Objavenie Tróje přehled

Objavenie Tróje
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339566/bmid_objavenie-troje-NG2-339566.JPG 5 122 122

Táto kniha Vojtecha Zamarovského nás vedie do jedného z najslávnejších miest starovekého sveta - do Homérovej Tróje. Prichádzame pred trójske hradby okolo roku 1250 pred naším letopočtom, keď už deväť rokov vzdorujú útokom spojených armád gréckych kráľov. Stretávame sa tu s nesmrteľnými hrdinami: s veľkým Achilleom a udatným Hektorom, s krásnou Helenou z Argu i záletným Paridom z Tróje, so šľachetným Patroklom a starým kráľom Nestorom, i s ostatnými, ktorí bojujú na život a na smrť v neľútostnej vojne a s neskrotnou vášňou. Stávame sa svedkami záhuby mesta, ktoré nezlomené zbraňou podlieha vojnovej ľsti, vraciame sa s víťazným Agamemnonom na mykénsky hrad, kde ho čaká zrada a smrť, blúdime s Odysseom po ďalekých moriach... A pritom stále čítame dielo najväčšieho básnika všetkých čias a národov - Homéra. Ale táto kniha nehovorí len o zániku Tróje. Hovorí aj o jej objavení na cintoríne vekov; o živote a diele Heinricha Schliemanna, ktorý si ako sedemročný chlapec zaumienil, že nájde jej trosky, a ako dospelý muž na údiv celého sveta uskutočnil svoj sen... A ešte viac než jeho dobrodružný život nás zaujmú fantastické objavy, ktorými vyniesol zo samého dna dejín poklady trójskych a mykénskych kráľov a s nimi doklady prastarej kultúry, o ktorej existencii nemalo ľudstvo potuchy. S nemenším napätím budeme sledovať ďalších bádateľov, ktorí sa vypravili do sveta Homérových básní a dokázali neuveriteľné: odkryli Nestorov palác na Pyle, našli trosky Odysseovho hradu, vykopali Mínóov labyrint na Kréte, rozlúštili písmo, ktorým písali Gréci pol tisícročia pred Homérom... Rovnako nás zaujme i prehľad súčasných otázok okolo Homéra a Tróje, na ktoré dáva autor odpoveď v záverečnej časti knihy. Kniha je doplnená výberom ilustrácií z antických prameňov, množstvom mapiek, dokumentárnymi fotografiami z vykopávok nemeckých, anglických a amerických archeológov, ako aj z autorových ciest po stopách Homérových hrdinov. Pripojený je zoznam hlavných postáv starogréckych mýtov, ktoré dodnes žijú v povedomí ľudstva. Čitatelia, ktorí si obľúbili Zamarovského vecný a svieži štýl, rychlý a dramatický spád rozprávania a každé tvrdenie podložené bezpečnými faktami, si prídu pri tejto knihe rovnako na svoje ako pri ceste Za siedmimi divmi sveta, Za tajomstvom ríše Chetitov alebo pri jeho nedávnej knihe Na počiatku bol Sumer. Zamarovského Objavenie Tróje vychádza teraz v druhom slovenskom vydaní. Doteraz bola táto kniha preložená do nemčiny, maďarčiny, srbochorvátčiny a pripravuje sa jej preklad do francúzštiny a ruštiny; v českom vydaní dosiahla náklad vyše 100 000 výtlačkov. Roku 1962 bola odmenená cenou Fraňa Kráľa. (záložka knihy) Druhé opravené a doplnené vydanie.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Objavenie Tróje. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

konicekbily
03.11.2023 5 z 5

Od mládí vím, že Tróju objevil "jakýsi" Němec a že to bylo "snad někde v Turecku". Na stará kolena jsem se v první části seznámil s řeckými bájemi o trojské válce. Ty inspirovaly v mládí Schliemanna natolik, že uvěřil možnosti, že Trója skutečně existovala a že ji najde. V druhé biografické části o objeviteli se dovídám, co vše musel podstoupit, aby si splnil svůj sen z mládí a jak toho dosáhl a co našel a jakými prostředky to dosáhl. Vhodná je i třetí část, kdy je vše zhodnoceno "vědecky", co bylo anebo nebylo a patrně to již nebude nikdy zjištěno! Velice dobrá kniha, může to být literatura faktu, biografie či beletrie a čtenář pokud se o problematiku zajímá, bude spokojen!

Rihatama
25.08.2023 5 z 5

Velké objevy archeologické nejsou na rozdíl od velkých zámořských nebo technických objevů limitovány časem. Nejsem archeolog, ale taky tuším, že dnes jsou snahy o velké objevy více regulovány a omezovány. Schliemannovi "stačilo" obrovské odhodlání, zápal a manažerské a podnikatelské/výdělečné schopnosti, neb všechno a všechny musel hradit a uplácet ze soukromého rozpočtu. Ku prospěchu mu nepochybně bylo jeho jazykové nadání (naučit se jakýkoliv jazyk za 3 měsíce?) a vysoké IQ. A láska k Homérovi. Na samém počátku celoživotní cesty Heinricha Schliemanna v 2. polovině 19. století totiž stála Homérova Iliada a Odysseia. Kdo by dnes hledal vodítka k největším archeologickým památkám v básních? Možná ještě Brownův Robert Langdon. A Schliemann.

Pouť Heinricha Schliemanna k objevení Tróje byla dlouhá, ale stálo při něm i potřebné štěstí. Proti němu pak spousta závisti a nepřejícnosti. Lidská přirozenost. A tak, i když se ze zapáleného a informovaného laika a snílka v průběhu času vypracoval na odborníka s doktorským titulem, právě vědečtí kolegové stáli za zpochybňováním výsledků a metod jeho práce. Buď, jak buď, byl to taky, jak vyplývá ze Zamarovských popisů, kromobyčejně nesobecký člověk, který své objevy Hisarliku, Tróje, pohřbených pokladů a dalších architektonických památek z doby Mykénské věnoval tuhle Řecku, tuhle Německu. V případě této publikace jdou stejnou měrou zásluhy za autorem. Zamarovský literaturu faktu, aniž slevuje z historické přesnosti, podává mimořádně zajímavým, poutavým jazykem, okořeněno Homérovými básněmi. Moje hodiny dějepisu opět dostaly na frak. Hnedle jsem si ale taky vybavila svou návštěvu Kréty a mykénských památek. Žasla jsem nad cca 3000 let starou nádherou plnou mramoru a slunečního žáru. Dokud jsem při své toulce v zadních končinách bývalého palácového komplexu ve Faistu nezahlédla dělníky s kolečky s maltou vedle hromady stavebního materiálu. Tohle nevypadalo na vykopávky, ale spíš jejich rekonstrukci ;-).


Camelot
24.10.2021 5 z 5

Není pochyb, že od napsání této knihy se nad Hisarlikem přehnalo mnoho bouřek a jeho prašnými stezkami šlapaly desetisíce nohou. Jako laik mám pocit, že ani tak dlouhá doba zásadně nezpochybnila autorovy vývody a shrnutí, pokud se předmětu zájmu knihy týká.
Ta kniha má sílu zaujmout čtenáře a předat mu mnohé z poselství Hómerova, Schliemannova a jeho kolegů a následovníků. Četl jsem už Stollův „Sen o Tróji“ nebo Stoneův „Řecký poklad“, a přesto nejsem nasycen úchvatného Schliemannova příběhu o objevení Tróje. Příběhu plného snění, touhy a ochoty podřídit jim vše ve svém životě. Příběhu, jenž je završen úspěchem a slávou, ale také pokorou a ochotou vystavit se kritice a tu oprávněnou smířlivě přijmout. Příběhu, v němž peníze jsou prostředkem k dosažení bohulibého cíle, nikoliv cílem samy o sobě.
Zamarovského kniha je na rozdíl od obou životopisů něčím více. Není tak detailní, pokud se týká Schliemannova života díla, ale zasazuje obojí do kontextu jeho celoživotní vášně a do kontextu bádání, jež nekončilo se Schliemannovou smrtí.
Mám takové knihy rád a musím uznat, že Zamarovský uměl psát. Psal lehkou rukou a mohl si dovolit dopustit se sem tam i zlehčení tématu, které vědě nikdy neublíží, není-li dogmatická.
Ta kniha stojí za to.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Objavenie Tróje v seznamech

v Přečtených177x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených21x
v Knihotéce213x
v Chystám se číst33x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech3x