Rebelské srdce

Rebelské srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509780/bmid_rebelske-srdce-63ceb83624133.jpg 4 19 7

Příběh o maďarské revoluci v roce 1956 s prvky magického realismu. Budapeští protéká Dunaj. Csilla ví, že tato řeka má kouzelnou moc — když byla její rodina za druhé světové války v největší nouzi, zachránila je před holokaustem. Jenže to bylo ještě předtím, než se v Maďarsku chopili moci komunisté; než tajná policie odsoudila a zabila její rodiče; než se dozvěděla pravdu o svém otci, kterou by nejraději zapomněla. Teď se Csilla snaží na sebe příliš neupozorňovat, protože plánuje ze země, která ji nikdy dostatečně nemilovala, uprchnout. Všechny pečlivě promyšlené plány se však rozpadnou ve chvíli, kdy soud její rodiče nečekaně zprostí viny a očistí jejich jména. Tahle událost zažehne jiskru a vyvolá plamenné protesty po celém městě. Revolty v okolních zemích východního bloku podnítí v Maďarsku volání po revoluci. Nepokoje rostou a v budapešťských ulicích se zjeví sám Anděl smrti. Csilla se musí rozhodnout, jestli uvěří ve znovuzrození své nedokonalé země a bude ochotná riskovat život při její záchraně — nebo jestli ji nechá shořet na popel.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Host
Originální název:

This Rebel Heart , 2022


více info...

Přidat komentář

Ronnie Sparks
02.04.2024 5 z 5

Autorka má ráda magii, proto skutečnou událost Revoluci v Maďarsku okořenila fantastickými prvky jako např. anděl smrti, magická řeka...Bavilo mě doprovázet židovku Csillu po nebezpečné cestě ke svobodě. Neustálé sledování tajnými agenty, nebezpečné protesty v ulicích a objevování tajemství jejího táty z deníků. Více v recenzi na blogu.

Carol1122
19.02.2024 3 z 5

Kouzelné a hlavně s prvky historie, ale přesto místy lehce nepochopitelné. Mělo to mušky a i přesto to dokázalo krásně vykreslit tamní historické prostředí. Za mě tak napůl palec nahoru.


markulina711
11.12.2023 3 z 5

Magický realismus v maďarském provedení pokulhává, soustředí se na pár akcentů z židovské mystiky, čarovnou řeku a bezbarvé bezčasí padesátých let. Mnohem zajímavější je zachycení maďarského povstání v roce 1956. Dohromady to ale moc nefunguje.

Katka2382
30.10.2023 3 z 5

No prvně je třeba říci,že knih zabívající se revolucí v Maďarsku opravdu moc není,beletrie skoro vůbec.
Příběh to byl pěkný a dobře se to četlo,jen ta fantasy linka mi tam moc nesedla.

tyrkysoveknihy
13.09.2023 4 z 5

4,5

Příběh Rebelského srdce se odehrává v poválečné Budapešti musím říci, že atmosféra, historie a styl psaní této knihy si mě vážně získaly. Hodně mi to sedlo . Musím ale také dodat, že Rebelské srdce je alespoň podle mě čtení poněkud psychicky náročnější. První cca čtvrtinu jsem zhltla na jeden zátah a pak jsem se dostala do fáze kdy jsem začala mít potřebu si čtení dávkovat, abych to všechno postupně zpracovala. U jistých pasáží se mi totiž kompletně svíralo srdce. Například když hrdinčina teta píše do Polska, protože chce za všechny které v Osvětimi ztratila pohřbít alespoň kusy půdy z toho strašného místa. Žádnou veselou záležitost tedy nečekejte . Něco vám o knížce ještě níže povím, ale ve finále z ní dostanete co největší zážitek čím méně toho budete o ději a vlastně i průběhu maďarského povstání/revoluce z 1956 vědět.

Rebelské srdce by mohlo sednout čtenářům, kteří vyhledávají poetičtěji napsané příběhy s dávkou pochmurnosti a ne úplně jasné a kompletně vysvětlené magie. Najdete tu totiž město ze kterého zmizely barvy, město ve kterém se stříbrná řeka mění v kámen, město kde má smrt nečekanou podobu a hlína se mění v bojovníka za svobodu lidu . Konec je pak spíše otevřený a poněkud hořkosladký.

Rebelské srdce se mi jako celek moc líbilo . Užívala jsem si krásný styl psaní, magické popisy, magické prvky inspirované židovským náboženstvím, folklorem a mytologií ze které autorka čerpala, a zamilovala si jeho tři hlavní hrdiny - židovkou dívku Scillu, tajemného Azraela a odvážného studenta Tamáse . Navíc bylo super nakouknout do maďarské historie. Tuto knihu vám nedoporučuji snad akorát v případě, když opravdu hodně nesnášíte buď historické čtení nebo magický realismus.

Trigger Warnings: válečná témata (holocaust/šoa, ghetto & koncentrační tábory) smrt (zmínky o smrti dětí), smrt rodiny, sebevražda (zmínka), zobrazení smutku a ztráty, zmínky o mučení, násilí (zbraně, střílení, tanky), trauma a PTSD, stalking, antisemitismus, útlak, davy, bití

Za knihu k recenzi děkuji nakladatelství Host

spencer
07.09.2023 4 z 5

Rebelské srdce přináší zajímavý příběh týkající se části dějin, o kterých jsem doposud moc nevěděla. V tomto historickém románu se seznamujeme s Csillou, mladou židovskou dívkou žijící v Budapešti během revoluce v roce 1956. Smrt jejích rodičů ji vyšle na poměrně nebezpečnou cestu, ze které nejspíš není cesty zpět.

Titul vyniká především svým stylem vyprávění, který byl opravdu jedinečný. Nejenže z něj snadno pocítíte všechny důležité emoce, ale autorka do něj též zapracovala magický realismus. Ten byl nejvíce spojen s židovským náboženstvím, folklorem a mytologií. Personifikace řeky byla dalším zajímavým aspektem, jenž mě pravděpodobně zaujal nejvíce. Postavy byly dobře charakterizovány a jistě oceníte, že se z jejich životních příběhů toho hodně o tehdejší době v Maďarsku dozvíte.

Přestože se mi knížka hodně líbila, měla na mě až moc pomalý start a ke konci mi naopak přišlo, že se toho stalo až příliš moc naráz. Nicméně vše v poslední třetině vše zapadlo do sebe, takže si ze čtení odnáším opravdu pozitivní zážitek!

Shaxx
27.07.2023 4 z 5

Byla jsem zvědavá, jak americká autorka dokáže zpracovat příběh o maďarské revoluci, jak dokáže do textu vdechnout lásku k rodné zemi, ve které byla pouze jako turista. A myslím si, že to klaplo. Mám ráda tyhle knihy, které mi ukážou střípky historie jiných zemí, stejně jako Dcery dvouhlavého draka mi ukázaly kousek temné historie Japonska/Koreji, o které jsem neměla tušení. Rebelské srdce ukazuje zásadní kousek historie Maďarska a do toho je to protknuté opravdu štědrou dávkou magického realismu, který nemusí každému sednout. Psané je to tak krásně lyricky až poeticky, což zvláštně kontrastuje s částmi, které popisují následky války, utrpení a zoufalství. Tuhle knížku nejde číst jako jednohubku, je nutné se do ní ponořit a procítit to. Část, se kterou jsem měla trochu problém je ta, kdy hlavní hrdinka změní své smýšlení a posune tak děj do další etapy, ale za mě tu nebyl dostatečně vykreslený bod zlomu, který by ji dodal nové přesvědčení a odvahu. Příběh si tenhle posun žádal, ale mohl být zpracován lépe. Romantická linka tu spíš není, možná jen velmi slabý nádech a nemá to co dělat s romantickou nebo tělesnou touhou. Spíš zosobňuje sounáležitost, touhu po opoře a pocit míru a klidu, který přichází v přítomnosti stejně smýšlejícího jedince. Moc fajn je i závěrečný doslov, kde autorka popisuje, nakolik se čím inspirovala a proč. Magický realismus mám ráda a tady zde byl zastoupen v takové hutné formě, možná to bylo i spojené s těžkým tématem, takže ve výsledku jsem spokojená.

Štítky knihy

Maďarsko pro dospívající mládež (young adult) LGBT, queer, LGBT+

Autorovy knížky

2023  72%Rebelské srdce

Kniha Rebelské srdce je v

Právě čtených3x
Přečtených23x
Doporučených1x
Knihotéce53x
Chystám se číst52x
Chci si koupit20x
dalších seznamech2x