Dobrý člověk ještě žije přehled
Ústřední postavou tohoto románu je Colas Breugnon, který si vždy dokáže uchovat svůj nezdolný optimismus a humor. Ti mu pak pomáhají zdolat těžké okamžiky jeho života. Děj se odehrává v Burgundsku za vlády Ludvíka XIII. Colas měl ženu, čtyři syny, dceru Martinu a mnoho vnoučat. Nebál se práce, byl společenský, chodil na procházky a měl velmi rád víno, prostě si užíval života. Špatné věci zaháněl svým smyslem pro humor. Dokázal tak přežít i obtížná období, například když město obléhali vojáci nebo když bylo nakaženo morem a jeho manželka na něj později zemřela, ačkoli on sám se vyléčil. Navíc mu pak vypálili dům a tak bydlel nějakou dobu u své dcery. Jenže chtěl bydlet ve vlastním a osamotě, neměl však dost peněz. Stavěl tedy sám, ale při nešťastném pádu z lešení si zlomil kotník a byl tak připoután k lůžku. To vše se stalo v průběhu jediného roku – ztratil ženu, dům i peníze. I tak si ale dokázal uchovat dobrou náladu a cítil se i dost bohatý, protože pěkné vzpomínky a jeho osobitý humor mu zůstaly. Edice Máj,svzek 27... celý text
Originální název: Colas Breugnon, 1919
Co říkají o knize uživatelé?
Kniha "Dobrý člověk ještě žije" přináší pohled na život padesátiletého Colase Breugnona. Jeho příběh je plný optimismu a humoru, i když se potýká s těžkostmi. Čtenáři oceňují autorův jazyk a metafory, které dodávají textu hloubku. Někteří čtenáři však považují první polovinu za příliš popisnou a pomalou, zatímco druhá část je zajímavější a dynamičtější. Celkově kniha vyvolává silné emoce a nabízí moudra o životě a lidskosti. Více v komentářích.
Komu by se kniha Dobrý člověk ještě žije mohla líbit?
- Čtenáři hledající optimistické příběhy
- Milovníci literatury s hlubokými myšlenkami
- Fanoušci jazykově bohatých textů
- Ti, kdo ocení humor v těžkých situacích
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobrý člověk ještě žije. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.
Nový komentář
všech 63 komentářůSouvisející novinky - Dobrý člověk ještě žije (0)
„Byl jsem za svého života příliš často v divadle; šašky už neberu vážně. (Dobrý člověk ještě žije)“
„Kdo mi poví, proč byla stvořena všechna ta hovádka, ti šlechtilupiči, ti politici a šlechtici, kteří jsou zároveň biřici naší milé vlasti a kteří zpívají stále o její slávě, ale prázdní vlastně její kapsy; nenasytové, kteří nemají dost na tom, že shrabují naše oboly; chtěli by zahrabat i cizí stodoly, ohrožují celou Evropu, strkají nosy do harému sultánova, polovici země by chtěli zaujmout a nedovedli by do ní zasadit ani zelnou hlávku! (Dobrý člověk ještě žije)“
všech 9 citátů najdete u autoraKniha Dobrý člověk ještě žije v seznamech
(aktualizováno 1x za hodinu)
| v Právě čtených | 8x |
| v Přečtených | 471x |
| ve Čtenářské výzvě | 65x |
| v Doporučených | 20x |
| v Mé knihovně | 392x |
| v Chystám se číst | 143x |
| v Chci si koupit | 14x |
| v dalších seznamech | 7x |
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Romain Rolland také napsal(a)
| 1984 | Petr a Lucie |
| 1963 | Dobrý člověk ještě žije |
| 1974 | Okouzlená duše I |
| 1957 | Jan Kryštof I |
| 1956 | Život Beethovenův |

86 %
62 %

Četla jsem to do čtenářského deníku, prvních 100 stran bylo strašných, vůbec mě to nebavilo a bylo to utrpení číst. Vlastně je 1/2 knihy o představování postav a potom hlavní postava Colas Breugnon vypravuje zdlouhavě, co se děje u nich ve vesnici, navíc mi to občas dalo hodně usílí než jsem pochopila, co tím chce říct
Až v druhé půlce jsem se chytla, to byla jízda emocí, tam se staly všechny ty důležité věci okolo Colase
Myšlenka je ale hezká a proto dávám 3 hvězdižky a už bych to znovu nepřečetla