Souhvězdí Gulag přehled

Souhvězdí Gulag https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396157/bmid_souhvezdi-gulag-7Z3-396157.png 4 6 6

Ku příležitosti nedožitých narozenin významného českého spisovatele a politického vězně 50. let Karla Pecky vychází sbírka z jeho díla – SOUHVĚZDÍ GULAG Karla Pecky. Jednotlivá díla sbírky komunisty umlčovaného autora jsou doplněna doslovy a úvahami osobností, jakými jsou mimo jiné Jiří Stránský, Jiřina Šiklová nebo Daniel Kroupa. Čtveřice románů, tři povídkové soubory, básnické sbírky a originální kafkovské povídky rozšířené o předmluvu Jiřího Padevěta, to vše přiblíží na 996 stranách, jak vypadal reálný komunistický režim v Československu. Během čtení sbírky poznáte svět lidí, kteří na vlastní kůži okusili přístup režimu ke všem s odlišným názorem. Sbírka je doplněna vynikajícími doslovy a úvahami od spisovatele Jiřího Stránského, socioložky Jiřiny Šiklové, filozofa Daniela Kroupy, biskupa Václava Malého, profesora Cyrila Höschla, politologa Petra Pitharta, básnířky Hany Gerzaničové a architektky Evy Jiřičné. Doslov napsal spisovatel Jiří Padevět. Knihu působivě dotváří osobité grafiky malíře Miloše Kotka. Sbírka se skládá z následujících titulů: Motáky nezvěstnému – Realistický román se silnými autobiografickými prvky vycházející z osobních zážitků autora. Popisuje reálné metody komunistického režimu a zacházení s politickými odpůrci. Na co umírají muži – Soubor devíti povídek z komunistických gulagů 50. let, příběhy o přátelství, odvaze, zbabělosti, solidaritě i zradě. Horečka – Akční román o útěku z komunistického pracovního lágru a následcích tohoto činu. Rekonstrukce – Sbírka básní napsaných v táborech Nikolaj, L a Bytíz. Veliký slunovrat – Román o životě politického vězně po propuštění z komunistického vězení. Čtvrtý vítač – Kafkovská povídka o fungování státní bezpečnosti. Malostranské humoresky – Vesele i vážně laděný soubor povídek, úvah a esejů z Malé Strany. Svůdnost černé barvy – Pokračování Malostranských humoresek po roce 1989. Štěpení – Dvojromán (rok 1968 x Valdštejnova doba) na téma emigrace.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Souhvězdí Gulag. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Lubomeer82
09.04.2023 4 z 5

Pěkná pocta Karlu Peckovi, která však klopýtá na častých překlepech a to hlavně v románu Motáky nezvěstnému, cožpak nemělo takové jinak pěkné vydání redaktora?? K některým věcem se budu vracet (Čtvrtý vítač, Štěpení), protože mi na poprvé nesedly a nedočetl jsem je. Podotýkám, že chyba není na straně autora, ale na mé. Zároveň bych uvítal kompletní vydání tohoto jaksi pozapomenutého a nedoceněného autora a to klidně v několika svazcích, protože tento tisícistranný výbor si kvůli velikosti a váze nikam s sebou nevezmete.

Janadvorackova
19.04.2020 5 z 5

Knihu jsem poslouchala. První půlka obsahuje povídky z lágru (tady blízko). Jsem ostuda, nikdy jsem se tam nejela podívat, zatím.
Druhá pak docela satiricky řeší život v době komunismu.

Poslední část povídky "Čtvrtý vítač," připomínající mi mírnější formu knihy 1984 vystihuje nejen tehdejší dobu, ale i jakousi předpověď do budoucna:
Stbák zatčenému: "Čemu se směješ? Víš, co tě čeká?"
Hlavní hrdina: "Ano, já vím. Ale víte, co čeká vás?"


MartinaKurf
16.03.2019 4 z 5

Pozitivně hodnotím vydání kompletního díla poněkud (a neprávem) opomíjeného Karla Pecky. Především jeho Motáky nezvěstnému mají silnou výpovědní hodnotu o zrůdnostech komunistického zřízení v 50. letech a systému fungování pracovních lágrů, ale i o dobovém rozpoložení tehdejší české společnosti. Co však vnímám jako negativum je spousta chyb a překlepů v textu, které značně snižují čtenářský komfort a při četbě dost ruší. Další věc, která je trošku na překážku, je také formát a váha knihy. Do kabelky si ji nevezmete, v posteli se také nečte příliš dobře a na ty "nekonečné" řádky je potřeba hodně dlouhá záložka, jinak se začnete ztrácet. Možná by bylo vhodnější vydat takto rozsáhlé kompletní dílo ve formě nějakého boxu, který by obsahoval více samostatných svazků.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Souhvězdí Gulag v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených5x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech1x