Plameny hvězd přehled

Plameny hvězd https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61388/bmid_plameny-hvezd-3lX-61388.jpg 4 35 35

V temnotě mezihvězdného prostoru čeká na lidstvo mnoho podivuhodných jevů a událostí. Jsme teprve na samém počátku odkrývání nespočetných tajemství vesmíru, ale některá z nich můžeme již dnes poznávat díky fantastickému subžánru, jenž je fanoušky láskyplně označován jako „space opera“. Ta v posledních dvaceti letech prošla rozsáhlou reformou především díky snaze britských autorů science fiction. Antologie Plameny hvězd vám nyní přináší novou podobu space opery v její nejčistší formě přímo ze žhavé současnosti. Sedm příběhů od sedmi britských autorů, které můžeme označit nejen za přední spisovatele ostrovní fantastiky, ale i za jedny ze světově nejuznávanějších autorů moderní space opery. Celou knihu doplňuje původní předmluva od Alastaira Reynoldse, spisovatele, jenž je považován za nejvýraznější postavu „New space opery“. Plameny hvězd jsou tu pro všechny čtenáře dychtící po dobrodružné vesmírné science fiction, která jim připomene zážitky plné ztraceného „pocitu údivu“.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Plameny hvězd. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

lampernaqui
08.12.2023 4 z 5

Výborná sbírka povídek, která mě ani jednou z nich nezklamala. A to i překvapivě i Eric Brown, který je zde brán jako nejslabší kus a přešlap. Všechny se mi strefily do noty, každá přispěla něčím jiným. To nejlepší se podle mého schovalo na konec - Mayflower II od Stephena Baxtera. Osud jedné generační lodě nemá chybu.

ludek.n
29.05.2023 4 z 5

Sbírka editora Martina Šusta, která byla zařazena do laserovské edice New Space Opera přináší sedm úctyhodných kousků z pera takových velikánů moderní sci-fi jako jsou Alastair Reynolds, Neal Asher, Stephen Baxter nebo Eric Brown. Hned první v řadě, Moře změn s nestvůrami od Paula J. McAuleyho je jako vyřezaná z obsidiánu, přestože mi autorův styl tak docela nesedl. To následující Brownova Cesta za nadějí (přes mnohé výhrady o jeho neoriginalitě a rutinérství) byla přesně podle mého gusta - dobrodružná, napínavá, zábavná. Ve stejném duchu navázal i Alastair Reynolds se svou "klaustrofobickou" povídkou Za bariérou v Orlu, které k piedestalu chybělo jen lepší zakončení. Strossova Jaderná propast byla na můj vkus příliš zpolitizovaná a společně s MacLeodovým náboženským Souladem vyšších sfér se tak ocitla na nejspodnějších příčkách mého žebříčku popularity. Naopak si vedly ve své podstatě drtivý Asherův Konstruktér a neméně excitovaná Mayflower II od Stephena Baxtera. Tohle jsou další dva zápisy do knihy nesmrtelnosti. Troufám si tvrdit, že Martin Šust měl opravdu šťastnou ruku při vybírání povídek a novel pro tuto sbírku a já nemohu jinak, než mu zatleskat... a autorům těch skvělých kusů samozřejmě taky.


R47
20.01.2021 3 z 5

Pokud máte rádi sci-fi povídky, doporučuju. Je to ale jednohubka, která se rychle vytratí z hlavy. Eric Brown (Cesta za nadějí) je přešlap. Nejlepší je na konci Mayflower II od Stephena Baxtera.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Plameny hvězd v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených43x
v Doporučených3x
v Knihotéce60x
v Chystám se číst20x
v Chci si koupit1x