Neopatrné panny přehled

nehodnoceno
Neopatrné panny https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531591/bmid_neopatrne-panny-65c283fcd5e6f.jpg 0 0 0

Soubor povídek Jaroslava Havlíčka, které jsou protkány ponurostí, skepsí a životními prohrami. Detailně vykreslené hrdinky hrají o svůj život se špatnými kartami, které jim byly rozdány. Havlíček není ke svým postavám vůbec milosrdný. Příběhy tak nabízejí autentický pohled na dobu, která je dnes často idealizovaná.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neopatrné panny. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Pentlička
05.01.2023 5 z 5

Krásně to již bylo vystiženo v dřívějších komentářích. Úžasná psychologie postav, drsné osudy lidí, depresivní atmosféra. Autor se v povídkách nacházel teprve v počátcích své tvorby, ale dařilo se mu mocně zapůsobit na čtenáře.

Jaruš7
20.04.2022 5 z 5

Z "neopatrných pannen" se klubou nešťastné ženy.
Vidouce vůkol sebe přemnoho dramat a tragedií s hrdinkami v rolích "chci se stát milovanou a láskyplnou ženou," nelze mu než zvěčnit tento životní přerod do povídek, aby byl časem uložen do povědomí o časech zašlých.

Citace;' Taneční hodiny.
Ze začátku to nebylo tak zlé, nikdo ji neznal a nikdo ji nevyzýval. Teprve ve třetí hodině se podařilo tanečnímu mistru, holiči Sedlovi, opatřit ji partnera v pekařském tovaryši Hnidkovi. Byl to mnohomluvný frajer se slaminou za uchem, s opuchlýma očkama a rusými kníry. Hnídek byl polichocen její ostýchavosti, kterou považoval za němý obdiv, a odpouštěl ji toporné pohyby a křečovité poskoky, jimiž ho sebou stahovala na dno bezvýznamnosti . Později jeho zájem o ní stoupl tak, že Mášino srdéčko před každou taneční hodinou poplašeně tlouklo. Příčinou tohoto nežádoucího zájmu byla dívčina upřílišená kyprost. Zkušený hejsek hrubě zneužíval dovolených objetí, nestoudně ji k sobě tiskl a častoval ji zamilovanými žvásty. Mášu stál pekař mnoho bezesných nocí. Nakonec se přece jen odhodlala, příkře ho odbyla a tak se rázem zbavila svého jediného tanečníka.
Den nato se Hnídek vyzývavě procházel před (jejich) Šípkovým krámem zavěšen do chechtavé klempířovy Blaženy.
Byl to krásný a mužný čin, ale Máša nad ním neuronila ani jednu slzu."
Krámek s delikatesními lahůdkami v podobě kozích tvarůžků se skvěl na rohu uličky.

Čtivo ze starých časů v libozvučné češtině s důmyslnou pointou a zážitkovým vjemem co se již nezažije.
Bravo. ***********


pepap
15.11.2021 5 z 5

Životní úděly několika dívek v první polovině 20. století. Tehdejší společenská očekávání a pravidla byla neuvěřitelně krutá a především jejich dopad na rozvoj osobnosti a životní cile. Popis pana Havlíčka je velmi plastický a osudy jeho hrdinek dechberoucí. Zajímalo by mě, jaký byl pan Havlíček jako člověk - depresivní morous nebo realistický pozorovatel. Každopádně stojí za přečtení

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Neopatrné panny v seznamech

v Přečtených34x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených1x
v Knihotéce21x
v Chystám se číst30x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech2x