Pravda o případu D. přehled

Pravda o případu D. https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92449/bmid_pravda-o-pripadu-d-Gyu-92449.jpg 3 10 10

Nedokončená kniha Charlese Dickense Záhada Edwina Drooda je jedním z nejtajuplnějších a nejdiskutovanějších děl anglické literatury. Autoři Fruttero a Lucentini předložili Droodův případ takovým kapacitám, jako jsou Hercule Poirot či Sherlock Holmes a nechali je bádat nad jeho rozluštěním. Kapitoly se střídají – původním Dickensovým příběhem se prolíná vyšetřování slavných detektivů a vede k neočekávané­mu konci…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

La verita sul caso D , 1989


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pravda o případu D.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Luigi1
11.08.2023 4 z 5

Je smutný,že se děj zbytečně natahuje a jak to vlastně doopravdy zkončí

marlowe
24.02.2023 4 z 5

Bylo mi jasné, že když jsem se rozhodl (po několikaletém váhání) zařadit si do svého čtenářského plánu Simmonsova Drooda, budou tomu muset předcházet dva nezbytné kroky: přečíst si za „á“ Collinsův Měsíční kámen (splněno) a za „bé“ nedokončený detektivní příběh Charlese Dickense Záhada Edwina Drooda.
U druhé jmenované knihy jsem si zvolil tuto verzi s obsáhlým Frutterovým a Lucentiniho výkladem – a udělal jsem dobře, protože jejich poznámky, byť na moje gusto příliš rozverné (já osobně bych dal přednost jen věcným komentářům a vypustil bych celou tu šarádu kolem „konference slovutných detektivů“), mi alespoň trochu přiblížily jak pozadí vzniku poslední Dickensovy knihy, tak vztahy mezi Dickensem a jeho bývalým přítelem Wilkie Collinsem. Naopak mě nijak neoslnily všemožné krkolomné úvahy o možném konci románu, všechno to rozpitvávání „kdo s kým o čem pro koho“, zvláště, když se ani pořádně neví, jestli to vůbec tušil sám Dickens, jak jeho příběh má dopadnout a kam ho chce vlastně dovést.
Samotný Dickensův román, respektive oněch 23 dochovaných kapitol, se vyznačuje, řekl bych, kolísavou úrovní: brilantní a leckde vyloženě vtipná místa jsou střídána momenty až bezradnými, jako by nemocný autor najednou nevěděl, kudy dál…
Ale když to všechno sečtu, tak to máme za 80%.


J.F.
03.03.2019 4 z 5

Pozoruhodný nápad, povolat k vyřešení záhady nedopsaného Dickensova románu vyšetřovatele ze všech možných detektivek... Nad vším se vznáší laskavá ironie autorů a případ vyřeší, jak jinak, Hercule Poirot, a, jak jinak, naprosto překvapivě. Paní z neděle mám radši, ale stejně čtyři hvězdičky.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pravda o případu D. v seznamech

v Přečtených13x
v Knihotéce15x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

vraždy záhady Sherlock Holmes

Autoři knihy

Carlo Fruttero
italská, 1926 - 2012
Franco Lucentini
italská, 1920 - 2002
Charles Dickens
britská, 1812 - 1870