Sladké časy

kniha od:

KoupitKoupit eknihu

Opal Plumsteadová možná není žádná krasavice, ale zato je velmi inteligentní. Je stipendistkou na soukromé střední škole a sní o studiu na univerzitě. Její sny se však náhle rozplynou, když jejího otce zavřou do vězení. Čtrnáctiletá Opal musí začít pracovat v továrně Fairy Glen, kde se vyrábějí sladkosti – ale zdaleka neprožívá sladké časy. Snaží se vyjít s ostatními dělnicemi, které si o ní myslí, že je namyšlená intelektuálka. Je zde však jeden člověk, kterého Opal bezmezně obdivuje: krásná a velmi důstojná majitelka továrny paní Robertsová, která Opal seznámí s legendární paní Pankhurstovou a jejími sufražetkami, bojovnicemi za volební právo pro ženy. A když se Opal sblíží s Morganem, synem paní Robertsové a dědicem továrny, zdá se, že se sladké časy konečně vracejí. Ale blíží se první světová válka, která její život navždy změní....celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/242503/big_sladke-casy-1Fz-242503.jpg 4.6105
Žánr:
Pro děti a mládež, Dívčí romány

Vydáno: , BB art

Opal Plumstead

Nahrávám...

Komentáře (29)

Kniha Sladké časy

Hobitka
14. ledna

Od autorky jsem toho dřív přečetla docela dost, hlavně když jsem ještě byla na základní škole. Takže jsem očekávala, a nemýlilal jsem se, že i Sladké časy budou čtivé a velice snadno mě hlavní hrdinka do příběhu vtáhne.
Je tu povedeně vykresleno jak rychlý může být přechod mezi dítětem a dospělým, a jak to v některých ohledech proběhne snadno a v jiných ztuha. Bohužel celkově vlastně nevím, co nám tahle knížka chtěla říct. Je tu spousta naťuknutých témat, která jsou pak odložena k vyšumění...
Na začátku jsem "předzávěr" opravdu nečekala, ale jak se blížil už mě nepřekvapil, a neviděla jsem důvod tu stránku neotočit (kdo četl, ví nač narážím). Úplný závěr je za mě takový dost nezávěr... nemastný, neslaný, nedokončený.
Už jsem mimo zamýšlenou věkovou skupinu. Myslím si, že mladším čtenářkám bude mít tento počin co předat. Už i proto, že hlavní hrdinka není tak agresivně tvrdohlavá, jako třeba Hetty ze Vzdušných zámků (Sérii o níž jsem jako malá naprosto žrala! :D).
Nejspíš Sladké časy pošlu zase o dům dál :)

vikaa
22.02.2022

Zpočátku jsem se nemohla moc začíst, ale potom mě kniha moc bavila, i když už dávno nejsem cílová skupina autorky. Děj knihy se odehrává před a během první světové války a zajímavé bylo i setkání se sufražetkami. O rozřezání obrazu jsem neměla tušení. Sympatická Opal a její rodina to vůbec nemají v životě lehké, ale statečně se s nelehkou situací poperou. V knize se děje mnoho smutných věcí, přesto nepůsobí pesimisticky.

KajkaMicinka
06.11.2021

Kniha se mi ze začátku moc nelibíla, ale po chvilce jsem změnila názor. Můžu doporučit.

sadlo
23.03.2021

Výborné čtení. Pro dívky, maminky , babičky, tetičky. Pro čtenářky Malých žen, Táta Sekáč, Anna ze Zeleného domu....

_Anetka_
06.03.2021

Tato kniha mi byla doporučena kamarádkou. Knihu jsem si hned zamilovala! Příběh je naprosto úžasný. Konec knihy byl opravdu smutný a když jsem ji dočetla, tak jsem nad knihou ještě dlouho přemýšlela. Mohu jen doporučit. 5*/5*

minadolejsi
16.03.2019

Knihu jsem dostala od babičky k Vánocům. O této knize jsem nikdy nic neslyšela a tak jsem se do ní hned pustila. Ze začátku mi to přišlo psané "dětským" způsobem, ale později to bylo lepší. Kniha byla ke konci velmi smutná. Jestli nemáte rádi smutný konec, tak neotáčejte stránku. Určitě si od autorky pořídím další knížku. 4,5*/5*

Barik05
19.09.2018

Super, knihu jsem zhltla za chviličku.

Mirna
25.06.2018

Kniha je zvláštní. Zezacatku je psana velice detsky, ale konec je primo dechberouci. Autorku mam opravdu rada, jelikoz toto tema (o kterem kniha pojednava) je, dalo by se rict, ,,vazne”. Ovsem diky humoru a ruznym detailum mi to tak ani moc nepripadalo. Abych to shrnula. Pokud vahate zda si tuto knihu precist, urcite to udelejte. Moc ji doporucuji a dulezita rada: pockejte si az se ten dej rozjede. Potom se vam bude moc libit, a nebudete ji chtit spustit z ruky.