Sluší-li se býti realistou: Výbor z literární publicistiky přehled

Sluší-li se býti realistou: Výbor z literární publicistiky https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79215/slusi-li-se-byti-realistou-vybor-z-literarni-publicistiky-79215.jpg 4 3 3

Výbor shromažďuje eseje a kritiky tvorby literátů meziválečného období, ale i úvahy nad některými světovými liter. osobnostmi.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sluší-li se býti realistou: Výbor z literární publicistiky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Sandik
13.05.2017 3 z 5

Peroutka jako literární kritik či filosof je rozhodně o poznání méně zajímavý než Peroutka novinář a politický komentátor. Navíc jsou publikované texty už zcela antikvované a mnohá pojednávaná témata dnes zajímají pouze historiky či literární vědce, nikoliv běžného čtenáře. Některé z publikovaných textů navíc dokládají, že Peroutka se například s moderní poesií dokonale míjel a bylo mi za něj při čtení v podstatě stydno, protože jeho úvahy jsou spíše mlácení prázdné slámy, navíc prošpikované nejen ošklivými urážkami autorů ale také jednoznačnými doklady Peroutkovy neznalosti dějin umění a literatury. Zajímavější jsou například texty o Chestertonovi či Nietzscheovi, byť i zde Peroutka dokládá spíše jen laické zanícení, nikoliv odbornou znalost. Navíc se jedná o texty v zásadě apologetické, a jak je Peroutka jinde kritický, a to někdy velmi sžíravě a místy i nespravedlivě, v případě jeho oblíbenců dokáže být až neuvěřitelně tolerantní. U Chestertona navíc nepochopitelně opomíjí důležitý fakt, že jeho postoj byl dán náboženskými zřeteli. Zda to jindy tak jasnozřivý Peroutka skutečně nevnímal, nebo zda se mu to spíše jen nehodilo, není jasné. Přesto je hodnocení obou tak protichůdných mužů v zásadě správné a asi by je dnes nikdo zvlášť nezpochybňoval. Oba dva texty jsou ovšem také dosti rozvláčné a vlastně není mnoho důvodů je číst. Nakonec nejzajímavější je podnětný texty věnovaný Goethovi či velmi trefná a stále aktuální kritika Vladislava Vančury... Celkový dojem: 65%

Finskej
10.02.2014 5 z 5

Má-li česká literatura a žurnalistika "velikého učitele" kritického myšlení, je to bezesporu Peroutka. Řadu ze svých postřehů jako by napsal včera. Je mi nepochopitelnou záhadou, že o tomto pánovi nás na gymnáziu neučili. A to už, prosím pěkně, po tzv. sametové revoluci. Osnovy by patrně měly být důkladně přepracovány (pokud už nebyly).


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sluší-li se býti realistou: Výbor z literární publicistiky v seznamech

v Přečtených6x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit1x