První dámská detektivní kancelář

První dámská detektivní kancelář https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16185/bmid_prvni-damska-detektivni-kancelar-ajh-16185.jpg 4 238 73

Precious Ramotsweová série

1. díl >

Paní Ramotswe není jen tak ledajaká žena – je to první soukromá detektivka ve státě Botswana. Po smrti svého otce se snaží postavit na vlastní nohy. A navzdory radám svého okolí, aby rozmnožovala stádo zděděných krav, si založí první detektivní kancelář v Botswaně. První díl z úspěšné série detektivních příběhů zachycuje období, kdy sympatická Precious Ramotswe zakládá první ženskou detektivní agenturu v Gaborone, hlavním městě Botswany. Alexander McCall Smith okouzlil čtenáře netradiční hlavní hrdinkou i jejím chytrým humorem. Je vynikajícím vypravěčem a jeho text čtenáře spolehlivě přenese do prostředí odlišné africké kultury.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The No. 1 Ladie , 1998


více info...

Přidat komentář

Katy_vKnihách
04.02.2024 3 z 5

Detektivka, která se řadí spíš mezi ty odlehčené. Ale podle mě až moc odlehčené. Bylo to trochu na škodu, že případy první dámské detektivky nešli nijak do hloubky. To mě hodně na knize zklamalo, protože jsem si myslela, že Africké prostředí s dobrou krimi zápletkou bude úžasné čtení. Bohužel, pro mě tam byla nejsympatičtější jen samotná Afrika. Autorův styl psaní mi tedy vůbec nesedl. Tohle bych zařadila spíš do detektivního žánru pro náctileté, ale ne pro dospělé. Pokud nemáte rádi nervy drásající thrillery, čtení se vám určitě bude líbit. A kvůli Africe se to přečíst určitě vyplatí, protože Afrika se zase v tolika knihách nenachází. Za mě 3,5 *.

Galadwen
06.12.2023 3 z 5

Proti Žirafím slzám, které jsem četla v minulosti (i když je to druhý díl v sérii), mne první díl tolik nezaujal, možná už se pro mne kouzlo Afriky a úplně odlišné mentality tamních obyvatel zachycené v těchto knihách vyčerpalo. Vůbec nejde o detektivku, spíš o sled příhod dokreslujících život v Botswaně 90. let. Psáno jednoduchým, skoro až primitivním jazykem, takže se dost rychle čte. Krásná je obálka, naopak redakční práce za moc nestojí, text je plný překlepů.


jarkaska
24.12.2022 3 z 5

Poslední kniha, která mi chyběla do ČV letošního roku. Byla to taková nenáročná četba, detektivní případy byly jednoduché. Je zde popsán život na africkém kontinentu, který je pro nás některé neznámý.

Clea3112
11.12.2022 3 z 5

Přiznám se, že neznám mentalitu, ani prostředí afrického kontinentu, a proto je pro mě vlastně obtížné tuto knihu hodnotit. Z čistě evropského pohledu, evropské zkušenosti a reality jsou příběhy velmi naivní, prosté, předvidatelné .....prostě takové pohádky pro dospělé s ponaučením. To může náročnějšího čtenáře zvyklého na říz a spád severských detektivek iritovat a vyvolávat pocit nespokojenosti, že nedostává svou oblíbenou a očekávanou dávku napětí a adrenalinu. Můžou vadit i některé genderové stereotypy (ale možná je to právě autorův záměr, vycházející ze sociokulturních reálií). Knihu jsem si vybrala jen s ohledem na Čtenářskou výzvu 2022, jinak bych se k ní asi nedostala.A pravděpodobně ani další díly vyhledávat nebudu. Neznamená to ovšem, že by kniha jako taková byla špatná, nudná, nečitelná, to vůbec ne! Je to takové oddechové čtení na prodloužený víkend :)

Lexie321
16.11.2022 3 z 5

Prípady neboli práve najzaujímavejšie, ale kniha sa čítala pomerne jednoducho a dobre. Precious bola ako hlavná postava sympatická osôbka. Asi najlepšie na knihe bolo prostredie.

rafan65
05.11.2022 3 z 5

Knihu jsem si vybral do Výzvy 2022 k tématu "africký autor". Co se týče samotných kriminálních případů, zde žádné velké drama nečekejte. Její hlavní síla tkví především v exotickém africkém prostředí, ve kterém se příběh odehrává.

drakamena
23.10.2022 3 z 5

Hezká knížka s milými postavami. A opět trochu něco jiného, aspoň co se prostředí týče. Zpočátku popisovala každá krátká kapitola jeden případ, poté následoval jeden delší případ o využívání částí lidských těl v africké magii, byl tudíž morbidnější než ty předchozí.

VendulaB
23.10.2022 3 z 5

Stejně jako mnozí ostatní, po knize jsem sáhla v souvislosti se čtenářskou výzvou. Kniha je hodně naivní a hloupá, úroveň "detektivních" příběhů je dostatečná spíš pro děti. Jediné pozitivum je, že knihu přečtete za maximálně dva večery.

Aghatte
23.10.2022 5 z 5

První díl se mi dostal do ruky jako poslední, ale ničemu to nevadí.
Tento byl poněkud více temný, bylo mi Precious velmi líto i jejího otce, ale oni sami to tak nebrali. Poklidný život v nelehké zemi, úplně jiný svět pro nás, těžko pochopitelný, jiná mentalita, ale velmi příjemné čtení.
Dávkovala jsem si kapitoly večer před spaním jako uklidńující lék, a trocha té vznešenosti a odevzdanosti k životu, schopnost přijímat věci tak, jak jsou... přešlo i na mě.
Při vyřešení příběhu uneseného chlapce jsem i slzu uronila.
I rooibos jsem si k tomu uvařila :-)

Liduka
21.10.2022 5 z 5

(SPOILER) SPOILER: Knihu jsem přečetla kvůli čtenářské výzvě a musím říct, že se mi moc líbila. Sice jsem měla strach, co to bude za paskvil, protože když jsem si vybírala z autorů, tak jeden byl lepší než druhý, tedy pokud jsem nechtěla zrovna číst bichli od Wilbura Smithe. Paní Ramotswe jsem si zamilovala a ten konec byl úžasný - myslím to jak se zasnoubila i jak nakonec našla onoho ztraceného chlapce - tam mi i slza ukápla. Takže určitě doporučuji.

babystar
12.10.2022 4 z 5

Na rozdíl od komentářů níže, mně se kniha líbila. Dýchla z ní na mne jakási pohoda a pocit, že i když jsme chudí a dějí se nám špatné věci, můžeme být šťastní. Není to vlastně ani detektivka, ale povídání o životě v Botswaně. Problémy normálních vesničanů řeší hlavní hrdinka díky znalosti prostředí i lidských povah. Je to taková jednodušší africká slečna Marplová. Audiokniha se poslouchala opravdu dobře.

Faila
06.10.2022 3 z 5

Kniha mě ničím neoslovila a doposlouchala jsem ji jen kvůli Čtenářské výzvě. Vadila mi jednak předvídatelnost, jednak způsob, jakým skoro vždy došlo k vyřešení případu. Některé případy byly docela zajímavé a také příběh hlavní hrdinky měl občas něco do sebe (ačkoliv typy silných žen, které jen díky síle své povahy přemluví všechny ke všemu a vše jim projde, moc nemusím). Pár myšlenek mě zaujalo, většina mě nechávala chladnou, ale některé mě vyloženě štvaly. Ani celkový styl knihy mi nesedl, především ta kombinace krátkých epizodek psaných hodně jednoduchým stylem a „velkých“ myšlenek, které se mezi nimi občas vynoří. Bez těch zamyšlení, která se k zbytku knihy vůbec nehodila, bych se dokázala obejít. Kniha je ale krátká a čte se snadno a rychle.

adelinka
04.10.2022 3 z 5

Skôr taká oddychová detektívka. Nie je to dej, ktorý by strhol, sú to len prípady detektívky Ramotsweovej...

IHT
16.09.2022 3 z 5

Ze zacatku jsem s tim chtel seknout, protoze to bylo fakt desne a infantilni. Zaprve, to nejsou detektivky, to je roman, ve kterem hlavni hrdinka je detektiv a obcas jako neco vyresi. Reseni samotne se tu vubec nepopisuje, to neni tematem knihy ani pribehu. Prvni pripady jsou skutecne popsany zcela bez jakekoliv snahy na urovni slabomyslnych detskych pohadek - "princeznu chytil drak, tak princ sel, draka zabil a princeznu si vzal za zenu". Po tretine se to zacalo lepsit. Na pozadi "resenych" pripadu autor zacal poodkryvat hrdincin silny pribeh. To mu slo dobre, tak jsem vydrzel. Druha pulka uz byla docela slusna - misty silna, misty slaba. Neni tam nic, co by Vas zaskocilo, dej se da predvidat celou dobu, "vysetrovani" je porad nemastne neslane, ale uz to aspon neni infantilne hloupoucke jako na zacatku.
Nactene to je pekne, ale desne me rusila vyslovnost hrdincina krestniho jmena (Precious). Nechapu, proc ji reziser nechal cist "cesky", nikoliv anglicky (cesky cteme napriklad Simon namisto Sajmon). Myslim, ze kdyz prekladatel jmeno nechal v puvodnim zneni, tak melo byt ctene anglicky. Kdyby to chtel prevest do ceskeho prostredi, mohl jej prelozit jako Zlata ci Milena (ale v kombinaci s prijmenim by to vypadalo opravdu smesne ;)).
Do dalsich dilu se urcite poustet nechci, ale celkovy dojem nakonec az tak spatny nebyl.

Petulečte
15.09.2022 3 z 5

Knihu jsem četla díky čtenářské výzvě. Zpočátku mě moc nezaujala, ale čím víc jsem přečetla, tím víc si mě přitáhla. Občas mi něco sice přišlo až moc předvídatelné, ale celkový dojem je příjemný. Takové nenáročné čtení na které bych bez čtenářské výzvy asi nikdy nenarazila :-)

zimka.r
14.09.2022 4 z 5

Příjemná oddychovka. Příběh detektivky, která řeší své případy.

Annannas
01.09.2022 3 z 5

Je to taková pohádková knížka pro dospělé... Pohádky tisíce a jedné noci.

8182
24.08.2022 5 z 5

Milá série detektivních povídek se silným příběhem hlavní hrdinky. Kniha je chytlavě napsaná, citlivě zasazená do afrických reálií.

Pine
20.08.2022 3 z 5

Také jsem zvolila audioknihu, přednes Jany Strykové je skutečně velmi povedený.
Litry roiboosu, moskyti, akácie,... v našich zeměpisných šířkách dodává africké prostředí knize zvláštní punc.
Jednoduché případy s předvídatelnou pointou řešené s důvtipem. Žádná detektivka, spíš takové anekdoty. Chvílemi jsem se dokonce cítila jako u dětské četby. Jak už tu zaznělo, tohle je taková botswanská slečna Marplová, která však k přečtení dalších dílů nenaláká. Absence stříkanců krve a násilí alespoň prospívá klidnému spánku :)

Ladislav73
12.08.2022 4 z 5

V Africe je tolik utrpení, že by se k němu člověk nejradši otočil zády, otřásl se a utekl, ale ona to nedokáže, prostě nemůže.

Přečteno v rámci ČV 2022 "Kniha od afrického autora" jako audiokniha, kterou skvěle načetla Jana Stryková.