Ostrov žen moře přehled

Ostrov žen moře
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463691/bmid_ostrov-zen-more-2cr-463691.jpg 5 212 212

Mi-dža a Jong-suk, dvě dívky žijící na korejském ostrově Čedžu, jsou nejlepšími přítelkyněmi, které však pochází z velmi odlišného prostředí. Když už jsou dost staré, začnou pracovat v potápěčském týmu tvořeném pouze ženami z vesnice, v jejichž čele stojí Jong-sučina matka. Jakmile se dívky ujmou pozice začínajících potápěček, uvědomují si, že stojí na prahu vzrušujícího života plného povinností, ale také smrtelného nebezpečí.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Island of Sea Women , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ostrov žen moře. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (66)

evask
včera 5 z 5

O tom, jak zaslepeni vlastním smutkem, bolestí a pocitem křivdy se neptáme, a ani možná nechceme ptát, po důvodech jednání jiných. A nejen o tom, taky historie nám málo známé země.
Moc nádherná knížka.

Patlalca
23.07.2024 5 z 5

Naprosto neuveritelne a dojemne. Jeste nikdy me nerozbrecela kniha. Dekuji za doporuceni.


Tyet
26.06.2024 3 z 5

Knihu autorky Lisy See jsem si vypůjčila v knihovně, aniž bych o ní kdy slyšela nebo četla, prostě mi padla do oka. Téma je více než zajímavé a já se přiznám, že jsem se nikdy nezajímala o to, jak to vlastně bylo s rozdělením Korey po válce a co na to říkali samotní Korejci. Sovětský svaz a Spojené státy si tuhle zemi zkrátka rozdělili po vzájemné dohodě, aniž se na to ptali lidí, kteří tam žili. Tak to prostě chodí, válečná kořist. Demarkační čára rozdělila zemi a s ní i rodiny, podobně jako v Německu. Představovalo to neskutečné utrpení nejen pro tu bolševickou část, tedy Severní Koreu, kterou zabrali “zlí Sověti, ale i pro tu jakoby svobodnou, jižní část, kterou okupovali “hodní Američané, kam spadá i ostrov Čedžu, kde se děj knihy odehrává.
Zabíjení je vždycky zabíjení, utrpení je vždy stejné, ať už je teror politicky korektní či vrazi stojí na té špatné straně.
V kulisách této kruté doby se odehrává příběh potápěček, takzvaných henjo, které moře živilo.
Kniha má zajímavý rámec, téma je pozoruhodné, ale je psaná stylem, který mi vůbec nevyhovuje, pro mne byla neskutečně nudná, zdlouhavá, téměř jsem ji nemohla dočíst.
Cituji:
“Byla tato tragédie jen vzpoura, která se vymkla kontrole? Bylo to povstání, občanské nepokoje nebo protiamerický odboj? Nebo řekneme, že to bylo hnutí za demokracii, zápas o svobodu či masové hrdinské povstání…?
Měli bychom dávat vinu Američanům? Jejich plukovníci, kapitáni i generálové tady byli. Jejich vojáci viděli, co se dělo. I kdyby nikoho nezabili vlastní rukou, tisíce vražd se odehrály před jejich očima, ale oni za to nepřevzali zodpovědnost. Ani jednou nezasáhli, aby zabránili krveprolití. Nebo přijmeme vysvětlení, že se snažili vymýtit hrozbu komunismu v počátcích éry, již později nazveme studenou válkou? Byl incident 43 první americký Vietnam? Nebo to byl boj lidí, kteří toužili po sjednocení severu a jihu a chtěli rozhodovat o tom, co se děje v naší zemi, bez vměšování a zásahů cizí velmoci?
Na tři sta vesnic lehlo popelem nebo bylo vyrabováno, čtyřicet tisíc domů bylo zničeno a o život přišlo tolik lidí, že žádná rodina na Čedžu nezůstala ušetřena žalu.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Tajemné dopisy, Zbořené zámky a další knižní novinky (8. týden)

19.02.2023


Knižní novinky (17. týden)

25.04.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy. Přidejte citát.


Kniha Ostrov žen moře v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených277x
ve Čtenářské výzvě53x
v Doporučených39x
v Knihotéce151x
v Chystám se číst228x
v Chci si koupit46x
v dalších seznamech4x