Revoluce jednoho stébla slámy přehled

Revoluce jednoho stébla slámy https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441561/bmid_revoluce-jednoho-stebla-slamy-P5N-441561.png 4 54 54

Co můžeme přestat dělat ještě dnes? Kniha o zemědělství, která není jenom o zemědělství. Originální dílo japonského farmáře je manifestem nebojování proti přírodě a inspirací k jednání, které nenarušuje přirozený chod věcí. Dostává se až nad rámec zemědělství a přináší vlastní pohled na celou lidskou společnost.

Literatura naučná Zemědělství
Vydáno: ekniha , Alferia
Originální název:

Shizen nōhō - Wara ippon no kakumei , 1975


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Revoluce jednoho stébla slámy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

bravefox
12.07.2023 4 z 5

Po dočtení této knihy jsem se utvrdila v názoru, že i když ne se vším vždy souhlasím, tak je určitě důležité i vyslechnout i druhou stranu. Svým způsobem je to kniha, která má v sobě jednoduché myšlenky, ale ty jsou často vedeny až do takové hloubky, že je někdy musíte číst hned několikrát, abyste je plně docenili. Neustále přemýšlím, že kdyby třeba jen některé praktiky zmíněné v knize lidé v dnešní době následovali, bylo by to přinejmenším velmi zajímavé.

Gweny
19.06.2022 5 z 5

"Když jdu na pole nebo do sadu, říkám si: nic neslibuj, zapomeň na včerejšek, nemysli na zítřek, vlož upřímné úsilí do každodenní práce a zde na zemi nezanechávej stopy." (s. 222)

Malá kniha svou velikostí, velká tím, co obsahuje. Nenechala jsem se odradit úvodními kapitolami, ani počítáním úrody rýže a ozimu. Nehledě na materiální obsah knihy jde spíše o přesah toho, co nazýváme zemědělstvím. Nic na světě se neděje bezdůvodně a život není jen cesta ke smrti. Je to prostě cesta.
Pan Fukuoka přišel v naší době s myšlenkou, kterou naší starověcí předkové znali, ale pro nás se stala jen legendou, na kterou jsme povětšinou dávno zapomněli. Během čtení mi došlo, že život na Zemi je vlastně jeden velký koloběh, spirála... Ať už se podíváme na cokoliv do historie, vždy dochází k opakování toho, co už lidstvo prožilo. Čím dál víc lidí se dnes opět stěhuje z měst na venkov, zakládají vlastní zahrádky, hospodaří v souladu s ročními cykly a žijí ze sezónních surovin. Život je o zkušenostech. Nemohu odsoudit něco, co jsem sama nezkusila (přesně proto vím, že život ve městě není nic pro mě).
Nenechte se ale zmást. Kniha není jen o zemědělství, pěstování obilí, ovoce a zeleniny. Je v ní mnohem víc.
Trvalo mi několik měsíců, než jsem ji rozečtenou opět vzala do rukou, ale pak jsem ji přečetla běh jediného odpoledne. A vím, že to určitě nebylo naposledy.


Janadvorackova
25.01.2022 3 z 5

Jistě, myšlenky jsou zaměřené převážně na plusy a mínusy ekologického zemědělství, na různá srovnání pěstování rýže a jiných plodin a jejich závislosti v kontextu pohodlnějších metod a vědeckého zkoumání.

Nemohla jsem z hlavy pustit řepková pole... ehm, a furt jsem si říkala "co by se tam také hodilo, proč jenom tu žlutou kytku."

Jenomže autor řeší i aplikaci na růst lidský :). Zabývá se různým dumáním nad (ne)smrtelností a přínosem každého z nás. Jako začít od sebe a obohatit i ostatní. A takhle, kdyby to dělal každý, byli bychom hrozně v pohodě.

Zrovna dnes jsem nešla do práce, protože mi ráno bylo blbě. A jednoduše si užívám čas, který mi tenhle fakt přinesl. Čtu si a koukám z okna, něco jsem poklidila a pokecala s kytkama. No, víte jak to myslím. Prostě jsem dokázala využít čas jinak, ale "také velmi dobře." Sice jsem nevydělala ani kačku, ale hřeje mě pocit z odvedené práce. A částečně také to kniha zmiňuje. Důležitost okamžiku a schopnost každého z nás si ji uvědomit.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (44. týden)

27.10.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Revoluce jednoho stébla slámy v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených77x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených13x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst138x
v Chci si koupit50x
v dalších seznamech4x