Peggy Guggenheim a sen o šťastí přehled

Peggy Guggenheim a sen o šťastí https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493095/bmid_peggy-guggenheim-a-sen-o-stasti-biG-493095.jpg 4 25 25

Umenie bolo jej vášňou. Láska osudom. Strhujúci príbeh dedičky bohatého impéria Peggy Guggenheim. Príbeh nešťastných lások k umelcom a neutíchajúcej vášni k umeniu vo vojnových časoch. Paríž 1937. Rebelka Peggy Guggenheim si užíva život medzi jagavou umeleckou bohémou, jeden nablýskaný večierok strieda ďalší. Stretáva tu množstvo umelcov a prežíva vášnivé vzťahy so spisovateľom Samuelom Beckettom či výtvarníkmi Yvom Tanguym a Maxom Ernstom. Jej najsilnejšou vášňou je však umenie a najväčším snom otvoriť si vlastnú galériu a konečne byť nezávislá. Lenže na obzore sa sťahujú tmavé mračná: vojna núti mnohých umelcov opustiť Európu. Peggy pri úteku nejednému z nich pomôže a sama sa pri tom, aj so svojimi milovanými, dostane do veľkého nebezpečenstva...... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

Peggy Guggenheim und der Traum vom Gluck , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Peggy Guggenheim a sen o šťastí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

soukroma
25.08.2023 3 z 5

(SPOILER) Chtěla jsem se o "Guggenheimech" něco dozvědět, ale v téhle knize je toho jen pramálo. Pouze Peggy, neukotvená, nevíme kde se v Evropě vzala a proč, jen že odešla od manžela a děti jsou v internátě a se zbytkem rodiny nemá žádné nebo hrozné vztahy. Ale jako správná americká dědička, z vyšší třídy, bohatá, je mimořádně sebevědomá a má sen otevřít si galerii moderního umění v Londýně. Miluje ovšem Paříž, kde také má přístup k umělcům té doby, které chce vystavovat a prodávat (pokud ovšem chtějí i oni...). Je tvrdohlavá, na nikoho nebere ohled, ale podléhá i svým vášním a sebevědomým umělcům (např. Samuel Beckett). Tahle první část se mi docela líbila.
Ale touha po práci s výtvarnými díly moderny ji žene dál. Galerie neprosperuje, takže muzeum moderního umění? Ale co s tím ukřičeným kníratým skrčkem a občas zachycenými nevyžádanými zprávami o dění za humny, nakonec až nepříjemně blízko? Válka šla zprvu mimo ni, ale nakonec to bych jeden vír zběsilého úprku a stěhování mezi přáteli ve Francii a Švýcarsku, nakonec zpět do Ameriky.

Ivanule
26.05.2023 4 z 5

Kniha byla velice zajímává, dostáváme se do několika měst v rozmezí pár let ze začátku druhé světové války, dozvídáme se o zakladatelce Guggenheimova muzea, která měla nejdříve galerii, ale víte jak otevírat v době začínající války cokoliv nebylo asi moc rozumné:) Myslím ale, že by bylo zajímavé napsat o Peggy ještě více než jen těchto pár let jejího života:)


niknikita
07.06.2022 5 z 5

Za mne jenom samá pozitiva. Krátký úsek ze života Peggy Guggenheimové se odehrává na pozadí druhé světové války a tak nechybí ani dramatické události, kdy jsou v sázce lidské osudy a taky umělecká díla.
Sen o štěstí je kniha podle mého gusta. Krásné čtení.

všechny komentáře

Související novinky (3)

Město v oblacích, Území vlků a další knižní novinky (18. týden)

01.05.2022


Dramatické příběhy napsané životem...

11.10.2021


Knižní novinky (23. týden)

06.06.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Peggy Guggenheim a sen o šťastí v seznamech

v Přečtených36x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených2x
v Knihotéce81x
v Chystám se číst85x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech2x