Nepropadejte panice – Douglas Adams a Stopařův průvodce po Galaxii přehled

Nepropadejte panice – Douglas Adams a Stopařův průvodce po Galaxii
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535792/bmid_nepropadejte-panice-douglas-adams-a-661114ba6a08c.jpg 4 88 88

Nepostradatelný manuál k Stopařovu průvodci po Galaxii z pera Neila Gaimana, světoznámého spisovatele, který oslavuje život a dílo Douglase Adamse. Kniha o životě, vesmíru a vůbec všem, co se dotýká autora nejslavnější pětisvazkové trilogie všech dob. Je určená těm, kdo měli spoustu otázek o povaze, sociálním zázemí, inspiračních zdrojích a příčetnosti Douglase Adamse, ale nevěděli, komu je položit. Kniha sleduje proměny původně rozhlasového seriálu v knižní bestseller, televizní seriál, divadelní hru, film, počítačovou hru, a ručníky. Současně nás seznamuje i se životem spisovatele Douglase Adamse, s jeho netradičním dětstvím či jeho proměnou ve stopařskou superhvězdu galaktického formátu. Milovníkům Stopařova průvodce kniha poskytne nepřeberné množství vysvětlivek, jak se to mělo, má a bude mít s galaktickým průvodcem, jeho autorem i s naším světem vůbec. A těm, kdo o Stopaři zatím nic nevědí, nabízí lákavou návnadu.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry O literatuře
Vydáno: audiokniha , Tympanum
Originální název:

Don't Panic. Douglas Adams & Hitchhiker's Guide to the Galaxy , 1988


Interpreti: Tomáš Černý
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nepropadejte panice – Douglas Adams a Stopařův průvodce po Galaxii. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

MaxQ
12.01.2023 4 z 5

Pro fanoušky Stopařova průvodce povinnost. Dozví se spoustu zajímavostí o knize / rozhlasové hře / televizním seriálu / divadelní inscenaci a víceméně i příběh jejího tvůrce. Na druhou stranu pro ty, kterým Stopařův průvodce nic neříká, je to naprosto zbytečná kniha.

helusa2
19.09.2022 4 z 5

Toto je opravdu bonus pro fajnšmekry. Kdo nezná všechny knihy Stopařova průvodce, lépe i Doktora Who, tomu to moc neřekne. Já všechny knížky Stopaře zvládla ušima během prázdnin a stejně mám pocit, že abych to všechno pochopila a užila si to, potřebovala bych si to poslechnout ještě několikrát. A tenhle bonus pak také. Obecně neholduji životopisům, ale tohle byly zajímavé poznatky o bláznivém životě jednoho geniálního a šíleného spisovatele :-)


HerrPilot
28.11.2019 4 z 5

Skoro každá zajímavá věc má svou oslavnou věc, ať knihu nebo film. No a katedrálou pro Stopařova průvodce je právě tato kniha.

Není to ani tak čistokrevná biografie tvůrce, spíše je to takový mix biografie a „filmu o filmu“ (resp. knihy o knihách). Čtenář se zde dozví něco o Adamsovi, o jeho studiích, spolupráci (či spíše „spolupráci“) s Pythony a Doctorem Who, prošvihávání termínů, o jeho zkušenosti se sporťákem značky Porsche i o jeho smrti, prim zde ale hraje jeho tvorba.
Počínaje neuvedenými divadelními a televizními skeči, přes tvůrčí krizi, během které vznikne Stopařův průvodce pro rozhlas, přes knižní, televizní, herní a tenkrát nevyjednané filmové zpracování legendární pětidílné trilogie až po Dirka Gentlyho a Ještě je můžeme vidět. Zmíněny jsou i speciální edice jeho děl (velkým překvapením pro mne byla devadesátková edice s počítačem upravenými ilustracemi/fotkami).

A celé je to vtipné v té nejlepší stopařské tradici. Každopádně daleko vtipnější než tenhle komentář a ten pode mnou dohromady...

...ALE
Čtyři hvězdy dávám proto, jelikož jsem zjistil, že Gaiman údajně není jediným autorem této knihy (sekvenci devadesátek až po Adamsovu smrt údajně napsal někdo jiný). Nedivil bych se, jelikož do zmíněné sekvence je to poměrně zábavné čtení. Pak to trochu „ztěžkne“. Takže tímto jen 4.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nepropadejte panice – Douglas Adams a Stopařův průvodce po Galaxii v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených119x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených7x
v Knihotéce107x
v Chystám se číst46x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Neil Gaiman
britská, 1960
2006  87%Nikdykde
1997  87%Dobrá znamení
2001  81%Američtí bohové
2017  82%Severská mytologie
2007  85%Koralina