Petr a Lucie přehled

Petr a Lucie https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176210/petr-a-lucie-176210.jpg 4 7537 7537

Působivý příběh tragické mladé lásky, inspirovaný bombardováním Paříže na Velký pátek v roce 1918.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Petr a Lucie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (879)

Knižníblázen
dnes 5 z 5

Pěkná novela odehrávající se během 1.světové války,krátká přečteno za dva dny. Rozhodně doporučuji nejen pro ty,kteří se zajímají o téma 1.světové války,ale i studentům v rámci maturitní četby.

Věra91
12.05.2024

Další maturitní dílo, ze kterého jsem byla mile překvapena. Autor zde uměl mistrovsky popsat nejen to co se hlavního hrdinovi honí hlavou, ale i prostředí či měnící se atmosféru.


E.l.i.a
08.05.2024 4 z 5

Kdysi v prehistorii jsem ohromeně tu poslední stránku četla pořád dokola...dodnes si tuto pointu pamatuji víc než třeba z nějaké detektivky čtené relativně nedávno....

všechny komentáře

Související novinky (2)

Vychází Pohřbené kosti, Musím tě zradit a další knižní novinky (38. týden)

18.09.2022


Knižní novinky do konce roku

12.12.2021


Citáty z knihy (21)

Nic neznamená utrpení, nic neznamená smrt, jestliže vidíme, proč trpíme, proč umíráme. Oběť je šťastná, jestliže chápeme, proč jsme obětováni. Ale může dorůstající jinoch chápat smysl světa a jeho rozbrojů? Co ho může, je-li upřímný a zdravý, zajímat na té surové řeži národů, dorážejících na sebe jako tupohlavý berani nad propastí, do níž se nakonec všichni zřítí? Vždyť cesta byla dosti široká pro všechny! Proč tedy tak zběsile touží zničit sami sebe? Nač ty pyšné vlasti, ty lupičské státy, ty národy vychované k vraždění jako k nějaké povinnosti! A nač to krveprolévání všude mezi lidmi? Ten svět, v němž jeden požírá druhého? Proč život vypadá jako nekonečný řetěz, obludný a děsivý, jehož každý článek se vztekle zakusuje do sousedovy šíje, pase se na jeho těle a žije z jeho smrti? Nač boj a nač bolest? Proč smrt? Proč život? Proč? Proč?


V každém jinochovi od šestnácti do osmnácti let je kus hamletovské duše. Nechtějte na něm, aby chápal válku! (To je dobré pro vás, lidé rozvážní!) Má dost co dělat, aby pochopil život a odpustil mu. Obyčejně se jako do bezpečného útočiště zahrabává do snu a do umění tak dlouho, až zvykne tomu, že se stal člověkem, a až kukla skončí svůj úzkostný vývoj od housenky k motýlu.


Vešla mu do srdce dveřmi jeho očí; vešla tam celičká a dveře se za ní zavřely.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Petr a Lucie v seznamech

v Právě čtených64x
v Přečtených13 700x
ve Čtenářské výzvě2 269x
v Doporučených357x
v Knihotéce1 443x
v Chystám se číst650x
v Chci si koupit115x
v dalších seznamech72x