Obsluhoval jsem anglického krále přehled

Obsluhoval jsem anglického krále https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533079/bmid_obsluhoval-jsem-anglickeho-krale-65ddff2f9a23b.jpg 4 1764 1764

Tématem Hrabalova slavného románu je životní dráha číšníka, později hoteliéra a nakonec cestáře v době politických zvratů první půle dvacátého století. Mnohokrát v životě pocítí, že jím druzí opovrhují pro malý vzrůst, pro sympatie k Němcům, pro jeho češství, proto, že má původ odloženého dítěte, i pro osobitou životní filozofii. Nikdy však nezatrpkne, neoplácí nenávistí, nemstí se. Touží po bohatství a uznání ve své profesi, touží po milující ženě - ale dostává se mu jich jen krátce. Není uznán ani jako árijec, ani jako milionář...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Obsluhoval jsem anglického krále. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (213)

uzivatel6305
05.05.2024 5 z 5

Nádhera, pohlazení, moudrost, legrace, smutek, originalita. Úžasný jazyk pana Hrabala.

Teď jsem doposlouchala audioknihu v podání geniálního pana Ladislava Mrkvičky a jsem stejně nadšená jako kdysi, když jsem četla poprvé. Příběh mi teď snad ještě víc mluví z duše a naprosto chápu pocity vypravěče v posledních kapitolách.

Popis “malého českého člověka se Hrabalovi povedl snad stejně dobře, jako by to psal Karel Čapek. Proplouvání v jakékoliv době, chytráctví, využívání lidí a situací, lidská hloupost a lidská zloba, a ty roztodivné charaktery s jejich výstřednostmi, prostě pecka. A nakonec ještě přátelství zvířat, samota a s ní spojený klid a ponaučení.

Prostě krása, vřele doporučuji.

klaraj093
09.03.2024 3 z 5

Kniha byla rozhodně obsáhlejší než film, který jsem viděla předtím. Nevím jestli to byl jenom můj pocit, ale přišlo mi to docela zdlouhavé. V tomto případě se mi asi filmová verze líbí více. Nicméně kniha je to pěkná.


Durancie
06.03.2024 2 z 5

Kolaborantský skrček celý život touží mít vlastní hotel, nakonec má hostinec v horách a sbírku zrcadel.
Stejně jako předchozí Postřižiny, ani Anglický král mě nijak neoslovil. A opět z typicky hrabalovských důvodů. Nesympatická hlavní postava, opakující se pasáže a celkově rozvleklý děj.
Četla jsem v rámci ČV (držitel ceny Jaroslava Seiferta) a víckrát se k ní vracet nebudu.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Pád Númenoru, Panský dům a další knižní novinky (36. týden)

03.09.2023


Nové eknihy zdarma ke stažení (červen)

29.06.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Obsluhoval jsem anglického krále v seznamech

v Právě čtených31x
v Přečtených3 184x
ve Čtenářské výzvě258x
v Doporučených131x
v Knihotéce506x
v Chystám se číst313x
v Chci si koupit41x
v dalších seznamech20x