Indrek z Vargamäe přehled

Indrek z Vargamäe https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151914/indrek-z-vargamae-hDc-151914.jpg 4 10 10

Pravda a spravedlnost série

< 2. díl >

Filozofický román, představující pokračování knihy Dva rody z Vargamäe. Jedná se tedy o druhý díl pentalogie "Pravda a spravedlnost", rozsáhlé humanistické fresky, přirovnávané k dílům R. Rollanda, Thomase Manna či Johna Galsworthyho. Příběh zavádí mladého protagonistu Indreka do města na gymnázium. Na pozadí života internátní školy předvádí jeho vnitřní rozpory, vznikající z kontrastů výchovných projevů pedagogů a jinak se jevícího jejich života a skutečnosti vůbec, které vedou hrdinu ke kladení otázek po smyslu života a světa.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Tõde ja õigus II , 1929


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Indrek z Vargamäe. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

Hanka44
08.08.2022 5 z 5

Je to trochu jiné než první díl, takové rozkecanější, ale i tak je to milé čtení

Adapa
26.03.2020 3 z 5

Román Indrek z Vargamäe pro mě byla hodně špatná volba, čekal jsem od toho naprosto něco jiného. Není to typ literatury, kterou bych četl. Takže můj komentář a hodnocení je také tím dost ovlivněno.

Trvalo mi cca dva roky než jsem si pořídil celou pentalogii a myslel jsem si, že si ji přečtu na jeden zátah, tak jak jdou romány za sebou. První díl mě bavil i když měl hluchá místa. Byl to takový venkovský román, kterých jsem četl několik. První díl měl děj. U druhého dílu je to jinak. Kniha nemá v podstatě žádný děj, nikoho nenutí otočit si ještě jednu stránku a číst dál. Je to tenká knížka, ale četl jsem to hodně dlouho. Nebavilo mě to. Když jsem měl za sebou asi dvě třetiny knihy, měl jsem nutkání to odložit jako nedočtené.

Indrek studuje na maloměstské škole a během svých studií zažívá první lásku, kontakty s groteskními postavičkami (ředitel, učitelé, spolužáci) a všichni mají pocit, že mu musí říci svou životní pravdu o vlasti, lásce, evoluci, Bohu, matematice… Je to změť filozofických úvah podsouvaných jednotlivým postavám. Za mě nuda, nuda a zase nuda.

Pentalogii dočasně odkládám, v dalším díle budu pokračovat později. Chci si spravit chuť normálním čtením a ne se do čtení nutit.

Nejraději bych dal knížce jen dvě hvězdy, ale dávám tři, protože hodnocení je opravdu hodně ovlivněno tím, že je to typ knihy, kterou bych normálně nikdy nečetl, nebýt součástí pentalogie.


MichelleS
24.03.2015 4 z 5

Pokračování románového cyklu Pravda a spravedlnost je psané stejně poutavě jako první část. Mně je přesto bližší hledání pravdy v souboji s přírodou a v tvrdé práci než při debatě s mnohdy nějakou tou hladinkou alkoholu. A že se těch pohledů na pravdu a život sešlo. Občas se cítím tím množstvím pravd zahlcená stejně jako hledající Indrek. Škola ovládaná dobráckým vládcem ředitelem Maurusem je plná svérázných osobností v řadách učitelů i žáků. Jak vyplývá z doslovu, mnohé v knize je inspirováno skutečnými osobami, autorovými zážitky, i škola má svůj předobraz v konkrétní estonské škole. Ale už se mi stýská po Vargamäe. Zvláštní, že teprve když člověk domov opustí, vidí, že je tam nebe nejmodřejší a tráva nejměkčí...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Indrek z Vargamäe v seznamech

v Přečtených10x
v Doporučených1x
v Knihotéce12x
v Chystám se číst6x

Autorovy další knížky

Anton Hansen Tammsaare
estonská, 1878 - 1940
1978  90%Dva rody z Vargamäe
1980  88%Indrek z Vargamäe
1981  80%Indrek mezi vzbouřenci
1981  67%Nenasytné lásky
1983  92%Návrat na Vargamäe