Ostře sledované vlaky přehled

Ostře sledované vlaky
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537658/bmid_ostre-sledovane-vlaky-66338beb24fd1.jpg 3 3914 3914

Bohumil Hrabal patří k vrcholným zjevům české literatury druhé poloviny 20. století, jeho dílo je překládáno do všech světových jazyků. Pro edici audiokniha se jeví tedy jako autor nejvhodnější. Kniha Ostře sledované vlaky vyšla poprvé v roce 1965 a v následujícím roce byla geniálně zfilmována Jiřím Menzlem. Film získal Oskara a jako jediný český snímek se umístil v anketě 100 nejlepších filmů světa. Hrabalův básnivě obrazný jazyk má moc uchvátit čtenáře i posluchače, takže strhující děj knihy sledujeme téměř bezdechu. Příběh je monologem mládence, nadšeného eléva Miloše Hrmy, který sleduje a komentuje katastrofy konce války na malém českém nádraží a současně prožívá milostné trápení svými panickými skrupulemi. Vnitřní problémy Milošovy se prolínají s realitou války v tragikomické směsici. On sám i další lidsky uchopené figurky jeho spolupracovníků - přednosty stanice, konduktérky Mášenky, telegrafistky Zdeničky a výpravčího Hubičky, řeší umanutě směšné každodenní problémy a vzápětí jsou jakoby mimochodem schopni nevšedních hrdinských činů. Interpret Kryštof Hádek zosobňuje čistotu mládí, je však také již zkušeným hercem, neboť od svých šesti let pracuje v rozhlase a dabingových studiích. Má tedy šanci stát se modelem hlavního hrdiny tohoto románu a utkat se s mýtem dosavadního filmového vzoru. Oskarový román v edici audiokniha!... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ostře sledované vlaky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (414)

minirock
05.06.2024 4 z 5

Atmosféra a mimořádný Hrabalův cit pro jazyk, v tom je jedinečný. Kraťoučký příběh železničářského eléva Miloše Hrmy, který má problém se svým děvčetem kterému chce dokázat že je muž aby vzápětí dokázal všem svou odvahu a statečnost při likvidaci německého muničního vlaku za kterou zaplatí cenu nejvyšší. Menzelův film jsem viděl několikrát a myslím že jen za scénu s razítkem by mu akademici toho Oscara nedali. Skvělý Neckář a dnes již klasické dílo a úžasným poselstvím.

dasa6360
04.06.2024 5 z 5

Vlastenectví, odvaha, bolest, erotično, ironie, humor a vytříbený Hrabalův styl. To je přesně to, co mě napadá po dočtení této knihy, kdy tu sedím a nechápavě kroutím hlavou nad těmi 69 %. Proč tak málo?

Film jsem nikdy neviděla (jasně, znám tu lechtivou scénu s razítkováním), neměla jsem tedy v hlavě žádný již vytvořený obraz, díky tomu jsem mohla naplno popustit uzdu své fantazii. A jsem nadšená! Hrabal dokázal bravurně zachytit tehdejší atmosféru i životy lidí, kteří byli nuceni žít pod neustálou hrozbou. Rovněž části, které byly věnovány utrpení přepravovaných zvířat, byly velmi silné a emotivní. A ten závěr? Naprosto famózní! Plus Hrabalův bohatý jazyk, smysl pro detail a TA souvětí. Hodnotím zaslouženými pěti hvězdami a zařazuji mezi oblíbené knihy!


Ivule9
02.06.2024 4 z 5

4,5 * Pokračuju v Hrabalově díle. Ostře sledované vlaky se mi líbily o něco více než sbírka Pábitelé.

Jedná se o tragikomickou novelu, odehrávající se v roce 1945. Děj je asi všeobecně známý, co mě zaujalo: směs naivity a odvahy hlavního hrdiny, mladého eléva Miloše na malé železniční stanici, to, jak autor dokázal vetkat komické prvky do vážného tématu, popis přednosty stanice (včetně popisu jeho kanceláře), laskavost, která z autorova psaní čiší a velmi dlouhá souvětí.

Smutnou součástí příběhu byl popis utrpení zvířat převážených ve vagónech (na utrpení zvířat ve válce autor upozorňoval i v povídce Jarmilka).

Možná jste si už všimli, že jsem poměrně vysazená na konce a zejména teda úplné konce - poslední věty. Ty mají často rozhodující vliv, jestli knížka dostane třeba plný počet hvězdiček nebo naopak o hvězdičku méně. A tady byla poslední věta perfektní!

Určitě bych uvítala, kdyby byly německy psané věty přeloženy pod čarou - a to se týká i předchozí knížky.

Čteno v rámci výzvy na DK téma: kniha autora, který získal cenu J. Seiferta.

Moc ráda se k Hrabalově tvorbě zase někdy vrátím.

"A dva traťové telefony a tři telefony staniční pořád se propojovaly a dopravní kanceláří se pořád ozývalo něžné vrkání a cinkání a štěbetání telegrafů a telefonů, jak v krámku obchodníka se zpěvavým ptactvem."

"Kníže začal stavět za naší maličkou stanicí obrovský biograf a divadlo a koncertní sál pro naši vesnici, ale nedostavěl to, tak se z toho udělal magacín na obilí, nejkrásnější obilní skladiště na světě, do kterého se vcházelo římskými a řeckými sloupy. A tomu skladišti na obilí se říkalo po anglicku: liverpůl..."

všechny komentáře

Související novinky (3)

Vychází Jenom nestvůra, Jako stín a další knižní novinky (40. týden)

02.10.2022


54 nových eknih zdarma (září)

23.09.2019


Knihy, které mají méně než 200 stran

05.01.2016


Citáty z knihy (1)

Kočičko, tělo to potřebuje, tělo to žádá...


Kniha Ostře sledované vlaky v seznamech

v Právě čtených37x
v Přečtených7 035x
ve Čtenářské výzvě609x
v Doporučených129x
v Knihotéce629x
v Chystám se číst465x
v Chci si koupit64x
v dalších seznamech40x