Star Wars: Impérium vrací úder

Star Wars: Impérium vrací úder https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/273447/bmid_star-wars-imperium-vraci-uder-ysX-273447.jpg 4 105 13

V jiné galaxii, v jiné době… Nejmocnější zbraň Impéria byla zničena, ale povstalci jsou nadále nelítostně pronásledováni. Aby se vyhnuli střetu s mocnou flotilou Impéria, musí pod vedením Luka Skywalkera vybudovat novou základnu na ledové planetě Hoth. Zde Luke přesvědčí Yodu, mistra Jedi, aby ho cvičil. Ale ani varování mistra a ducha Obi-Wana Kenobiho ho neodvrátí od rozhodnutí vydat se zachránit své přátele, které zajali vojáci krutého Dartha Vadera. Bude pro Luka setkání tváří v tvář s úhlavním nepřítelem lekcí poslední?... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , CPress
Originální název:

The Empire Strikes Back , 1980


více info...

Přidat komentář

RMarkéta
05.10.2023 5 z 5

Další vesmírná pouť a návštěva cízích planet. Tentokrát ve společnosti povstalců, kterým nastaly velmi krušné časy, protože Imperium se nevzdává a nenechá je v klidu dýchat. Padla zde nejslavnější hláška. To byla pointa jako hrom, která tomu všemu nasadila korunu. Trošku mě překvapilo, že Yoda je modrý. Ve filmu je spíše šedozelený. Epizoda V je o kus lepší než Epizoda IV. To byla taková seznamovací akce pro začátek a kde bylo jasné, že dostaneme pokračování.

Ninjer
12.09.2021 3 z 5

Druhý díl slavné vesmírné ságy v románové formě. První knižní Hvězdné války pro mě byly příjemný závan nostalgie, a tak jsem se vrhnul i na Impérium, ale tentokrát v originálním jazyce (a ne v tom vtipném českém překladu). A upřímně řečeno, už to nebylo ono... a nemyslím si, že to bude tou angličtinou.

Impérium vrací úder začíná dramatickými okolnostmi na ledové planetě, kde se buňka hrdinských povstalců úspěšně ukrývala před zlým Impériem, ale tomu je teď konec. Balí kufry, jenže jejich hrdina Luke Skywalker se nějak nevrací ze své výpravy a nevypadá to s ním dobře. Tohle a následující vesmírné bitvy nejsou v knize nijak zvlášť vzrušující. Vlastně je to často dost nuda.

Románovou adaptaci zachraňuje především druhá polovina. Trénink Lukea Skywalkera mistrem Yodou (který zde není zelený, ale modrý skřítek a navíc má bílé vlasy) je fajn, ale především se to pořádně rozjede v Oblačném městě. No a finální střet Lukea a padoucha Dartha Vadera je konečně něco, kde jsem si říkal, že tohle má i smysl číst, nejen vidět. Nebudu spoilerovat (ano, existují lidi, co neviděli Star Wars), ale tady už získává finální duel další rozměr, protože Luke svádí vnitřní boj mezi světlou a temnou stranou Síly, a na to je literární forma jako dělaná.

Poměrně slušný přepis kultovního snímku.


Šest Lukeových dobrodružství z deseti.


bafometamendes
01.04.2021 4 z 5

Jsem velkým fanouškem Star Wars světa a Skywalker ságy a tak nesmí chybět ani Star Wars knížky. S filmem se to srovnávat úplně nedá. Miluji ten odstavec, kde je legendární věta "Luku, já jsem tvůj otec!". Asi první věc, o které jsme sice už slyšela, ale i tak mě překvapila byl modrý Yoda, to mě dost pobavilo. Osobně mi vadí jedna věc na překladu a to je slovo X-plán a ještě pár dalších. V originálu je to X-wing a myslím si, že tady to slovo není třeba překládat a X-wing by měl zůstat X-wingem, zní to lépe :D. Slovíčko "Oukej" se mnohdy nehodilo do kontextu. Jinak dobré počteníčko :)

wullcann38
20.11.2020 5 z 5

Dobrá kniha

StarPopcorn
21.05.2020 5 z 5

Četl jsem před zhlédnutím filmu, fajn čtení. Nejlepší je modrej Yoda, holt stará verze :D

Sarajana
14.01.2020 5 z 5

naprosto dokonalé čtení

DarthSoren
29.11.2019 4 z 5

Snad všechno již zde bylo vyřčeno, takže já jenom doplním, že The Empire Strikes Back je můj nejoblíbenější díl ze všech šesti filmů (ty tři nové neberu v potaz, nepovažuju je za důstojná pokračování). Proč jsem tedy dal "jenom" 4 hvězdy? Kvůli stejné věci jako u Nové naděje - kvůli překladu, který byl opět místy fakt úsměvný, jako by knihu překládal člověk nemějící o SW ani potuchy. X-plán mi připoměl vydání Thrawnovi trilogie u Baronetu. Nicméně je zajímavé sledovat, jak se původní scenář odlišoval od konečné verze filmu. Já jsem si knihu jako takovou užil.

Rawen616
08.09.2019 3 z 5

Neurazí, nenadchne. Jako film je Impérium určitě fajn. Posun k temnějšímu vyznění a větší osudovosti Hvězdným válkám jen prospěl. Bohužel ale nevydržel a temnější části jsou v SW universu spíš vzácností a dnes už celé SW vyznívá spíš jako "velmi drahá reklama na Lego od Disneyho" což je bohužel dost trefná definice kterou jsem nedávno slyšel. Ale to sem nepatří. Knižní přepis druhého dílu nenabízí moc zajímavého nebo nového. Pár scén proběhne trochu jinak a Yoda tu má modrý odstín namísto zeleného. Kniha je opět spíše zajímavostí pro fanouška.

hippiesak
02.07.2018 4 z 5

Kniha je jako taková slabší. Fanda STAR WARS si jistě rád přečte. První knižní díl je taková nostalgie, to se dá číst. Toto jsem čekal lepší, nemohu kliknout na "doporučuji", ale přesto dám 4 hvězdy (spíš tak 3,5), protože jsem fanda STAR WARS. Teď čtu třetí knihu, Návrat Jediho a to je paráda :)

danny_21
20.06.2018 4 z 5

Co jsem se dočetl, prý psáno podle původního scénáře, kde byl možná Yoda modrý :-), s několika doplňujícími informacemi, které rozšiřují stejnojmenný film - 75 %

azertaaz
07.11.2017 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Byla psaná podle původního scénáře, což je fajn, protože je vidět, co se nakonec změnilo.
I_love_books psala, že se od filmu zbytečně odchyluje, ale když se scénář nakonec při natáčení změnil, tak za to autor knihy přeci nemohl. Proto je tam několik nesrovnalostí, ale ničemu nejsou ke škodě a pro milovníky SW je kniha i zajímavým doplňkem k vývoji filmu.

I_love_books
22.04.2016 4 z 5

Kniha je dobře napsaná, vyjasnila mi některé věci z filmu, i přes to, že je v ní pár nesrovnalostí s filmem, podle nějž vznikla.
Vadily mi tam pojmy jako masívní a intenzívní, na což jsem byla zvyklá bez čárky nad i uprostřed slova. Také mi vadilo označení Artoo Detoo zdrobnělinou robotek. A Yoda nebyl ve filmech modrý, jak je psáno v knize, ale zelený, což je úplně zbytečné odchýlení od filmu.
Jinak ale byla kniha napsaná dobře, hlavně druhá polovina mě zaujala, ta první byla podle mě trochu zdlouhavá.
Překlep jsem našla snad jen jeden, párkrát jsem si všimla problému s kurzívou.
Přese všechny drobné výhrady, mohu knihu doporučit, především fanouškům Star Wars. Dávám čtyři hvězdičky, druhá polovina se četla velice dobře.

Palorizek85
03.03.2016 5 z 5

Jak film, tak i knížka jsou výborné. Oproti filmu je zde pár věcí navíc a myslím si, že to čtení dodává hezčí nádech.

Štítky knihy

Star Wars

Autorovy knížky

Donald F. Glut
americká, 1944
1992  79%Impérium vrací úder

Kniha Star Wars: Impérium vrací úder je v

Přečtených139x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených10x
Knihotéce126x
Chystám se číst18x
Chci si koupit5x
dalších seznamech3x