Nenech to být přehled

Nenech to být https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536014/bmid_nenech-to-byt-6615376c031e0.jpg 4 488 488

Malé lži a velká tajemství dokážou zničit vztahy nejen v kruhu rodinném, ale přímo v celém městě. Co přesně se tenkrát za parných letních dní stalo, na to se zádumčivý detektiv Napoleon „Nap“ Dumas snaží nalézt odpověď už patnáct let. Proč skončil jeho bratr Leo pod koly vlaku a kam zmizela jeho láska Maura? Teď to konečně vypadá, že se aspoň přiblížil k odhalení pravdy – v souvislosti s vyšetřováním vraždy jsou objeveny Mauřiny otisky prstů. Díky nim hlavní hrdina postupně odhaluje nejen to, kdo mohl za tehdejší tragédií stát, ale zejména si uvědomí, že vůbec netuší, čeho všeho byli jeho nejbližší schopní Pomůžou detektivovi promluvy s mrtvým dvojčetem Leem, anebo bude zapotřebí obrátit se na osoby živé?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Don't Let Go , 2017


Interpreti: Gustav Hašek
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nenech to být. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (156)

Kristulda
17.04.2024 3 z 5

První kniha od autora. Chtezjsem si přečíst jeho knihu z toho důvodu, že jsem shlédla seriály na Netflixu, něco mě bavilo něco méně. Tato kniha byla taková slabá, hlavní hrdina mi vůbec nepřirostl k srdci, vlastně žádná postava, možná Ellie...
Nesedlo mi to, už nebudu číst další jeho knihy a to z toho důvodu, že můj seznam čítá spousty lepších autorů a zajímavějších knih.

soukroma
11.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Tak nevím, tentokrát mne Coben nepěkně nudil až otravoval. Kam asi bude směřovat zápletka, to naznačil již v samotné úvodní poznámce - raketové odpalovací základny v každém maloměstě v New Jersey.
Začátek jakž takž, ale pak to nikam nepostupuje, divné postavy včetně hlavního hrdiny, kde i to jméno je na pováženou - Napoleon (Nap) Dumas (aspoň že má francouzský původ). Vší silou dočteno, zda autor přeci jen nevykřeše aspoň na závěr něco kloudného: nestalo se, závěr je skoro ještě horší než celá táhnoucí se zápletka - nedovolil si nechat vše na vládě a jejích tajných bezpečnostních aktivitách (ale mučení, waterboarding, si neodpustil), tak vypracoval hodně neuvěřitelné vysvětlení dění před 15 lety...
Podprůměr obecně, a podpodprůměr na autora, který mne povětšinou dovede aspoň něčím zaujmout. Hodnotím jako zcela ztracený čas, měla jsem odhodit dávno před polovinou... 55%

V úvodu jsem aspoň od autora našla několik velice trefných popisů, tentokrát žalu ze smrti blízké osoby. Nemohu než plně souznít:

"Několik týdnů mne všichni zahrnovali pozornostmi, ale pak je to přešlo. Vzpomínám si, že když jsem se zhoršil v dějepise, paní profesorka Freedmanová si mě zavolala a řekla mi, laskavě, ale nekompromisně, že se nesmím vymlouvat na tvou smrt. Měla pravdu, život jde dál, jak má, i když se to zdá být úplně nehorázné. Když máte smutek, máte aspoň něco. Ale když se smutek otupí, co zbude? Jdete dál, a já jít dál nechtěl."

"Někdo tvrdí, že první krok v procesu žalu je odmítnutí přijmout nepříjemnou skutečnost. Já zjistil, že opak je pravdou. První krok je úplné a okamžité pochopení situace. Dozvíte se tu zprávu a hned si uvědomíte, jak je naprosto zničující, že není odkladu, že smrt je konečná, svět se vám zhroutil a vy už nikdy nebudete takoví jako dřív. Uvědomíte si to během několika vteřin, netrvá to déle, To uvědomění vám zaplaví žíly a úplně vás smete, Srdce vám pukne a podlomí se vám kolena. Každá část vašeho já se povolí, sesype a vzdá. Chcete se schoulit do klubíčka. Chcete se po hlavě vrhnout do propasti a padat a nikdy se nezastavit.
V té chvíli se dostaví odmítnutí.
Zachrání vás. Rychle vztyčí ochranný plot. Popadne vás a drží, nenechá vás vyskočit z okna. Sáhnete na rozpálená kamna. Odmítnutí stáhne vaši ruku zpět."


putpuda
23.02.2024 3 z 5

Přemýšlela jsem o hodnocení a nějak se nemůžu rozhodnout.
Čtivé bezesporu, to pan Coben umí velice dobře! ;).
Ale nějak jsem se nedokázala úplně vžít do příběhu...ale konec me překvapil, myslela jsem, že to bude úplně jinak.
Předchozí jsem četla Chlapce z lesů a to se mi líbilo o trochu víc, takže dávám 3 a půl *

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Každý člověk má své naděje a sny.


Kniha Nenech to být v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených647x
ve Čtenářské výzvě70x
v Doporučených18x
v Knihotéce317x
v Chystám se číst207x
v Chci si koupit48x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

detektivní a krimi romány tajemství

Autorovy další knížky

Harlan Coben
americká, 1962
2016  80%Cizinec
2015  84%Chybíš mi
2008  87%Temné lesy
2014  78%Šest let
2017  86%Smrt v zádech