Strom přání přehled

Strom přání
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356432/bmid_strom-prani-AxU-356432.jpg 3 24 24

"Když v předvečer narozenin vlezeš do postele levou nohou napřed, a než si lehneš, převrátíš polštář, pak se může stát cokoli," píše William Faulkner v kouzelném, rozmarném příběhu. Malá Dulcie se v den svých narozenin vzbudí a v pokoji najde cizího chlapce. Po kratším přemlouvání se s ním vydá na neobyčejný výlet, na němž se splní nejedno přání.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strom přání. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

haki34
05.03.2023 4 z 5

koupená v rámci nějakého výprodeje, asi Dobrovský ;) s tím, že nechám pro děti...ale teď už si tím nejsem tak úplně jistá.. Líbila by se dětem ?? taková snová pohádka. Místy trochu děsivá...změnším se, ztratím se, dokážu se ještě vrátit zpět ? ale když je to můj sen, jsem schopna si s tím poradit, a nebo ne ? místy kouzelná, místy k pobavní (pozor na přání, aby jste se z nich až nepoblili :D)... při čtení jsem byla trochu rozpačitá, ale jak píše Elulilinka1 kousek přede mnou - má to své kouzlo :) poctivě bych dala 3,5*, ale některé věci si určitě zapamatuji, třeba poníka, nebo právě blinkací epizodu :D takže dávám za 4...a kdo chce zkusti netradiční snění, pojďte...

Knišíl
23.04.2022 5 z 5

Jediná Faulknerova knížka pro děti a ještě s tak zajímavým pozadím vzniku a publikování. Jako obdivovatel tohoto geniálního jižanského autora jsem nemohl odolat a knihu jsem si musel přečíst. Navíc jsem nedávno objevil chuť znovu začít číst dětské knihy, snad to není sentimentalita blížícího se stáří. Strom přání není ale tak docela plně knížka pro děti, přesněji řečeno, nachází se na té mlhovinové hranici, kam třeba patří mnohem slavnější, i když dle mého názoru nikoliv lepší, Malý princ. Strom přání je stylisticky náročné dílo, tematicky je však pochopitelné i pro děti. Novotvary jako melomax či žábrokočka potěší, proto je třeba zdůraznit i perfektní překlad Hany Zahradníkové. Budu se muset ještě poohlédnout, kdo další ze slavných spisovatelů pro dospělé, napsal dětskou knihu. Možná, že kdesi čekají další zapomenuté poklady, které nejsou známy, ale známy by být měli.
– ... když je člověk laskavý k bezbranným tvorečkům, pak nepotřebuje strom přání na to, aby se mu vyplnila. (s. 52) –
– „Kdo vyhrál tu válku, ve které jste byl?“ zeptala se Dulcie.
„To já nevím, madam," odpověděl stařík. „Já ne.“(s. 32) –


Izumis
07.02.2022 3 z 5

Milá knížečka s opravdu povedenými ilustracemi, která se mně osobně moc líbila a přečetla jsem jí doslova jedním dechem před spaním, jako takovou oddychovku.
Nemá žádnou složitou zápletku a přesto je plná magie a poučuje čtenáře, jak důležité je dávat si pozor na to, co si přeje.
Možná je to pro děti složitější na pochopení - jazyk v době vydání se od dnešního rozhodně lišil a tak se může zdát těžším. Ale pro ostatní čtenáře je to dobrá příležitost potěšit své vnitřní dítě a chvíli snad i doufat, že když v předvečer svých narozenin vlezete do postele levou nohou napřed a než si lehnete, přetočíte polštář.. stane se něco magického.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (29.5. - 9.6.)

30.05.2017


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Strom přání v seznamech

v Přečtených36x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených1x
v Knihotéce20x
v Chystám se číst36x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

americká literatura

Autorovy další knížky

William Faulkner
americká, 1897 - 1962
2001  73%Divoké palmy
1966  86%Absolone, Absolone!
1997  79%Hluk a vřava
1967  77%Když jsem umírala
1965  79%Pobertové