Sladké časy přehled

Sladké časy https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242503/bmid_sladke-casy-1Fz-242503.jpg 5 110 110

Opal Plumsteadová možná není žádná krasavice, ale zato je velmi inteligentní. Je stipendistkou na soukromé střední škole a sní o studiu na univerzitě. Její sny se však náhle rozplynou, když jejího otce zavřou do vězení. Čtrnáctiletá Opal musí začít pracovat v továrně Fairy Glen, kde se vyrábějí sladkosti – ale zdaleka neprožívá sladké časy. Snaží se vyjít s ostatními dělnicemi, které si o ní myslí, že je namyšlená intelektuálka. Je zde však jeden člověk, kterého Opal bezmezně obdivuje: krásná a velmi důstojná majitelka továrny paní Robertsová, která Opal seznámí s legendární paní Pankhurstovou a jejími sufražetkami, bojovnicemi za volební právo pro ženy. A když se Opal sblíží s Morganem, synem paní Robertsové a dědicem továrny, zdá se, že se sladké časy konečně vracejí. Ale blíží se první světová válka, která její život navždy změní.... celý text

Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Opal Plumstead


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sladké časy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (31)

Lovehorses365
29.04.2024 2 z 5

Nerada to říkám ale...
První kniha od J.W která mě nebavila...

Butterfly340
19.06.2023 3 z 5

Tuhle knihu jsem dostala, když mi bylo třináct nebo čtrnáct let. Pokoušela jsem se ji v tom věku číst, ale těžce mě nebavila, proto jsem ji zase odložila.
Teď, ve svých dvaceti letech, jsem uznala, že je nejvyšší čas knihu přečíst. Když už mi ji tehdy někdo daroval...

A přiznám se bez mučení, kniha mě nebavila ani nyní. Prostě ne. Jsem ráda, že jsem Sladké časy přečetla a vím, že od autorky si nikdy nic víc nepřečtu.

Je to zoufale nudné. Žádná pořádná zápletka, žádné vyvrcholení děje, žádný plot twist. Prostě nic. Já chápu, že romantické příběhy bývají předvídatelné, ale tohle bylo až moc.
Do toho připočtěme nesympatické postavy. Snad všichni by si zasloužili facku, aby se probrali. Opal nevyjímaje. Pořád se tam mluví o tom, jak je Opal chytrá a talentovaná... Ale přitom se celou dobu chová jak husa. Pokaždé, když by bylo fajn si zkusit prosadit svou, tak mlčí, za to když je to fakt trapné a nevhodné, tak borka je drzá. A vy si jen říkáte "Prosím mlč! Už fakt nemluv" a stydíte se za ni.

Je tam hafo naťuknutých vážných témat, ale ty jsou vážně jen naťuknutá. Vypadá to, že je autorka používá jako jakousi výplň a hraje si s nima, jak se jí to hodí.

Romantická linka je velmi těžko uvěřitelná. Prostě bum a je to tam. Stačí na to jedna kapitola, nice.

A do toho se tam tak jako ztrácí postavy. Ehm, Olivie, například, na tu autorka tak jako pozapomněla.

Dávám tři hvězdy za sloh autorky. Takhle píše velmi dobře, člověk si všechno dokáže představit, ale bohužel tomu chybí nějaký vedení, někdo, kdo by ji upozornil na nedostatky v ději.


Hobitka
14.01.2023 3 z 5

Od autorky jsem toho dřív přečetla docela dost, hlavně když jsem ještě byla na základní škole. Takže jsem očekávala, a nemýlilal jsem se, že i Sladké časy budou čtivé a velice snadno mě hlavní hrdinka do příběhu vtáhne.
Je tu povedeně vykresleno jak rychlý může být přechod mezi dítětem a dospělým, a jak to v některých ohledech proběhne snadno a v jiných ztuha. Bohužel celkově vlastně nevím, co nám tahle knížka chtěla říct. Je tu spousta naťuknutých témat, která jsou pak odložena k vyšumění...
Na začátku jsem "předzávěr" opravdu nečekala, ale jak se blížil už mě nepřekvapil, a neviděla jsem důvod tu stránku neotočit (kdo četl, ví nač narážím). Úplný závěr je za mě takový dost nezávěr... nemastný, neslaný, nedokončený.
Už jsem mimo zamýšlenou věkovou skupinu. Myslím si, že mladším čtenářkám bude mít tento počin co předat. Už i proto, že hlavní hrdinka není tak agresivně tvrdohlavá, jako třeba Hetty ze Vzdušných zámků (Sérii o níž jsem jako malá naprosto žrala! :D).
Nejspíš Sladké časy pošlu zase o dům dál :)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sladké časy v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených160x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených27x
v Knihotéce26x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech3x

Autorovy další knížky

Jacqueline Wilson
britská, 1945
2010  93%Vzdušné zámky
2005  81%Holka z popelnice
2002  77%První láska
2004  84%Půlnoc
2005  80%Nejlepší kamarádky