Superman Nespoutaný: Kniha první (limitovaná edice) přehled

Superman Nespoutaný: Kniha první (limitovaná edice)
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368258/mid_superman-nespoutany-kZV-368258.jpg 4 47 47

Superman Nespoutaný série

1. díl >

Když se během jediného dne zřítí do moře třináct umělých družic, hlavním podezřelým je zcela logicky Lex Luthor – navzdory tomu, že je stále ještě za mřížemi! Vyvstává však ještě podivnější otázka: pokud pádu posledního satelitu nezabránil Superman... tak kdo? Tajemství se skrývá na místě, kde ho ani Superman neuvidí – dokáže Muž z oceli vysvětlit záhadu starou desítky let?... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , BB art
Originální název:

SUPERMAN UNCHAINED vol. 1-5 - NEW 52 , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Superman Nespoutaný: Kniha první (limitovaná edice). Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Ivan Kučera
28.05.2024 3 z 5

Toto ma neoslovilo. Pravdupovediac to na mňa kvôli celkovej preplácanosti a šialenej prehustenosti pôsobilo skôr ako scenár od Geoffa Johnsa, než od Scotta Snydera. Ten sa skvele chopil reštartu Batmana v rámci New52. Časom síce upadol, ale minimálne Soví tribunál, Soví město, Smrt rodiny, Černé zrcadlo a Batman, který se směje, sú čisté bomby. Z toho dôvodu som mal nemalé očakávania od jeho uchopenia Supermana, takisto v rámci New52. Žiaľ, je tam toho narvaného skutočne strašne veľa. Na prvé čítanie to nemáte šancu všetko vychytať. A ani v tom nevidíte zmysel. Každý komiks čítam dva razy, ale nemôžem povedať, že tu sa situácia po repríze zlepšila. Naopak, bolo to snáď ešte slabšie, ako na prvé čítanie. Som vo všeobecnosti sklamaný, akým štýlom Snyder uchopil legendárnu postavu s veľkým S na masívnej hrudi. Je to ako keby nikdy nekončiaca akcia a to zvykne v komiksoch, dokonca i v mainstreamových, málokedy dopadnúť dobre. Od istého momentu je to proste len otravné a všetkou tou svojou nekonečnou, prehnane bombastickou akciou monotónne, stereotypné a teda paradoxne únavné. Kým Batmana Scott prinútil siahnuť na dno vlastných síl a k akcii sa uchýlil až v neskorších dieloch a dovtedy ho psychologicky nie že deptal, ale rozkladal na atómy, tak u Supermana siahol proste po nespútanej akcii. Viac ma oslovila kresba Jima Leeho (batmanovky Ticho alebo Metal), ktorá je síce klasicky „komerčná“, ale zároveň predsa len predstavuje istú nadstavbu v kvalite oproti zameniteľnými ilustrátorom, ktorí sa presúvajú z jednej komerčnej série do druhej a ich práca je navzájom nerozpoznateľná. Po výtvarnej stránke na mňa najlepším dojmom zapôsobili žlté nostalgické scény z letného poľa od Jima Lee a neprehliadnuteľných pár strán zo štetca hosťujúceho vietnamského ilustrátora Dustina Nguyena. Škoda, že DC nemalo odvahu najať ho na celý tento komiks, spravil by z toho výnimočné dielo aspoň po vizuálnej stránke, keď už po scenáristickej je to ukážkový priemer. Je to škoda, lebo si stále myslím, že Muž z oceli je napriek istej skostnatenosti skvelá postava.

fvalek
15.08.2022 4 z 5

Poměrně uzavřený příběh Supermana New 52, který je takový poněkud drsnější než klasický Superman. Tenhle Superman nejdřív praští a až pak se ptá. Je to jeho mladší tvrdší varianta, která neoplývá takovou neotřesitelnou morálkou a vždy pozitivní tváří, ale přesto je to Superman a všechny archetypální prvky v něm stále jsou. Proto je to osvěžující, ale nezklame to žádného kryptonského fanouška.

Děj je docela průměrný, záchrana světa,k tomu tajemný mimozemšťan, který je zjevně mocnější než Superman, generál Lane, Vzestup, no jako nic extra nového. Základní prvky supermanovského komiksu - cosi mimozemské, cosi co porazí jen Superman a rasismus vůči němu. Originálním prvkem je čistě lidská organizace Vzestup, u které je docela těžké pochopit, proč chtějí, co chtějí. Za to generál Lane, u toho je to lehké, to je prostě blb. Pozitivní je postranní příběh Lois, negativní je postranní příběh Lexe, který je sem nacpaný tak nějak násilím, prostě jen aby nechyběl.

Co vystupuje je kresba, na které se podílel i Jim Lee, což je záruka kvality a té nejlepší komiksové klasiky. Celkově se nedá říct, že to je nějaký extra příběh, jaký by svět neviděl, ale určitě je to jeden z těch lepších. Co mě ovšem fascinuje je galerie obálek na závěr, ve které ani jedna jediná není s tímhle Supermanem, ale s tím klasickým osmdesátkovým... Proč tam tohle dávají? Chápu alternativní obálky aj. podobné kresby, ale tady jen ukázali pár kreseb starého Supermana a konec?


CarinAranda
05.06.2020 5 z 5

Za mě v pohodě komiks, zabavil i mě (a to jsem holka : )).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Superman Nespoutaný: Kniha první (limitovaná edice) v seznamech

v Přečtených54x
v Doporučených3x
v Knihotéce38x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit8x