Rebelské srdce přehled

Rebelské srdce
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509780/bmid_rebelske-srdce-63ceb83624133.jpg 4 20 20

Příběh o maďarské revoluci v roce 1956 s prvky magického realismu. Budapeští protéká Dunaj. Csilla ví, že tato řeka má kouzelnou moc — když byla její rodina za druhé světové války v největší nouzi, zachránila je před holokaustem. Jenže to bylo ještě předtím, než se v Maďarsku chopili moci komunisté; než tajná policie odsoudila a zabila její rodiče; než se dozvěděla pravdu o svém otci, kterou by nejraději zapomněla. Teď se Csilla snaží na sebe příliš neupozorňovat, protože plánuje ze země, která ji nikdy dostatečně nemilovala, uprchnout. Všechny pečlivě promyšlené plány se však rozpadnou ve chvíli, kdy soud její rodiče nečekaně zprostí viny a očistí jejich jména. Tahle událost zažehne jiskru a vyvolá plamenné protesty po celém městě. Revolty v okolních zemích východního bloku podnítí v Maďarsku volání po revoluci. Nepokoje rostou a v budapešťských ulicích se zjeví sám Anděl smrti. Csilla se musí rozhodnout, jestli uvěří ve znovuzrození své nedokonalé země a bude ochotná riskovat život při její záchraně — nebo jestli ji nechá shořet na popel.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Host
Originální název:

This Rebel Heart , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rebelské srdce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

vandalindakova
22.07.2024 5 z 5

Tato knížka má na zadní části obálky přirovnání k Mlčícím fontánám od Ruty Sepetys. Nejenže s tím souhlasím, ale ještě bych to rozšířila o další knihu stejné autorky, Musím tě zradit. A tím chci říct, že tento příběh rozhodně zaslouží číst stejně jako knihy od výše zmíněné spisovatelky. Hlavní hrdinka Scilla nám dává náhled na maďarskou revoluci odehrávající se v Budapešti. Ukazuje nám komunismus z pohledu další země v našem okolí, náladu společnosti, a nespravedlnost s odvahou. To je propleteno metaforickými fantasy prvky zastoupenými řekou, vymizením barev a samotnou charakteristikou hlavní hrdinky, kterou doprovází anděl smrti. Co je ale to, co knihu vyzdvihuje, je přítomnost emocí. Surových, silných emocí, které zlomí srdce, i kdyby ho čtenář měl z kamene.

xninax
12.06.2024 4 z 5

Existuje jedno město a středem toho města protéká řeka a rovnoběžně s tou řekou běží ulice. Stáčí se jako ohnutý loket, jako natažená paže.
Voda má dlouhou paměť, a přestože tady řeka byla před ulicí a bude tady ještě dlouho po ní, řeka miluje příběhy, které k ní ulice nosí, uschovává je ve své naplavenině a odnáší je daleko od míst, kde začaly. Řeka je historik, strážce příběhů.

Knihu jsem si přečetla, protože jsem do výzvy hledala příběh z místa mé poslední dovolené a našla jsem Rebelské srdce o Budapešti, Dunaji a Maďarsku. Díky tomu jsem se naučila výslovnost některých maďarských hlásek, připomněla si ve vzpomínkách návštěvu krásné Budapešti a přečetla si zajímavé vyprávění o Csille. Propojení maďarské revoluce a fantasy zní divoce, ale kupodivu funguje.

Představte si, že Vaše město ztratí všechny barvy a pak se náhle někde zase objeví...


Ronnie Sparks
02.04.2024 5 z 5

Autorka má ráda magii, proto skutečnou událost Revoluci v Maďarsku okořenila fantastickými prvky jako např. anděl smrti, magická řeka...Bavilo mě doprovázet židovku Csillu po nebezpečné cestě ke svobodě. Neustálé sledování tajnými agenty, nebezpečné protesty v ulicích a objevování tajemství jejího táty z deníků. Více v recenzi na blogu.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Hospodyně, Noční host a další knižní novinky (25. týden)

18.06.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Rebelské srdce v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených25x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce53x
v Chystám se číst54x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech1x