Znovu Provence přehled

Znovu Provence
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376439/bmid_znovu-provence-Z4C-376439.jpg 4 125 125

Provence série

< 3. díl

Kniha Znovu Provence uzavírá volnou trilogii Petera Mayleho, v níž zábavným a nezaměnitelným způsobem skládá hold své milované Provenci, krajině plné slunce, vůně tymiánu a věkovité moudrosti umění žít. Dozvíte se v ní, že Provence je nejlepší po obědě, kdy starousedlíci nad problémy světa jen pokrčí rameny. Prohloubíte své znalosti o olovovém oleji, voňavkách a voňavkářství, zahradničení, lanýžích a lanýžových lesících, hře v boules, vývrtkách, které tu mají své muzeum, místních remeslnících, nakupování atd.Život se tu nezrychlil, ale loudá se vpřed v souladu s ročními obdobími. Existuje snad ještě jiná země, kde se koná žabí trh nebo hlemýždí festival? Den česneku nebo veřejná oslava salámů, jedlých kaštanů, omelet či sýrů?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Encore Provence , 2003


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Znovu Provence. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Butterfly340
09.10.2023 3 z 5

Předchozí dva díly se mi líbily víc. Tohle bylo takové... Místy dost překombinované. Autor v některých kapitolách skáče z jednoho tématu na druhé a plete páté přes deváté. Zajímavé je, že tyhle tendence má jen u určitých kapitol. Jakoby mu připadalo, že příběh je moc krátký, a tak se ho snažil "vyplnit".

Nicméně pořád se drží poetičnosti. Atmosféru Provence se mu podařilo vykreslit opět bravurně. Líbilo se mi, s jakou péčí se věnoval jídlům :D Bavilo mě to číst a hned bych si taky něco dala.

Rozhodovala jsem se mezi třemi nebo čtyřmi hvězdičkami. Nakonec jsem dala tři a to kvůli některým názorům, které v knize prezentuje. Docela mě štvalo, jak neustále srovnává Francii s Anglií/USA, přičemž Francie z toho vždy vychází super, zatímco zbylé dvě země... Achjo. Každý stát má něco do sebe, přece.
Ještě bylo funny, jak se navážel do EU. Kdyby tak věděl, že na tom jak (ne)funguje má velký podíl jeho milovaná Francie...

MirrorIsis
15.06.2023 5 z 5

Nádherně popsaná atmosféra této části Francie, čte se skvěle...


Luigi1
06.06.2023 4 z 5

Když si dáš sklenku můžeš číst i venku

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knihy, které mají méně než 200 stran

05.01.2016


Knižní novinky (1. - 7. 5.)

01.05.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Znovu Provence v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených211x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených4x
v Knihotéce143x
v Chystám se číst72x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech2x