Skutečná cesta ven přehled

Skutečná cesta ven
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499079/bmid_skutecna-cesta-ven-7ma-499079.jpeg 4 208 208

Jak těžké bylo uniknout ze stereotypů, předsudků i dramatických zkušeností romské komunity na pražském Žižkově devadesátých let? Skutečná cesta ven je reálný příběh novináře Patrika Bangy, který popisuje, jak se dostal z romské čtvrti až mezi novináře předních českých médií. Vyprávění začíná v devadesátých letech na pražském Žižkově, který v té době zdaleka nebyl tak ambiciózní čtvrtí jako dnes. Místo čpí neutěšeností, drogami, alkoholem, prostitucí a rvačkami a vyrůstat ve zdejších romských komunitách znamená jediné — být předurčen k životu dalšího z nepřizpůsobivých. Banga syrovým a nemilosrdným způsobem popisuje realitu romského dospívajícího chlapce, který se už v raném věku setkává s odmítáním, kriminalizací, rasismem a policejní brutalitou. A hledá skutečnou cestu ven. Mnohokrát narazí, mnohokrát prohraje. Autor je bytostně přesvědčený, že každý člověk je individualita, a ve své biografii otevřeně líčí úspěchy i pády, vnitřní střet s romskou kulturou nebo snahu vymanit se ze škatulky „Rom“.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Skutečná cesta ven. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (46)

ElissEm333
29.06.2024 4 z 5

Knihu mi doporučila Bára, kterou jsem potkala na cestě do Santiaga a já jí tímto děkuji. Sama bych nejspíš po knize nesáhla, ale jsem ráda, že jsem si ji přeci jen přečetla. Kniha vypráví těžké životní příběhy, které se naše společnost rozhodla přehlížet. Odnáším si několik témat, o kterých budu ještě nějakou tu chvíli přemýšlet.

V_M
05.05.2024 4 z 5

Čtivě a živě napsaná vzpomínková kniha Patrika Bangy, jehož jsem před přečtením neznal ani jako novináře, ani jako aktivistu či muzikanta. Dostal jsem se k ní díky ocenění Magnesia Litera, přičemž mě nalákala především žižkovská a romská tematika. V tomto ohledu mě v zásadě nezklamala, jakkoli by se klidně problematice Žižkova v 80. a 90. letech a tehdejších (nejen) pražských mohla věnovat mnohem obšírněji. Zároveň ale chápu a beru, že si autor nezvolil hlubší a systematičtější (klidně jen observačně) sociologickou perspektivu, kterou bych nesmírně ocenil, a soustředil se spíše na vlastní život, osobnější vzpomínky.

Výběr a způsob podání faktů (jakož koneckonců i samotný titul knihy) působí, jako by tvořila základní osnovu knihy Bangova takřka až archetypální sebeprezentace v podobě superhrdiny navzdory všemu. Tedy postavy zrozené z bídy, nucené čelit nesčetným protivenstvím osudu, a přesto mnohdy bezmála zázračným nadáním, štěstím či souhrou okolností schopné neuvěřitelných činů a výsledků. Dovedu si představit, že by to některý čtenář mohl vnímat kriticky (jako nevěrohodné chvástání a machrování), ale mě to bavilo a myslím, že i kdyby to nebylo všecko do puntíku pravda, tak to má svou hodnotu jako subjektivní historické a sociální svědectví. Knížku tedy bez váhání doporučuju.


Karolinaforejt
04.05.2024 2 z 5

Asi jsem čekala víc, kniha je v celku dobrá, ale má své slabiny v čtivosti.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Mrtvá zóna, Temný amulet a další knižní novinky (39. týden)

25.09.2022


Citáty z knihy (2)

Stal jsem se cikánem tam, kde byli cikáni vlastně všichni, bez ohledu na rasu.


A jestli mě chce někdo vidět dřív jako Roma než jako Patrika, tak je to jeho problém a ne můj.


Ocenění knihy (1)

2023 - Magnesia Litera (DILIA Litera za debut roku)


Kniha Skutečná cesta ven v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených261x
ve Čtenářské výzvě33x
v Doporučených14x
v Knihotéce61x
v Chystám se číst123x
v Chci si koupit35x
v dalších seznamech4x