Rozvrat přehled

Rozvrat https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148062/rougon-macquartove-r.jpg 4 73 73

Velký mistr francouzské literatury (1840-1902) podává v tomto svém předposledním románu, který je uměleckým dokumentem historické události – prusko-francouzské války v roce 1870 – věrný, místy až příliš věrný obraz typické imperialistické války, která nemohla přinést užitek vojákům ani jedné, ani druhé strany, nesmyslné války, ve které se lidé nechávali zabíjet pro blaho dynastie. Z podrobného vylíčení Sedanské bitvy a z popsání událostí Pařížské Komuny (i když Zolovi uniká skutečný význam a smysl tohoto povstání), vyzařuje vřelá sympatie k prostému, trpícímu a obětavému vojákovi ve válce, i sympatie, byť trochu naivní, k prostému pařížskému občanu komuny, a na druhé straně nenávist ke všem, kdo tyjí z utrpení jiných. „Rozvrat“ je realistickou výstrahou každému, kdo by chtěl lehkomyslně rozpoutat novou válku. (Podle předmluvy)... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

La Débâcle , 1892


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozvrat. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

braunerova
08.05.2024 4 z 5

Četba klasiků asi není nic pro mě. Občas mi přišlo, že literární hrdinové plní v románu jen vedlejší roli. Vedle naturalistických obrazů bojiště autor na mnoha stránkách podrobně popisuje trasy armádních přesunů a kdejakou pařížskou ulici, ve které se bojovalo. Kniha je rozdělena do 3 částí; první líčí nekonečné přesuny 106.pluku očima prostých vojáků, druhá bitvu u Sedanu a třetí revoluci v Paříži. V době svého vydání vzbudila kniha velké emoce. Zolovi, který nebyl v armádě a nezapojil se ani do hnutí odporu, vyčítali, že je zbabělec (v roce 1870 mu bylo 30 let). Kniha byla patrioty odsuzována jako příliš defétistická; porážku sice zavinili císař Napoleon III a průměrní maršálové, ale v armádě bylo i plno výborných velitelů, které Zola schválně opomenul. Kupodivu protestovali i Němci, kteří se chovali k civilistům mnohem lépe než Francouzi v Německu během napoleonských válek, což dokazuje Zolova poznámka o pouhých 2 znásilněných ženách v okupovaném Sedanu.

Karel Marx o bonapartismu trefně napsal: Dějiny se obvykle opakují dvakrát: nejdříve jako drama a později jako komedie.

Politre
09.02.2022 5 z 5

Naprosto vynikající Zolův válečný román. Už když jsem se dočetl v anotaci, že tento francouzský naturalista se tentokráte pustí do zpracování Prusko - francouzské války z roku 1870, věděl jsem, že právě zde vynikne spisovatelův talent a um převést syrovost a hrůzy války na papír. Hlavně druhá část popisující bitevní vřavy v okolí Sedanu je naprosto strhující a autor vás dokáže vtáhnout na bojiště, jako byste sami byli v řadách ubohých vojáků vedených na popravu. Hlavní dějová linie soustředící se na vztah a kamarádství venkovana Jeana a vzdělance Maurice je vystavěna taktéž na výbornou. Zola opět nezklamal a pomalu se stává jedním z mých nejoblíbenějších autorů.
Čteno vydání z roku 1931 s krásnými 117 ilustracemi Stanislava Hudečka.


topipig
24.06.2020 5 z 5

Původně jsem chtěl napsat rozsáhlý rozbor tohoto veledíla, ale bylo by to zbytečné tlachání. Musí stačit fakt, že když jsem Rozvrat přečetl poprvé, během jednoho roku jsem se k němu znovu vrátil ještě dvakrát. A to se mi od dětství nestalo, že bych stejnou knihu přečetl za jeden rok třikrát. A znovu mám chuť se k ní vrátit a určitě tak ještě učiním, a ne jednou. Mistrovský rukopis a popis událostí mě vtáhl přímo do dění, všechno jako bych prožíval s těmi nebohými vojáky nebo s dalšími souvisejícími postavami. Peklo, zkáza, zmar a nejedno velké utrpení. Strašlivá barvitost vyprávění a masakry z bitev mě probíhaly přímo před očima. Neskutečná Zolova imaginace! S jistotou můžu říci, že se Rozvrat zařadil na první příčku mých nejoblíbenějších knih (nejen Zolovy tvorby) a odsunul kousíček dál Zabijáka, taktéž geniální dílo mistra Zoly. Z historického hlediska se jedná o nejčernější kapitolu francouzských dějin. Pár slov, co vystihuje tento historický román : žádné nebe, žádné slunce, jen zkáza a zmar, totální apokalypsa. Člověk, měnící se v podrážděnou bestii. Vření, úpadek, demoralizace, rozvrat. Zapálené domy, syčící hustý strastiplný kouř. Nářky umírajících i dětí. Krev, bolest a smrt. Žádná naděje. Degradace lidství. Bohapusté vraždění.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rozvrat v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených102x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených6x
v Knihotéce131x
v Chystám se číst42x
v Chci si koupit16x