Sfinga přehled

Sfinga
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342488/bmid_sfinga-Vnz-342488.jpg 4 218 218

Mladá americká egyptologička Erika Baronová sa na potulkách po Káhire stane svedkom hroznej scény: traja muži zavraždia majiteľa starožitníctva a zmiznú spolu s prekrásnou sochou faraóna Setiho I. Vydesenú Eriku vzápätí nájde v starožitníckom obchodíku istý muž, ktorý ju presviedča, že vypátra vrahov a nájde ukradnutú sochu. Po ďalších dramatických udalostiach sa Erika napriek varovaniu troch mužov, ktorí sa uchádzajú o jej priazeň, pustí na vlastnú päsť do pátrania po vzácnej soche. Podarí sa jej vymaniť z priekupníckych a pašeráckych osídiel i z vlastných citových zmätkov?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Sphinx , 1979


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sfinga. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (34)

Ivan Kučera
28.01.2024 2 z 5

Špecialista na lekárske trilery Robin Cook napísal dobrodružnú knihu o americkej archeologičke v Egypte a podľa toho to aj dopadlo. Ospalé, únavné tempo bez atmosféry. Niekedy je zaujímavé, ak mužský autor píše o žene a naopak: ak žena vo svojom románe vytvorí ústrednú postavu z muža. U Cooka je to však natoľko smiešne, že už to podľa mňa ženy ani nemôže uraziť. Z mužov vyžaruje elegantná autoritatívnosť a bezstarostný výraz sebavedomej mužnosti, všetci chlapi sú „neuveriteľne príťažliví“ alebo „mocní chlapi“ a samozrejme sa môžu pochváliť „uhrančivým pohľadom“. Hrdinka pre zmenu „medzi stehnami cíti vzrušené chvenie“. Ak uvážime, aké majstrovské ženy King napísal v Dolores a Geraldovej hre, tak toto je ozaj až paródia. Ak by občas nepadali brutálne mená ako Stephanos Markoulis, alebo Evangelos Papparis, tak ani neviem, že sa dej odohráva v Egypte. Na strane druhej, i tento pomerne vysoký stupeň kuriozity sa postaral o to, že je kniha istým spôsobom zábavná, hoc spôsobom, aký Cook neplánoval. Dej je síce plný zrád, vrážd, čierneho obchodu so vzácnymi artefaktmi a zahltený postavami, ale mimo ústrednej Eriky vás asi nikto nezaujme. A i ona vari len z dôvodu, že je očividne pekne nadržaná a rada by si to rozdala hoc aj so stĺpom pouličného osvetlenia, ak by práve nejaký bol po ruke a nikto by sa tri-štyri minúty nepozeral. O čosi viac sa mi páčil film z r. 1981. Už ten nebol žiadny zázrak, ale aspoň sa mohol spoľahnúť na atraktívnu exotickú výpravu a silné herecké mená Frank Langella, John Gielgud, John Rhys-Davies, či Lesley-Anne Dowd. Mimochodom, zaujímavé je, že keď sa objavil v kinách, zaradil sa do vtedajšej vlny archeologických filmov (Dawn of the Mummy, prvý Indiana Jones, The Awakening s Charltonom Hestonom).

katy87
07.07.2023 5 z 5

Četla jsem na doporučení kvůli egyptským reáliím (moje první kniha od Cooka) a mně se to tedy líbilo :-). Při čtení jsem se úplně ocitla u pyramid, na tržišti, u Nilu, představovala jsem si ty krásné teplé noci a do toho poměrně napínavý příběh - za mě doporučuji!


andrii24
20.06.2023 3 z 5

Stíní jí pyramida chamtivých. Nedopadne, padne. Kleopatřino El Dorado, Atlantida ve zlatém. Sošná figura zataví své útroby. Kouzelná flétna Amorových sonát se protne s fugou Morany. A zůstane jen oslnivý, nedostižný opiát v sítích poddolovaných, vzdalujících se komnat. Privilegovaná legenda mytické, nejmagičtější země. Karavana zamotaných sarkofágů, zavátých porcí prachu, písky času. Kulisy siluet. Magnetizující, smaragdové podnebí aromatického, ebenového kontinentu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sfinga v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených442x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených14x
v Knihotéce252x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

Egypt

Autorovy další knížky

Robin Cook
americká, 1940
2006  77%Invaze z galaxie
2008  84%Kóma
2006  86%Infekce
1998  78%Blízký konec
1995  82%Známky života