Síla přehled

Síla
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537376/bmid_sila-662f9a48b47a5.jpg 4 532 532

Havraní kruhy série

< 3. díl

Temné finále trilogie Havraní kruhy přinese osudovou volbu. Představ si, že jsi ikonou ve světě obávaných slepých. Symbolem, který jeho obyvatele spojuje v nenávisti a touze po pomstě. Jako dcera mrtvorozeného válečníka, jenž se kvůli zradě svého bratra ocitl ve vyhnanství, máš jediný úkol — zahájit začátek konce. Hirka se připravuje na setkání s vládnoucím rodem ledového světa s pevně danou hierarchií, v němž se cení odvaha a pohrdá se slabostí. Dívka neohroženě přijímá svůj osud v naději, že zachrání svého přítele Rimeho a udrží Ymslandu v bezpečí. Žízeň mrtvorozených po Síle je však neuhasitelná a válce se již nelze vyhnout. Ke kterému světu se Hirka nakonec přikloní? Kam patří?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: audiokniha , Audiotéka , Host
Originální název:

Evna , 2015


Interpreti: Magdalena Tkačíková
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Síla. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (101)

soupik2012
včera audiokniha 5 z 5

Protože mě tato série zase tak moc neohromila, trvalo to několik let, než jsem se dostala k poslechu této závěrečné části. A jsem pravdu moc ráda, že jsem poslech této série nakonec nevzdala. Protože Síla je mistrovským zakončením. Kniha nepostrádá vůbec nic. Je napínavá, tajemná, zábavná, vtipná a má dost dobře vymyšlený, otevřený konec. Dvě dějové linky. Hirka ve světě slepých. A Rime ve světě Aetlingů. Obě dějové linky se nakonec propojí. Přestože v knize dostal mnohem větší prostor svět slepých, myslím si, že audiokniha měla mít dva narátory. To se bohužel nestalo. Audioknihu načetla pouze paní Magdalena Tkačíková.

Nuray
19.05.2024 4 z 5

Jak jsme začali, tak jsme i skončili.
Jelikož jsem zhltla všechny tři díly v podstatě během jednoho okamžiku - alespoň tak by se to určitě jevilo Hirce - trpím v tuto chvíli lehkou depresí z konce série.

Do třetice všeho dobrého se čtenář seznamuje s dalším - třetím - světem. Světem Umbri. Slepých.
Slepí se chovají v rozporu se zákonitostmi, které Hirka zná. V rozporu se zdravým rozumem. V rozporu s přežitím. Je ti zima? Svleč se a nedej to znát. Máš strach? Odzbroj se a nedej nic najevo. Jen tak u nás získáš uznání.
Hirka a její "nová rodina" se pokouší o opětovné vydobytí někdejší slávy. O napravení starých křivd a uznání.
Hirka se zároveň snaží neumřít a přijít na způsob, jak zachránit nejen sebe, Ymslandu, Rimeho, ale také Sílu. Tu, kterou nedokáže ovládnout. Bez níž ale svět jisto jistě zanikne.

Rime má plné ruce práce se sjednocením rozpadajícího se světa. Kolkagga, Ravnhov, uprchlíci... To všichni musí spojit síly, aby zabránili tomu nejhoršímu - válce, která nemá v dějinách Ymslandy obdoby.

Nový svět opět dodává nový náboj. Vidoucí, Skerri, Kes... Všichni lační po Síle a pomstě. A to už po tisíce let. Jak asi vypadá taková tisíce let zakořeněná nenávist? Touha po spravedlnosti a odplatě?

Osobně trilogii doporučuji všem, kteří mají
již něco načteno. Drobné mouchy, které ale najdeme asi všude, můžeme považovat spíše za Sulni. Ne všechno se točí kolem Hirky a ne všechno musíme nutně v našich životech zachránit.
Jen mě mrzí, že Hirka a Rime nedostali trochu víc prostoru pro sebe.


Lenka_S
09.09.2023 5 z 5

I závěrečný díl má náboj. Svět nevidomých byl svým způsobem jedinečný a zajímavý. Kastovní systém mě až tak moc nepřekvapil. Všechny tři světy vykreslené Hirčinýma očima byly zajímavé, docela ráda bych s nimi navštívila i další.

všechny komentáře

Související novinky (1)

65 knižních novinek (23.10. - 5.11.)

23.10.2017


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Síla v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených711x
ve Čtenářské výzvě31x
v Doporučených45x
v Knihotéce379x
v Chystám se číst293x
v Chci si koupit120x
v dalších seznamech10x

Štítky knihy

norská literatura fantasy

Autorovy další knížky

Siri Pettersen
norská, 1971
2016  82%Ódinovo dítě
2017  84%Plíseň
2017  88%Síla
2021  89%Železný vlk
2024  100%Stříbrné hrdlo