Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad přehled

Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65482/mid_pameti-ceskeho-krale-jirika-z-podeb-wWa-65482.jpg 4 70 70

Historický román koncipovaný jako formální úprava autentických, v podstatě však neexistujících vzpomínek Jiřího z Poděbrad, zahrnuje dobu zrání od brněnského sněmu v létě 1435 do smrti císaře Zikmunda ve Znojmě v prosinci 1437.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (15)

olivie303
06.05.2024 4 z 5

Hezký začátek detektivní historické série. Vaclav Erben má dar písemného slova.
Celá série stojí za přečtení.

boxas
01.01.2023 5 z 5

"Pokud to jen jde, nedělej špinavou práci vlastníma rukama. Můžeš si je znečistit. Může se ti stát, že špínu nikdy nesmyješ."
Takto radí Václav Erben prostřednictvím pana Hynce z Pikrštejna budoucímu českému králi Jiříkovi.
A není to jediná rada, která je přinejmenším sporná. A sporné jsou i mnohé další skutečnosti obsažené v knize. Václav Erben totiž přistupuje k českému králi podobojí Jiříkovi z Poděbrad a Kunštátu velice netradičním způsobem. Kniha se tváří jako historický román, ale myslím, že autora historická věrohodnost moc nezajímala a s fakty nakládá velice volně. Tak např. nechal z bitvy u Lipan potají zmizet živého Prokopa Holého, nebo nechal Jiříka rodinným zlatem podplatit hned několik českých šlechticů. Na čtivosti knihy se tím ovšem nic moc zásadního nemění. Jen nesmíme v duchu tradic historického realisty Jiráska hořekovat nad tím, že takhle to tedy rozhodně nebylo!


Heralt
21.03.2021

Václav Erben byl člověk obdařený talentem, který se projevil nejen literárních předloh, jež byly zfilmovány, ale také velkým smyslem pro zápletku okolo příběhu a postavu zkoumat z její psychologické stránky....Fikce je v tomto románu nejen základem, ale napomáhá ho utvářet.....Poklad kláštera stojí na počátku dětství jediného dědice poděbradského panství a na scéně se objevuje poručník Hynce z Pikrštejna (Ve skutečnosti budoucího dědice vychovávali jeho příbuzní ( Boček na Kunštátě a na Poděbradech Heralt Lesnický z Kunštátu). důležitou stránkou románu je pragmatismus, jak hlavní postavy románu vystupují i když Poděbrad věří ve svou hvězdu, která však
je smutná, jako je i Jiříkova uzavřenost..Výborně napsaný román...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (19. - 25.11.)

19.11.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Paměti českého krále Jiříka z Poděbrad v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených84x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených14x
v Knihotéce117x
v Chystám se číst41x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech3x