První dámská detektivní kancelář přehled

První dámská detektivní kancelář https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16185/bmid_prvni-damska-detektivni-kancelar-ajh-16185.jpg 4 238 238

Precious Ramotsweová série

1. díl >

Paní Ramotswe není jen tak ledajaká žena – je to první soukromá detektivka ve státě Botswana. Po smrti svého otce se snaží postavit na vlastní nohy. A navzdory radám svého okolí, aby rozmnožovala stádo zděděných krav, si založí první detektivní kancelář v Botswaně. První díl z úspěšné série detektivních příběhů zachycuje období, kdy sympatická Precious Ramotswe zakládá první ženskou detektivní agenturu v Gaborone, hlavním městě Botswany. Alexander McCall Smith okouzlil čtenáře netradiční hlavní hrdinkou i jejím chytrým humorem. Je vynikajícím vypravěčem a jeho text čtenáře spolehlivě přenese do prostředí odlišné africké kultury.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The No. 1 Ladie , 1998


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize První dámská detektivní kancelář. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (73)

Katy_vKnihách
04.02.2024 3 z 5

Detektivka, která se řadí spíš mezi ty odlehčené. Ale podle mě až moc odlehčené. Bylo to trochu na škodu, že případy první dámské detektivky nešli nijak do hloubky. To mě hodně na knize zklamalo, protože jsem si myslela, že Africké prostředí s dobrou krimi zápletkou bude úžasné čtení. Bohužel, pro mě tam byla nejsympatičtější jen samotná Afrika. Autorův styl psaní mi tedy vůbec nesedl. Tohle bych zařadila spíš do detektivního žánru pro náctileté, ale ne pro dospělé. Pokud nemáte rádi nervy drásající thrillery, čtení se vám určitě bude líbit. A kvůli Africe se to přečíst určitě vyplatí, protože Afrika se zase v tolika knihách nenachází. Za mě 3,5 *.

Galadwen
06.12.2023 3 z 5

Proti Žirafím slzám, které jsem četla v minulosti (i když je to druhý díl v sérii), mne první díl tolik nezaujal, možná už se pro mne kouzlo Afriky a úplně odlišné mentality tamních obyvatel zachycené v těchto knihách vyčerpalo. Vůbec nejde o detektivku, spíš o sled příhod dokreslujících život v Botswaně 90. let. Psáno jednoduchým, skoro až primitivním jazykem, takže se dost rychle čte. Krásná je obálka, naopak redakční práce za moc nestojí, text je plný překlepů.


jarkaska
24.12.2022 3 z 5

Poslední kniha, která mi chyběla do ČV letošního roku. Byla to taková nenáročná četba, detektivní případy byly jednoduché. Je zde popsán život na africkém kontinentu, který je pro nás některé neznámý.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha První dámská detektivní kancelář v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených312x
ve Čtenářské výzvě145x
v Doporučených11x
v Knihotéce67x
v Chystám se číst78x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech5x