Okeánem na kře ledové přehled

Okeánem na kře ledové https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96857/okeanem-na-kre-ledove-96857.JPG 4 132 132

Verne v knize vypráví příběh francouzského artisty Césara Cascabela a jeho rodiny, kteří se po letech strávených ve Spojených státech chtějí vrátit domů do vlasti. Bohužel jsou jim však ukradeny jejich úspory, takže si nemohou zaplatit cestu lodí do Evropy. César Cascabel se proto rozhodne dostat se do Francie pozemní cestou na komediantském voze přes Aljašku (prodanou roku 1867 carskou vládou vládě USA), dále přes zamrzlý Beringův průliv, Sibiř a centrální Rusko, přičemž věří, že si jeho výprava na cestě ještě přivydělá představeními, a tak zlepší stav své pokladny. Na své cestě prožijí cestovatelé celou řadu nebezpečných dobrodružství. Při své cestě z Port Clarence přes Beringův průliv se ocitnou na uvolněné ledové kře a jsou zaneseni na arktický ostrov Kotelnyj v Severním ledovém oceánu, kde upadnou do zajetí domorodců. Ze všech obtíží, včetně politických, se jim však podaří vyváznout, štastně překročí Ural a dostanou se do Permu, odkud je již další cesta do Francie poměrně snadná.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Josef R. Vilímek
Originální název:

César Cascabel , 1890


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Okeánem na kře ledové. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

R47
25.08.2023 3 z 5

Podprůměrná verneovka s nesympatickými postavami, nulovým humorem a ústředním motivem (podle kterého se jmenuje), na který musíte čekat víc než polovinu knihy a pak se odbyde za pár stránek. I ta ulomená kra je vlastně ukradený motiv ze Země kožešin. Polární putování mě bavilo trochu víc, ale to může být jen mnou... Cesta páně Cascabela se vlastně podobá té, kterou ve skutečnosti podnikl Jan Welzl, jenže naopak. Doporučuju vám spíš než tuhle verneovku nějakou welzlovku.

michalsch
06.04.2023 4 z 5

Kniha čtivá, zajímavé dobrodružství převážně v oblastech okolo polárního kruhu. Vedle knihy jsem míval při čtení atlas severní Ameriky a následně severní Asie, což mi pomohlo se zorientovat v zeměpise popisované krajiny. Nebyl jsem knihou zklamán. Pouze bych vytkl nesmyslnou nenávist hlavního hrdiny (a mezi řádky i autora) ke všemu anglickému.


lampernaqui
27.10.2022 4 z 5

Dlouhé putování Cascabelovy rodiny přes území USA, Kanady až na Sibiř. Jednoduchý příběh je doplněn jen okrajovými záhadami ohledně putujících. Jde hlavně o dobrodružnou cestu, plnou popisů fauny a flory... a mě to v žádném případě nenudilo. Tentokrát jsem si rád přečetl cestu Aljaškou, cestu po ledu i následné rozuzlení. Čekal jsem hodně dlouho, než jsem se dostal k této Verneovské klasice, ale nezklamala.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Okeánem na kře ledové v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených218x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených4x
v Knihotéce168x
v Chystám se číst24x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech3x