Nápad příběhu se mi velmi líbil, ale výsledné zpracování občas působilo malinko zvláštně. Hlavní hrdina se dostával díky svým plánům do velmi netradičních situací, a ne vždy to úplně fungovalo. Musím uznat, že pár částí bylo vtipných, ale jako celek bych hodnotila spíše jako průměr. Nečekejte od knihy žádné hluboké myšlenky, celkově je to opravdu spíše oddechovka, kterou máte za chvilku poslechnutou.

Za poskytnutí audioknihy k poslechu děkuji Audiolibrixu.

všech 40 komentářů

Související novinky - Supertajný seznam věcí (1)

Knižní novinky (39. týden)

26.09.2021

Kniha Supertajný seznam věcí v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně145x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: