Rozum a cit přehled

Rozum a cit
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538841/bmid_rozum-a-cit.jpg 4 2592 2592

Poslechnout hlas svého srdce, nebo si zachovat chladnou hlavu? „Několikrát zfilmovaný oblíbený román o hledání svého místa na slunci a opravdové lásce, která musí překonat dobové konvence a nemilosrdné intriky.“ Román sleduje tři sestry Dashwoodovy, které se musí přestěhovat se svou ovdovělou matkou z Norland Park, kde vyrůstaly. Panství totiž v rámci dědictví přechází na Johna, syna z prvního manželství pana Dashwooda. Sestry i se svou matkou si musí hledat nový domov. Mají možnost pronajmout si skromný dům v Devonshiru, na pozemku vzdáleného příbuzného, Sira Johna Middletona. Tam Elinor a Marianne zažívají lásku, romantiku a zlomená srdce. Muži a ženy opačných charakterů jsou svedeni dohromady. Šance na lásku jsou ale zmařeny společenskými konvencemi doby, které brání upřímnosti a otevřenosti a místo toho plodí dvojakost a utajení.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: audiokniha , Tympanum
Originální název:

Sense and Sensibility , 1811


Interpreti: Dana Černá
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozum a cit. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (309)

capricorn__
09.06.2024 4 z 5

"Rozum a cit" je velmi nenáročná, odpočinková kniha. Jane Austen bravurně popisuje prostředí či tehdejší dobu a mentalitu obyvatel. Všechny postavy mají velmi propracovanou a uvěřitelnou psychologii a působí tak jako opravdoví lidé. Oproti "Pýše a předsudku" (jediná další kniha, kterou jsem od autorky zatím přečetl) se mi líbilo, že "Rozum a cit" nemá tolik předvídatelný konec. Na druhé straně mi po většinu díla přišlo, že "Rozum a cit" neobsahuje nějaké výraznější scény, gradace děje... vše jako by se odehrávalo ve stejné přímce. Naštěstí autorka píše opravdu hezky, a proto to čtenářský zážitek rozhodně nekazí.

Atuin
07.05.2024 5 z 5

Jsou náhody a náhody. Není nad to když vám jeden z vašich nejoblíbenějších titulů připutuje do rukou v ten správný čas. Protože otevřít Toto vydání ( a překlad) 7.5. a začít ho číst je úplně démonické :-))


regulax
12.03.2024 2 z 5

Přečteno díky ČV. Můj oblíbený žánr to asi nebude. Příliš květnatý děj, rozbory citů a rozumů, měřítko peněz a výhodnost svazků. V mnohem se to podobá dnešní době, kdy se řeší sociální kasty, psychologie jedince a mamon.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (49. týden)

05.12.2021


Knižní novinky (30. týden)

25.07.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rozum a cit v seznamech

v Právě čtených44x
v Přečtených3 990x
ve Čtenářské výzvě680x
v Doporučených178x
v Knihotéce1 224x
v Chystám se číst714x
v Chci si koupit102x
v dalších seznamech31x