Předběžné varování: Krátké fikce a disturbance přehled

Předběžné varování: Krátké fikce a disturbance
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477191/mid_predbezne-varovani-kratke-fikce-a-d-1vU-477191.png 4 162 162

„My všichni máme svoje malé spouště… věci, které na nás čekají v temných chodbách našich životů,“ píše Neil Gaiman v úvodu Předběžného varování, pozoruhodného kompendia pětadvaceti povídek a básní, ve kterých zkoumá transformativní moc imaginace. V povídce "Dobrodružný příběh" – jistým způsobem spřízněné s knihou Oceán na konci uličky – se Gaiman zamýšlí nad smrtí a jak si lidé berou svoje příběhy s sebou, když umírají. „Kalendář příběhů“ je sestaven z minipovídek o měsících v roce – příběh pirátky a březnových větrů, iglú postaveného z knih a pohlednice ke Dni matek, která způsobí poruchu ve vesmíru. V povídce „Případ smrti a medu“ nabízí Gaiman možnost podívat se na legendárního detektiva Sherlocka Holmese trochu jinak. Ve sbírce najdete také „Bezčasí“, velice zvláštní příběh napsáný v roce 2013 pro oblíbený seriál Pán času, stejně jako dosud nepublikovaný příběh ze světa Amerických bohů „Černý pes“ o tom, co se stalo, když se Stín cestou zpátky do Ameriky zastavil v jedné vesnické hospodě. Gaiman, kreativní spisovatel s nenapodobitelným tvůrčím géniem, nás pomocí své literární alchymie přenáší hluboko do neprobádané země, kde se fantastické stává skutečným a každodenní jasně žhne. Předběžné varování, plné divů a hrůz, překvapení a pobavení, je pokladnice literárních požitků, které zaměstnají mysl, sevřou u srdce a zatřesou s duší.... celý text

Povídky Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Předběžné varování: Krátké fikce a disturbance. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (29)

Nikusha
30.09.2023 4 z 5

Červencový příběh je krásný. A vůbec, všechny jsou svým způsobem geniální. Vás by něco takového napadlo?

Wranimir
10.07.2023 5 z 5

Čtu tady zklamané komentáře nad nesourodostí jednotlivých povídek. Upřímně, přijde mi to jako nářek, že švédský stůl nabízel příliš mnoho druhů lahůdek. Povídkové sbírky nemají být kotel guláše, rozdělený do menších misek. Fungují jako švédský stůl a u tohoto jsem si rozhodně pochutnal, zejména pro tu rozmanitost. Za mě super!


smazenaryba
14.06.2022 3 z 5

Čo šuflík dal. Nemám rád tieto zbierky typu "lebo Gaiman". Ako aj autor sám priznal v úvode, texty v zbierke by malo niečo spájať a táto zbierka v tomto bode zlyhala. Je to tak. Ide o výber akýchsi zostatkov a textov, ktoré vyšli k rôznym príležitostiam, často krát ide o texty, ktoré sú s niečim úzko späté, teda v rámci knihy neúplné. Sú poviedky v knihe zlé? Nie, dokonca je tam pár fantastických poviedok (Pravda je jeskině
v černých horách je ozajstná lahôdka). Aj tu sa objavuje to, čo mám na autorovi tak rád, rôzne indície, ktoré naznačujú mytológiu, širší svet, v ktorom sa príbeh odohráva. Vie to naozaj rozvíriť predstavivosť. Fanúšikovia autora zrejme sklamaní nebudú. Ja však od knihy, aj keď je to zbierka poviedok, čakám určitú konzistentnosť, ucelenosť.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2015 - Goodreads Choice Awards (Best Fantasy)


Kniha Předběžné varování: Krátké fikce a disturbance v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených226x
ve Čtenářské výzvě43x
v Doporučených5x
v Knihotéce136x
v Chystám se číst100x
v Chci si koupit41x
v dalších seznamech2x