Souhvězdí Gulag

Souhvězdí Gulag https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396157/bmid_souhvezdi-gulag-7Z3-396157.png 4 6 3

Ku příležitosti nedožitých narozenin významného českého spisovatele a politického vězně 50. let Karla Pecky vychází sbírka z jeho díla – SOUHVĚZDÍ GULAG Karla Pecky. Jednotlivá díla sbírky komunisty umlčovaného autora jsou doplněna doslovy a úvahami osobností, jakými jsou mimo jiné Jiří Stránský, Jiřina Šiklová nebo Daniel Kroupa. Čtveřice románů, tři povídkové soubory, básnické sbírky a originální kafkovské povídky rozšířené o předmluvu Jiřího Padevěta, to vše přiblíží na 996 stranách, jak vypadal reálný komunistický režim v Československu. Během čtení sbírky poznáte svět lidí, kteří na vlastní kůži okusili přístup režimu ke všem s odlišným názorem. Sbírka je doplněna vynikajícími doslovy a úvahami od spisovatele Jiřího Stránského, socioložky Jiřiny Šiklové, filozofa Daniela Kroupy, biskupa Václava Malého, profesora Cyrila Höschla, politologa Petra Pitharta, básnířky Hany Gerzaničové a architektky Evy Jiřičné. Doslov napsal spisovatel Jiří Padevět. Knihu působivě dotváří osobité grafiky malíře Miloše Kotka. Sbírka se skládá z následujících titulů: Motáky nezvěstnému – Realistický román se silnými autobiografickými prvky vycházející z osobních zážitků autora. Popisuje reálné metody komunistického režimu a zacházení s politickými odpůrci. Na co umírají muži – Soubor devíti povídek z komunistických gulagů 50. let, příběhy o přátelství, odvaze, zbabělosti, solidaritě i zradě. Horečka – Akční román o útěku z komunistického pracovního lágru a následcích tohoto činu. Rekonstrukce – Sbírka básní napsaných v táborech Nikolaj, L a Bytíz. Veliký slunovrat – Román o životě politického vězně po propuštění z komunistického vězení. Čtvrtý vítač – Kafkovská povídka o fungování státní bezpečnosti. Malostranské humoresky – Vesele i vážně laděný soubor povídek, úvah a esejů z Malé Strany. Svůdnost černé barvy – Pokračování Malostranských humoresek po roce 1989. Štěpení – Dvojromán (rok 1968 x Valdštejnova doba) na téma emigrace.... celý text

Přidat komentář

Lubomeer82
09.04.2023 4 z 5

Pěkná pocta Karlu Peckovi, která však klopýtá na častých překlepech a to hlavně v románu Motáky nezvěstnému, cožpak nemělo takové jinak pěkné vydání redaktora?? K některým věcem se budu vracet (Čtvrtý vítač, Štěpení), protože mi na poprvé nesedly a nedočetl jsem je. Podotýkám, že chyba není na straně autora, ale na mé. Zároveň bych uvítal kompletní vydání tohoto jaksi pozapomenutého a nedoceněného autora a to klidně v několika svazcích, protože tento tisícistranný výbor si kvůli velikosti a váze nikam s sebou nevezmete.

Janadvorackova
19.04.2020 5 z 5

Knihu jsem poslouchala. První půlka obsahuje povídky z lágru (tady blízko). Jsem ostuda, nikdy jsem se tam nejela podívat, zatím.
Druhá pak docela satiricky řeší život v době komunismu.

Poslední část povídky "Čtvrtý vítač," připomínající mi mírnější formu knihy 1984 vystihuje nejen tehdejší dobu, ale i jakousi předpověď do budoucna:
Stbák zatčenému: "Čemu se směješ? Víš, co tě čeká?"
Hlavní hrdina: "Ano, já vím. Ale víte, co čeká vás?"


MartinaKurf
16.03.2019 4 z 5

Pozitivně hodnotím vydání kompletního díla poněkud (a neprávem) opomíjeného Karla Pecky. Především jeho Motáky nezvěstnému mají silnou výpovědní hodnotu o zrůdnostech komunistického zřízení v 50. letech a systému fungování pracovních lágrů, ale i o dobovém rozpoložení tehdejší české společnosti. Co však vnímám jako negativum je spousta chyb a překlepů v textu, které značně snižují čtenářský komfort a při četbě dost ruší. Další věc, která je trošku na překážku, je také formát a váha knihy. Do kabelky si ji nevezmete, v posteli se také nečte příliš dobře a na ty "nekonečné" řádky je potřeba hodně dlouhá záložka, jinak se začnete ztrácet. Možná by bylo vhodnější vydat takto rozsáhlé kompletní dílo ve formě nějakého boxu, který by obsahoval více samostatných svazků.