Obyčejní lidé... ?

Obyčejní lidé... ? https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91633/bmid_obycejni-lide-CGd-91633.PNG 5 9 5

Publikace pracovníků a spolupracovníků Centra orální historie Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i., se na základě analýzy a interpretace více než stovky rozhovorů s příslušníky dělnických profesí i profesí tzv. pracující inteligence zabývá klíčovou otázkou, jak prožívali a vnímali dobu před rokem 1989 „obyčejní lidé“ žijící v tehdejším Československu. Interdisciplinární badatelský tým složený ze zástupců několika generací se z různých pohledů zabývá mj. otázkami dějin reprezentací, studiem života jednotlivých profesních skupin či sociálních struktur, problematikou všedního dne a každodennosti, regionálními dějinami nebo tématy ze soudobé historické sémiotiky. Dvanáct interpretačních studií je doplněno souborem čtyř desítek redigovaných rozhovorů a v neposlední řadě také kolekcí jedinečných dokumentárních snímků z produkce sovineckého fotografa Jindřicha Štreita. Kolektivní monografie ve svém celku v žádném případě neaspiruje na komplexní a definitivní výklad období zejména sedmdesátých a osmdesátých let minulého století, rozhodně si však bere za cíl alespoň dílem přispět k oživení a změně doposud spíše jen černobíle vnímaného obrazu této části našich soudobých dějin. Dílo se skládá ze 3 knih.... celý text

Přidat komentář

Dandulka
24.05.2020 5 z 5

Zajímavé počtení. Prostě není nad orální historii, já to říkám pořád.

Metcheque
10.02.2016 4 z 5

Zajímavé rozhovory s dělníky i intelektuály, kteří prožili značnou část svého života v předlistopadovém režimu. Dějiny každodennosti tak bortí nejrůznější interpretace reálného socialismu - ať už antikomunistický koncept kruté čtyřicetileté diktatury, či marx-leninistické juchání nad bezchybnou vládou lidu. Publikace však bourá mýtus nejrozšířenější - totiž, že za minulého režimu stačila protirežimní anekdota a její protagonista šel do basy. Ve skutečnosti fungovala moc tak, jak funguje ve všech režimech - kdo systém neohrožoval, toho nechali žít.

Nevýhodou je, že kniha je dlouhá (přiznám se, že některé rozhovory jsem nedočetl do konce) a dialogy často zabředávají do nezajímavých a pro výzkum irelevantních informací. Cením si snahy autorů nepřerušovat tok myšlenek dotazovaného a vytvořit autentické dílo, pro knižní vydání bych však doporučoval určité redakční krácení.


sam198
01.11.2015 5 z 5

Velmi zajímavý soubor studií a přepis rozhovorů (ty jsem ovšem již nečetl). Nejzajímavější byla studie o severních Čechách, které jsou momentálně terčem velkého zájmu médií (prolomení těžebních limitů).

FMMMM
28.06.2015 5 z 5

Jak už je zde napsáno, zdá se že kniha je velmi cenná. Pro mne hlavně z pohledu informací, studií a výpovědí skutečných lidí - mohlo jich být mnohem více. Úctyhodný počet stran přidává knize na váze a kdyby to šlo klidně bych si přečetl jednou tolik. Mnoho lidí se diví, žasne, nadává, chválí dobu před rokem 1989, proto bych nejen těmto lidem doporučil přečíst si toto dílo.

Bublinka78
25.06.2013 5 z 5

Tak to se mi zatím od Vaňka a kol. líbilo ze všeho nejvíc. Doslova jsem tuto knihu hltala. Dobré a velmi objektivní jsou interpretace jednotlivých autorů. Velmi zajímavá mi přišla interpretace po stránce lingvistické. Super kniha a opravdu velmi cenná