Obyčejní lidé... ? přehled

Obyčejní lidé... ? https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91633/bmid_obycejni-lide-CGd-91633.PNG 5 9 9

Publikace pracovníků a spolupracovníků Centra orální historie Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i., se na základě analýzy a interpretace více než stovky rozhovorů s příslušníky dělnických profesí i profesí tzv. pracující inteligence zabývá klíčovou otázkou, jak prožívali a vnímali dobu před rokem 1989 „obyčejní lidé“ žijící v tehdejším Československu. Interdisciplinární badatelský tým složený ze zástupců několika generací se z různých pohledů zabývá mj. otázkami dějin reprezentací, studiem života jednotlivých profesních skupin či sociálních struktur, problematikou všedního dne a každodennosti, regionálními dějinami nebo tématy ze soudobé historické sémiotiky. Dvanáct interpretačních studií je doplněno souborem čtyř desítek redigovaných rozhovorů a v neposlední řadě také kolekcí jedinečných dokumentárních snímků z produkce sovineckého fotografa Jindřicha Štreita. Kolektivní monografie ve svém celku v žádném případě neaspiruje na komplexní a definitivní výklad období zejména sedmdesátých a osmdesátých let minulého století, rozhodně si však bere za cíl alespoň dílem přispět k oživení a změně doposud spíše jen černobíle vnímaného obrazu této části našich soudobých dějin. Dílo se skládá ze 3 knih.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obyčejní lidé... ?. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Dandulka
24.05.2020 5 z 5

Zajímavé počtení. Prostě není nad orální historii, já to říkám pořád.

Metcheque
10.02.2016 4 z 5

Zajímavé rozhovory s dělníky i intelektuály, kteří prožili značnou část svého života v předlistopadovém režimu. Dějiny každodennosti tak bortí nejrůznější interpretace reálného socialismu - ať už antikomunistický koncept kruté čtyřicetileté diktatury, či marx-leninistické juchání nad bezchybnou vládou lidu. Publikace však bourá mýtus nejrozšířenější - totiž, že za minulého režimu stačila protirežimní anekdota a její protagonista šel do basy. Ve skutečnosti fungovala moc tak, jak funguje ve všech režimech - kdo systém neohrožoval, toho nechali žít.

Nevýhodou je, že kniha je dlouhá (přiznám se, že některé rozhovory jsem nedočetl do konce) a dialogy často zabředávají do nezajímavých a pro výzkum irelevantních informací. Cením si snahy autorů nepřerušovat tok myšlenek dotazovaného a vytvořit autentické dílo, pro knižní vydání bych však doporučoval určité redakční krácení.


sam198
01.11.2015 5 z 5

Velmi zajímavý soubor studií a přepis rozhovorů (ty jsem ovšem již nečetl). Nejzajímavější byla studie o severních Čechách, které jsou momentálně terčem velkého zájmu médií (prolomení těžebních limitů).

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Obyčejní lidé... ? v seznamech

v Přečtených9x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce15x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit2x