Dva rody z Vargamäe přehled

Dva rody z Vargamäe
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154286/dva-rody-z-vargamae-ctC-154286.png 4 22 22

Pravda a spravedlnost série

1. díl >

První díl románové epopeje Pravda a spravedlnost zobrazuje v širokém panoramatu život na estonské vesnici v 70. letech minulého století. Rytmus rolnických všedních dnů i svátečních událostí a tvrdý zápas s přírodou vbažinatékrajině jsou umocňovány dlouholetým sporem dvou znepřátelených rodů, které u soudu hledají svou pravdu a spravedlnost.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Tõde ja õigus I , 1926


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dva rody z Vargamäe. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Jája92
21.07.2021 5 z 5

Nečekala jsem, že mě tato kniha natolik zasáhne. Příběh obyčejného člověka, který si prochází zprvu nadšením a touhou budovat pro další generaci přes první rány osudu, malicherné spory se sousedem, nepochopením od svých nejbližších až po hořkost a zklamání. Těžko se mi četlo někdy až kruté zacházení se zvířaty. Též postavení žen v této estonské společnosti viz Kroot, Mari a dalších žen bylo velice těžké pochopit.
Snad se mi někdy dostane do rukou pokračování této ságy.

annatenta
13.01.2021 5 z 5

Neznám moc knih z Estonska, vlastně žádnou :-) Skvěle vykreslené postavy i prostředí, líbilo a mělo přesah.


ludek.n
24.12.2020 4 z 5

Hádám, že Dva rody z Vargamäe jsou mým prvním seznámením s estonskou prózou. A musím přiznat, že seznámením nanejvýš povedeným. Přestože podle noticky je Tammsaareův román první částí pětidílné epopeje o hledání významu slůvek Pravda a Spravedlnost, je dílkem nesmírně životaschopným, hutným a samorostlým. Na osudech jedné chudé, ale pracovité rodiny je ukázána všechna trpkost a osudovost zápasu jedince s nepřízní přírodních a společenských podmínek. Tammsaare si pohrává se závažnou sociální problematikou lehce a hravě, aniž by čtenáře nutil přijímat stanoviska a vyhraňovat se vůči jednotlivým protagonistům. Ona pružnost a otevřenost pak dovoluje přijmout jak životní postoj vznětlivého Peara, tak nelítostné až kruté pojetí spravedlnosti Andrese Paase. Tammsaare nesoudí, ani si nevybírá, která pravda je ta správná a opravdová. Nechává na čtenáři, aby se rozhodl, komu dá své sympatie. Dva rody z Vargamäe jsou magické, drsné, lehce pesimistické, ale výrazně uchvacující čtení, kterému čas nijak neubírá na přesvědčivosti.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dva rody z Vargamäe v seznamech

v Přečtených25x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených5x
v Knihotéce27x
v Chystám se číst54x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x