Hviezdne vojny přehled

Hviezdne vojny https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70414/hviezdne-vojny-70414.jpg 4 136 136

Popis knihy zde zatím bohužel není...

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Star Wars: From The Adventures Of Luke Skywalker , 1976


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hviezdne vojny. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

JustABookReader
včera 4 z 5

Tato kniha je bez pochyb dobrá a i když se musím přiznat, že jsem měl od knihy malá očekávání, tak jsem byl mile překvapen tím, že je kniha zábavná a že to není vlastně úplně to stejné jako filmová adaptace.
Určitě musím uznat, že to bylo knize velmi podobné, ale musím ocenit více vysvětlené přátele Luka a jeho osobní život, či nějaké dialogy.
Nemohu tomu uvěřit, ale srozumitelností a možné i příběhem si myslím, že je kniha o trochu lepší a že jsem z toho měl lepší pocit než z filmu.

Musím ale říct, že překlad textu je velmi nepovedený a někdy byla v knize slova na víc a nebo se slovo změnilo např. ať , až nebo některá slova byla přímo rozdělená na dvě slova a kniha se velmi špatně četla.

Nedokážu přesně zhodnotit jak se mi kniha četla a jaký jsem měl z toho pocit, ale snažil jsem se vám dát můj co nejpřesnější názor.

Dle mého kniha stojí za četbu a doporučuji všem, ale dávám pouhé 4 hvězdy kvůli horší čitelnosti a sazby textu.

RMarkéta
21.09.2023 5 z 5

Dámy a pánové, připoutejte se, prosím, nekuřte, nejezte a nepijte, neboť právě vyplouváme vstříc hlubokému vesmíru, kde nás čeká velké dobroddružství, o kterém se nám ani nesnilo a kde nás bude síla provázet. Kniha se četla úplně sama, protože se mi při každé větě vybavovaly scény s filmu, což bylo fajn. Od dětství tenhle příběh o Luku Skywalkerovi, chlapci toužícím po dobrodružství a který se stal hrdinou galaxie, miluju. Darth Vader působí ve filmu mnohem hrůzostrašněji. Všechno začalo právě zde.


Ninjer
08.08.2021 4 z 5

Bylo super vrátit se s touhle knížkou do dětství. Původní trilogii Hvězdných válek jsem zbožňoval a v lecčem mě fascinuje i dnes. Hvězdné války s podtitulem "Z dobrodružství Luka Skywalkera" je tzv. novelizace filmu, která vyšla ve stejném roce jako první Star Wars (s názvem "Nová naděje" přišli až později), ale u nás byl kvůli bolševickým nokům vydán až po revoluci v roce 1991.

Příběh o mladém Lukovi Skywalkerovi, který se z obyčejného farmáře stane zachráncem jakési galaxie před dávnými časy, tu snad nemusím nijak zvlášť představovat. V téhle knížečce je o něco víc prostoru na rozvíjení postav, což je hodně fajn právě u Luka, ale třeba i u Dartha Vadera, který má zajímavé interakce s dalšími imperialistickými hlavouny. Po setkání s hustým frajerem Hanem Solem se ale příběh trochu táhne a finální bitva je bohužel nudná.

Problémem je také nevýrazný spisovatelský styl. Kniha tvrdí, že ji napsal George Lucas (na hřbetě českého vydání jako George "Lukas"), ale napsal ji za něho ghostwriter. Za horší čitelnost může pravděpodobně i překlad Ondřeje Neffa. Křečovité a ne moc čtivé věty bývají ještě doplněny výrazy, které stihly za třicet let zastarat nebo se ani nezačaly pořádně používat (například se tam pořád někdo "sardonicky" směje). Některé termíny jsou přeloženy dobře (i když některé se dnes překládají jinak, např. jsou tu "laserové meče"), některé jsou strašné (např. "x-plány" místo "x-wingů").

Celkově jsem si četbu povětšinu užíval, ale upřímně řečeno nejspíš i proto, že jsem si do toho mohl představovat všechny ty filmové scény s postavami, které tak důvěrně znám. Jen těžko si představit, jaké by to bylo číst tuhle knížku bez znalosti filmu. I tak se ale jedná o působivý a originální příběh... bohužel jen v této podobě kostrbatě odvyprávěný.


Sedm kultovních vesmírných oper z deseti.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hviezdne vojny v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených193x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených12x
v Knihotéce155x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech3x