Pán sveta přehled

Pán sveta
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337561/pan-sveta-1xo-337561.jpg 4 23 23

Distopie z budoucnosti z pera britského spisovatele a duchovního Roberta Hugha Bensona. V tomto podobenství dochází ke skutečnému Armagedonu, nadchází konec všech dní a Antikrist se uchází o vládu nad světem. Dílo lze rovněž číst jako satiru na britskou společnost a představy katolíků o konci světa.

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Spolok svätého Vojtecha (SSV)
Originální název:

Lord of the World, 1907


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pán sveta. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (6)

uzivatel90562
12.09.2024 2 z 5

Věru musím říci že ač jsem člověkem věřícím ba i křesťanem, dalo by se říci sic tato kniha nebyla k mé potěše.
A teď už vážně. V zásadě jsem u této knihy vysloveně trpěl. To že ji psal oddaný ortodoxní katolik je velice znát. Nejvíce mi vadilo jeho nepochopení jakým člověkem je ateista. Viděli jste někdy někdo ateistu, který by se snažil někoho na smrtelné posteli "odvrátit od Víry pravé"? A nebo nové "ateistické" náboženství? V podstatě jsem měl pocit, že si to sám autor prostě nedovedl představit, tudíž promítnul do svých "protivníků" své vlastní vnímání světa a tak paradoxně odhalil, jak moc fanatickým je on sám.
Krom toho je kniha zdlouhavá a celou dobu se tam v ní v podstatě nic neděje. Nemohl jsem se zbavit dojmu, že vzít to do ruky jiný, trochu šikovnější autor a pouze ji trochu "učesal" nemusel by ani nějak zásadně měnit děj a kniha by se mnohem lépe četla/poslouchala a dokonce by byla i zajímavá. Kniha zkrátka nezestárla dobře a dnešní autoři jsou mnohem dál.
Co tedy mohu knize pochválit? Námět, který měl potenciál a dokonce i ne nutně špatnou pointu, v dobrém smyslu úsměvnou futuristickou vizi dnešních dní a dost jsem si užíval archaický jazyk, kterým byla psána.

smazenaryba
23.04.2022 4 z 5

Veľmi zaujímavé. Čisto náboženská fikcia napísaná kňazom. Vízia konca sveta ako ho opisuje biblia, ale napísané perom zručného autora. Kresťanstvo je opísané viac menej ako ho poznáme. Láskavé, oddané, ale aj naivné a fanatické. Nech sa na kresťanstvo pozeráte akokoľvek, kniha je pútavým literárnym zážitkom so všetkým, čo k tomu patrí.


Chytuš
19.03.2021 2 z 5

Čekala jsem něco úplně jiného - podobenství o vzestupu materialismu nad duchovními otázkami. Naopak se mi ale dostalo představ katolíka o konci světa a boje církve s mocí světskou před popsaným Armagedonem. Chápu, že britského duchovního na začátku 20.století musela vylíčená představa konce světa děsit a přitahovat zároveň - pouze lidé věřící (=katolíci, které si sám vybral papež) vstoupí do království nebeského... Silně katolický podtext s důrazem na všechny možné obřady, celé odstavce latinského textu a důraz na to, že jakákoli jiná víra je mylná, dělají z knihy text stravitelný pro velmi úzkou skupinu lidí. Pro mě byla víc než oříškem a dočetla jsem se skřípěním zubů jen kvůli letošní čtenářské výzvě...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pán sveta v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených29x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených4x
v Knihotéce12x
v Chystám se číst20x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x