Pravda o případu D.

Pravda o případu D. https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92449/bmid_pravda-o-pripadu-d-Gyu-92449.jpg 3 10 4

Nedokončená kniha Charlese Dickense Záhada Edwina Drooda je jedním z nejtajuplnějších a nejdiskutovanějších děl anglické literatury. Autoři Fruttero a Lucentini předložili Droodův případ takovým kapacitám, jako jsou Hercule Poirot či Sherlock Holmes a nechali je bádat nad jeho rozluštěním. Kapitoly se střídají – původním Dickensovým příběhem se prolíná vyšetřování slavných detektivů a vede k neočekávané­mu konci…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

La verita sul caso D , 1989


více info...

Přidat komentář

Luigi1
11.08.2023 4 z 5

Je smutný,že se děj zbytečně natahuje a jak to vlastně doopravdy zkončí

marlowe
24.02.2023 4 z 5

Bylo mi jasné, že když jsem se rozhodl (po několikaletém váhání) zařadit si do svého čtenářského plánu Simmonsova Drooda, budou tomu muset předcházet dva nezbytné kroky: přečíst si za „á“ Collinsův Měsíční kámen (splněno) a za „bé“ nedokončený detektivní příběh Charlese Dickense Záhada Edwina Drooda.
U druhé jmenované knihy jsem si zvolil tuto verzi s obsáhlým Frutterovým a Lucentiniho výkladem – a udělal jsem dobře, protože jejich poznámky, byť na moje gusto příliš rozverné (já osobně bych dal přednost jen věcným komentářům a vypustil bych celou tu šarádu kolem „konference slovutných detektivů“), mi alespoň trochu přiblížily jak pozadí vzniku poslední Dickensovy knihy, tak vztahy mezi Dickensem a jeho bývalým přítelem Wilkie Collinsem. Naopak mě nijak neoslnily všemožné krkolomné úvahy o možném konci románu, všechno to rozpitvávání „kdo s kým o čem pro koho“, zvláště, když se ani pořádně neví, jestli to vůbec tušil sám Dickens, jak jeho příběh má dopadnout a kam ho chce vlastně dovést.
Samotný Dickensův román, respektive oněch 23 dochovaných kapitol, se vyznačuje, řekl bych, kolísavou úrovní: brilantní a leckde vyloženě vtipná místa jsou střídána momenty až bezradnými, jako by nemocný autor najednou nevěděl, kudy dál…
Ale když to všechno sečtu, tak to máme za 80%.


J.F.
03.03.2019 4 z 5

Pozoruhodný nápad, povolat k vyřešení záhady nedopsaného Dickensova románu vyšetřovatele ze všech možných detektivek... Nad vším se vznáší laskavá ironie autorů a případ vyřeší, jak jinak, Hercule Poirot, a, jak jinak, naprosto překvapivě. Paní z neděle mám radši, ale stejně čtyři hvězdičky.

ziriant
14.02.2015 1 z 5

Neznát Dickensův styl odjinud, asi bych se hodně lekla a knihu nedočetla. Záhada Edwina Drooda podle mě není zrovna vhodné dílo pro uvedení do tajů trochu bláznivého světa jménem "Dickens", nad kterým mám občas chuť se jen blahosklonně usmát a opatrně ho ujistit, že to bude dobré. Vlastně do této knihy jsem se dala pouze díky Droodovi od Simmonse. A musím říct, že kniha byla v obou rovinách opravdu zklamáním. Dickensova Záhada ED pro mě postrádala jakoukoli tažnou linku i zajímavý detail a povídání "detektivů" kolem tomu jen nasadilo poťouchlou korunu. Jsem si jistá, že už by mě to nikdy nikdo nedonutil číst znovu.

Štítky knihy

vraždy záhady Sherlock Holmes

Autoři knihy

Carlo Fruttero
italská, 1926 - 2012
Franco Lucentini
italská, 1920 - 2002
Charles Dickens
britská, 1812 - 1870

Kniha Pravda o případu D. je v

Přečtených13x
Knihotéce15x
Chystám se číst8x
Chci si koupit1x