Pochoduj, nebo zemři! přehled

Pochoduj, nebo zemři! https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95966/pochoduj-nebo-zemri-95966.jpg 5 50 50

Fascinující vzpomínky československého generála, který zahájil svou vojenskou kariéru jako poručík rakousko-uherské armády, ale brzy odešel za dobrodružstvím do Afriky, kde vstoupil do řad slavné francouzské cizinecké legie. Život legionáře v poušti očima českého vojáka. Josef Šnejdárek se později účastnil první světové války ve francouzských zákopech. Na frontě velel pluku alžírských střelců. Za války se také podílel na budování československých legií ve Francii ve spolupráci s Milanem R. Štefánikem, po válce (v roce 1919) se účastnil boje československé armády proti maďarským bolševikům a Polákům. Poté sloužil v různých funkcích, mimo jiné byl i vojenským velitelem města Prahy. Doplněno doslovem o generálově osobnosti a jeho osudech po odchodu z protektorátu v roce 1939. Vydáno v roce 1994. ... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pochoduj, nebo zemři!. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

ArrowM
09.02.2023 5 z 5

Fascinující kniha psaná poněkud strohým vojáckým jazykem, přesto překypující lehkým vtipem a dokonale nastolující atmosféru místa a doby.

Jednoznačně povinná četba pro každého, kdo se zajímá o historii, ať už Rakousko-Uherska, koloniálních bojů, první světové války nebo první republiky.

jan.para
24.10.2022 4 z 5

Jedná se spíše o strohý soubor jednotlivých vzpomínek generála Šnejdárka, než o souvislé vypravování o jeho životě. Největší část vzpomínek je věnována jeho působení v cizinecké legii. Myslím, že knize trochu škodilo, že autor více nevypravoval o bojích ve Francii za první světové války. Čtenář musí mít z knihy pocit, že generál Šnejdárek žil bojem a šel mu jasně naproti. Některé historky se zdají až neuvěřitelné, jako je například převlečení československých vojáků za Senegalce, které ji pomohlo vyhrát boj na Slovensku. Nebudu spoilerovat, přečtěte si knihu sami.


MilBart
12.10.2022 5 z 5

Naprosto brilantní, nadčasové, vojensky strohé…děkujeme p. Armádní Generále - čest Vaši památce.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (38. týden)

13.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pochoduj, nebo zemři! v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených63x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených11x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst39x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech3x